Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Hra o trůny“ je u konce: EU povede ostřílená Němka. Babiš a spol. rozhodli po dlouhých průtazích

Aktualizováno -
2. července 2019
20:24
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
2. července 2019
10:20

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie navrhli do čela Evropské komise německou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou, uvedl na twitteru předseda vrcholných unijních schůzek Donald Tusk. Jeho samotného má vystřídat končící belgický premiér Charles Michel. Summit také oznámil, že novým šéfem unijní diplomacie má být španělský politik Josep Borrell a v čele Evropské centrální banky stane Francouzka Christine Lagardeová. Jednání trvala téměř tři dny. Politici kvůli vleklým debatám museli zůstat v Bruselu, britská premiérka Theresa Mayová dokonce musela přespat v kanceláři, informoval deník Daily Mail.

Mayová v noci na úterý absolvovala jednání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, na schůzku si musela počkat až do ranních hodin. Britská premiérka podle zdroje musela nocovat v přidělené kanceláři. Mluvčí Mayové odmítl upřesnit, jestli politička vůbec měla možnost si odpočinout před dalším kolem vyjednávání.

Poradní maraton mezi lídry EU zabral více 20 hodin, kromě společných debat absolvovali politici také bilaterální jednání. Mayová měla domluvenou schůzku s Tuskem, na tu došlo ale až dnes ve 3 hodiny ráno. Podle zdroje si pak premiérka alespoň na chvilku zdřímla ve své kanceláři.

Úterní jednání začalo až odpoledne 

Prezidenti a premiéři zasedli k jednacímu stolu až v úterý kolem 16:00, předtím víc než pět hodin strávili vyjednáváním v kuloárech.

Politici se nemohli dohodnout na novém předsedovi EK, největším favoritem byl  současný místopředseda, nizozemský socialista Frans Timmermans. Proti němu ale vystoupily země visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko), Itálie i některé další státy, které vedou premiéři z Evropské lidové strany. Těm se nelíbilo, že by se jejich strana, která vyhrála eurovolby, měla vzdát postu v čele EK ve prospěch socialisty.

Český premiér Babiš už v pondělí řekl, že Timmermans má vůči zemím středoevropského regionu „předsudky“, a V4 ho proto ani v úterý coby kandidáta na předsedu EK nepodpoří.

Premiéři zemí visegrádské skupiny hájí zájmy svých států a ne politických frakcí, řekl před summitem k personáliím Babiš. „Všichni ostatní bojují za zájmy svých politických frakcí a v tom je ten zásadní rozdíl,“ prohlásil. 

Nakonec se summit usnesl na zcela nové varientě od lidovců, německé ministryni obrany Ursuly von der Leyenové. Proti té země V4 nic nenamítaly.

Babiš: Zastavili jsme spitzenkandidáta

Předseda české vlády Andrej Babiš (ANO) doufá, že 21 českých europoslanců bude postupovat jednotně a při hlasování 16. července von der Leyenovou podpoří. „Pro nás je důležité to, že jsme - Česko a země Visegrádu společně s Itálií - zabránili prosazení spitzenkandidáta. Od začátku jsme tento systém kritizovali, odmítáme jej. A nakonec jsme byli úspěšní,“ prohlásil Babiš.

Na hlavu dlouholetého nizozemského a evropského politika Timmermanse v minulých dnech premiéři Česka, Polska a Maďarska snesli řadu kritických výhrad: od jeho údajného promigračního postoje přes zaujatost a neznalost Střední Evropy a obvinění z názorové blízkosti ke komunismu až po osočení z toho, že je „mužem George Sorose“, tedy filantropa podporujícího občanskou společnost, kterého především Budapešť vnímá jako svého úhlavního nepřítele.

Do čela Evropské komise bude nejspíše postavena ostřílená Němka Ursula von der Leyenová, nyní jí musí schválit evropský parlament Do čela Evropské komise bude nejspíše postavena ostřílená Němka Ursula von der Leyenová, nyní jí musí schválit evropský parlament | Profimedia

Německá ministryně, která by se po potvrzení europarlamentem měla od listopadu na pět let ujmout vedení Evropské komise po Jeanu-Claudeu Junckerovi, je podle Babiše zkušená konzervativní politička, spolupracovnice kancléřky Angely Merkelové se zkušeností z vládní i soukromé sféry. Evropští i čeští politici a diplomaté ji podle českého premiéra dobře znají třeba z různých jednání Severoatlantické aliance.

„Zná Českou republiku, zná náš region, pro nás je to samozřejmě podstatně lepší volba než Timmermans,“ prohlásil Babiš.

Politici narychlo měnili program

Politici kvůli prodloužení summitu v Bruselu museli na rychlo měnit svůj program. Babiš nestihl pondělní jednání vlády, řízení schůze se musel ujmout vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Odložena byla i jejich dnešní společná schůzka s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, swejdou se zřejmě až ve čtvrtek.

Stejný problém řešila Mayová, britská premiérka musela pravidelné setkání vlády zrušit a přeložit na úterní odpoledne.

V případě hlasování rozhoduje většina

Summit se od neděle snažil vyřešit skládačku související v první řadě s obsazením funkce předsedy Evropské komise. Těsně před jednáním nového složení europarlamentu, který bude ve středu volit svého předsedu, je ale součástí dohod stále i toto křeslo. Pokud by se lídři zemí nedomluvili, parlament svého nového šéfa zvolí ve středu stejně a celá „hra o trůny“ tak změní dynamiku.

Nominace von der Leyenové do čela Evropské komise i Borrella do role vysokého představitele unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku musí ještě potvrdit Evropský parlament.

iFender ( 14. července 2019 08:44 )

Ostrilena von der Leyen je tak ostrilena,ze temer zlikvidovala bojeschopnost Bundeswehru.Velke procento techniky je neschopne nejake bojove akce,takze zkusenosti zlikvidovat EU by mela mit a to by mi vyhovovalo.

zlikvidovat EU a to by mi vyhovovalo.

balin ( 3. července 2019 10:55 )

nerobila by som si predčasné ilúzie

Eisenbieger_Otto ( 3. července 2019 08:10 )

Bibisovi se podaril husarsky kousek a zachranil evropu pred dalsi invazi imigrantu kteri mel holandan a soros v planu ...Andreji

sekebo ( 3. července 2019 07:12 )

Takže nakonec se i dá něco prosadit v EU !!!

cocumysvole ( 2. července 2019 23:12 )

Vendalulu: No jako úředník v Bruselu by budoucnost naši země mohl ovlivnit celkem dost silně. Ale to ty nikdy nepochopíš takže zase někdy na Letné a nezapomeň si vzít sváču. Je to tam drahý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa