Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nová šéfka EU má sedm dětí, modrou krev a máslo na hlavě. Bankám vládne plavkyně

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
3. července 2019
12:00

Lídři Evropské unie po sáhodlouhém vyjednávání rozhodli, kdo obsadí vrcholné posty EU. Dvě nejvyšší funkce budou poprvé v historii zastávat ženy. V čele Evropské komise (EK) nahradí Jeana-Claudea Junckera německá ministryně obrany a spojenkyně kancléřky Angely Merkelové Ursula von der Leyenová (60). Rovněž Evropskou centrální banku (ECB) povede žena, a to Francouzka Christine Lagardeová (63), která je generální ředitelkou Mezinárodního měnového fondu. Lagardeová, která bývala francouzskou ministryní financí, má přezdívku „rocková hvězda“ finančního sektoru. Oproti tomu lékařka a matka sedmi dětí von der Leyenová má na svém kontě i plagiátorský skandál.

Podle politologů se nedá očekávat, že von der Leyenová přinese do Bruselu změnu, je loajální Merkelové a Křesťanskodemoktratické unii (CDU). Budoucí šéfka EK zná dobře Brusel, narodila se tam a až do svých 13 let v belgické metropoli žila, pak se její rodina přestěhovala do Německa. Von der Leyenová vystudovala ekonomii v Londýně a medicínu v Hannoveru.

Do vysoké politiky vstoupila až v roce 2005, k CDU se ale přidala už v roce 1990. V letech 2009 až 2013 byla ministryní práce a sociálních věcí, v letech 2005-2009 byla v první vládě Merkelové ministryní pro rodinu, seniory, ženy a mládež.

Kandidátka na předsedkyni EK Ursula von der Leyenová s dětmi. Kandidátka na předsedkyni EK Ursula von der Leyenová s dětmi. | Profimedia.cz

Když se v roce 2013 stala ministryní obrany, sklidila kritiku za to, že není dobře seznámená se svým resortem. V ostře sledované funkci ministryně obrany čelila několika vypjatým situacím. Kvůli skandálu kolem dvou vojáků, kteří zřejmě chystali teroristický útok, oznámila reformu ozbrojených sil. Německá armáda také v roce 2017 přesunula část svých vojáků ze základen v Turecku, což bylo vyústěním opakovaného sporu s Tureckem o návštěvy německých poslanců u vojáků bundeswehru.

Plagiátorský skandál

Pod jejím vedením také Německo zesílilo vojenskou spolupráci s Francií a německá armáda zvýšila počet vojáků, kteří řeší uprchlickou krizi. V roce 2015, kdy vypukla migrační krize, otevřeně kritizovala Maďarsko za to, že maďarská policie použila slzný plyn a vodní děla proti stovkám migrantů, kteří pronikli přes plot z ostnatého drátu na hranici se Srbskem a snažili se dostat do Maďarska.

Von der Leyenová má na kontě i drobný skandál, v 90 letech bylo zjištěno, že její dizertační práce obsahuje opsané pasáže. Plagiátorská kauza se vlekla až do roku 2016, kdy senát Lékařské vysoké školy v Hannoveru rozhodl o tom, že si může ponechat doktorský titul. Von der Leyenová je provdaná za profesora lékařství a podnikatele Heika von der Leyena ze šlechtického rodu von der Leyenů, pár spolu má 7 dětí.

Vedení ECB už Lagardeová jednou odmítla

Lagardeová je výraznou postavou francouzské politiky. Studovala ve Spojených státech i doma ve Francii. Není to poprvé, kdy jí byla nabídnuta čelní pozice v ECB. „Ne, ne, ne, ne,“ reagovala, když jí vloni nabízeli stejnou funkci. „Je to pocta,“ uvedla v úterý. Politička působila jako ministryně financí v roce 2007, dva roky předtím jako ministryně obchodu.

Přímočará, elegantní a vyrovnaná žena je jednou z nevlivnějších osob ve světě financí. Na konci června se účastnila summitu G20 v japonské Ósace. Lagardeová se už několikrát stala první ženou v historii v nějaké významné funkci. Vystudovaná právnička byla první ředitelkou Mezinárodního měnového fondu, stala se také první ministryní financí v zemi skupiny G7.

Francouzka Christine Lagardeová. Francouzka Christine Lagardeová. | Reuters

Podezřelá svědkyně

„Řekla jsem to už mnohokrát, svět by vypadal jinak, kdyby šlo o Lehmanovy sestry a ne Lehmanovy bratry,“ vyjádřila se na konto krachu největší americké investiční banky Lehman Brothers Holdings, Lagardeová patří mezi propagátorky žen v nejvyšších funkcích.

Ani kariéra Lagardeové se neobešla bez skandálu, je vyšetřována jako podezřelá svědkyně v aféře odškodného francouzského podnikatele a ministra Bernarda Tapieho. Díky jejímu rozhodnutí získal podnikatel přes 10 milionů korun. Pokud by ji soud shledal vinnou, hrozí jí až 10 let vězení a pokuta ve výši 3,8 milionů korun.

Vášnivá sportovkyně a plavkyně

Lagardeová v mládí pracovala také v americkém Kongresu, byla členkou týmu senátora Williama Cohena, který se ve druhém funkčním období exprezidenta Billa Clintona stal ministrem obrany USA. Excelovala také ve sportu, Francii reprezentovala v synchronním plavání. Politička byla dvakrát vdaná, obě manželství skončila rozvodem, má dva syny a v současnosti žije s podnikatelem Xavierem Giocantim. Lagardeová je dlouholetá vegetariánka a i v třiašedesáti je vášnivou sportovkyní, skoro denně chodí do posilovny.

Součástí „personálního balíčku“, o kterém prezidenti a premiéři EU včera rozhodovali, je také španělský politik Josep Borrell, který se stane šéfem unijní diplomacie, a belgický premiér Charles Michel, ten nahradí předsedu Evropské rady Donalda Tuska

Tusk je spokojen: Evropa je taky žena

Nominace von der Leyenové mnohé překvapila a to, zda skutečně povede EK, musí ještě schválit Evropský parlament. Tusk si pochvaloval „perfektní genderovou rovnováhu“. „S výběrem kandidátů jsem velmi spokojený, máme dva muže, dvě ženy. Koneckonců sama Evropa je žena,“ prohlásil Tusk s odkazem na řeckou mytologii.

Řada politických frakcích argumentovala tím, že existují i „kompetentnější kandidáti“ na post předsedy komise. Socialisté ho viděli v Nizozemci Fransi Timmermansovi, proti němu ale vystoupily země visegrádské čtyřky v čele s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO).

 

doktormediciny ( 15. července 2019 19:22 )

Netrpite prosimk ipmewrativni graa­foma­nii.­..Ne­chte se vystrit..Za dvermi byl Dr Hacxha, nikoliv Benes...Mnichov byl dusledek appeasmentu..

iFender ( 3. července 2019 22:45 )

Modrou krev ona nema.Je rozena Albrecht jen se vdala za Freiherr Heiko von der Leyen (krefeldska vetev-hedvabi).Jako ministrne obrany selhala.Vysoci dustojnici Bundeswehru ji jiz x krat kritizovali.Zbrane jsou zastarale a dokonce nefunkcni.Naposledy minuly tyden se srazily dva Eurofighter 1 pilot mrtvy a pred par dny helikoptera Bundeswehru.Babis ji pry podporil coz me jako jeho priznivci vadi.No,clovek nemuzeme mit a chtit vsechno.Uvidime dal….

ivoadler ( 3. července 2019 17:22 )

Jen idiot si mohl myslet, že V4 získá nějaký vrcholný post. Malé státy se mohou uplatnit na úrovni komisařů. Ty to nevíš?

matylda-rut ( 3. července 2019 17:14 )

Ursula je nejlepší kamarádka Merkel, to stačí.

mandat ( 3. července 2019 15:13 )

Nemecka Ursula, vystudovala podivnym zpusobem, diplomku ma opsanou a ani nevedela,co tam je napsane.Byla na trech ministerstev a kazde pod jejim vedenm zkrachovalo, tak doufejme, ze tahle nezodpovedna zenska urychli rozpad EU.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa