Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Trpí Parkinsonem?“ Třetí třes Merkelové rozvířil nové teorie o vážné nemoci

Aktualizováno -
11. července 2019
13:57
Autor: Mii - 
11. července 2019
11:05

Může za nezvykle silné třesení Angely Merkelové banalita, nebo naopak závažnější věc? Je kancléřka nemocná? To je otázka, kterou si poslední dny pokládá celý svět. Političku ve středu postihl další závažný třes v přímém přenosu, tentokrát už třetí. Stalo se tak, i když její okolí vytrvale trvá na tom, že je v pořádku. Stejná věta zazněla po středeční epizodě. Lékaři o tom ale přesvědčeni nejsou a varují, že příčina může být skutečně vážná.

„Existuje spousta příčin, které mohou způsobovat tento třes. Některé mohou být vážné, jako například mrtvice, nebo to může být neurologický problém typu Parkinsonova choroba,“ uvedl praktický lékař Monah Mansoori pro Sky News. Jedním dechem ale upozornil, že vysvětlení může být zcela obyčejné. „Třeba přílišný příjem kofeinu… nebo braní určité medikace,“ zmínil Mansoori.

Jinou teorii má přednosta kliniky neurofyziologie a Parkinsonovy kliniky Schön Klinik Neustadt ve Šlesvicku-Holštýnsku Uwe Jahnke. „Po sledování videí si myslím, že je velmi možné, že je to ortostatický třes. Jedná se o extrémně vzácnou, ale neškodnou neurologickou poruchu, při které se třes vyskytuje pouze při postavení,“ sdělil doktor pro německý deník Leipziger Volkszeitung.

„Jakmile se pohne, třes do jisté míry ustoupí – stejně jako se to stalo u Merkelové,“ vysvětlil. Podle něj u tohoto stavu mohou nastat pocity špatné rovnováhy. „Pacienti se stávají nejistými a ve vzácných případech mohou dokonce upadnout,“ řekl Jahnke, co se může stát. A dodal, že stres je schopný stav značně zhoršit.

Úplně jinak hodnotí zdraví Merkelové psycholog Willi Butollo z Mnichovské univerzity. Myslí si, že příčina může být psychosomatická. „Není to trauma, ale druh senzibilizace. Například pokud jste měli špatnou chřipku. Váš imunitní systém není zcela fit a na autobusové zastávce to cítíte. O několik dní později se tam vrátíte, jste na zastávce a přemýšlíte. A najednou se cítíte velmi slabými. Je to proto, že jste pod napětím a očekáváte, že se to stane znovu,“ popsal Butollo svou teorii pro deník Bild.

Merkelová se s lékaři radila

Vše jsou zatím spekulace, oficiální verze zní – kancléřka je v pořádku. Řekla to i ve středu na pozdější tiskové konferenci, když se třásla na setkání s finským premiérem Anttim Rinnem. Podle jejích slov není nutné dělat si starosti. Větu pronášela s úsměvem na tváři.

Svědci po středečním incidentu popsali, že Merkelová se třásla zhruba dvě minuty. Během té doby neustále překládala ruce, pravděpodobně proto, že se snažila získat kontrolu nad svým tělem. Naprosto stejné pohyby prováděla během svého prvního třesu na Ukrajině. Tehdy to dávala za vinu dehydrataci.

Druhá epizoda Merkelovou postihla týden po té první. Účastnila se jmenování nové ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtové a roztřásla se znova na necelé dvě minuty. I po tomto třesu ústy svého mluvčí vzkázala, že je v pořádku. List Stuttgarter Zeitung později přinesl informaci, že svůj stav konzultovala s lékaři a žádný problém nenašli.

Merkelová je dlouhodobě vystavena vysokému pracovnímu nasazení. Kancléřkou je od roku 2005, a i když se znovu o post ucházet nechce, na jaře se nechala slyšet, že hodlá v pozici vydržet do parlamentních voleb v roce 2021. V čele své domovské strany CDU skončila koncem loňského roku. Merkelová je podruhé vdaná, žádné děti nemá. V dubnu jí zemřela matka, což podle lékařů může mít vliv na úroveň stresu.

S dánskou premiérkou si sedla

Ať je pravda o třesech jakákoli, kancléřka pomalu začíná upravovat své chování. Ve čtvrtek, den po třetím třesu, absolvolala ceremonii s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou vsedě. 

Ženy místo obvyklého stoje na nohách, ve kterém se podobné ceremonie konají, seděly na bílých židlích. To by Merkelové od třesu mohlo pomoci, jak dříve uvedli někteří lékaři. Zejména pokud je příčina neurologického/stresového charakteru.

Video  Další třas kancléřky Merkelové  - Reuters
Video se připravuje ...

majka60 ( 17. července 2019 16:21 )

Měla jsem kámoše a ten měl Parkinsona. Sotva se šoural, už však chudák zemřel. Merkel se třese jen když stojí,jinak je čilá. Zemřela jí máma s kterou měla velmi dobrý vztah a najednou o ni přišla.Je to nápor na psychiku + politika v které to však dost podělala.

ostuda ( 11. července 2019 21:51 )

přijede vždycky do cizí země, trochu si zavibruje, a jde zase do pr de le

ostuda ( 11. července 2019 21:41 )

proboha proč mu vykáš?

lynx ( 11. července 2019 20:26 )

Už si chudák die Genosse aus der DDR ani neokouše nehty. Panové Parkinsom a Alzheimer se s tím nepářou.

prycsnima ( 11. července 2019 15:41 )

A prý nejvíce starosti o její zdraví si dělají ZNÁSILNĚNÉ a rodiče zapíchnutých obětí.

Zobrazit celou diskusi