Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Macron a Merkelová se přou o vedení Evropské komise. Kdo ji povede?

Autor: ČTK - 
28. května 2019
16:40

Rozdílné pohledy Paříže a Berlína na postup při obsazování klíčové funkce v čele Evropské komise byly dnes patrné hned z prvních vystoupení vrcholných představitelů Francie a Německa před dnešní neformální večeří lídrů unijních zemí v Bruselu. Vedoucí představitelé unijních zemí by měli večer začít debatu o tom, koho na řádném summitu EU v červnu novému europarlamentu předloží jako kandidáta do čela unijní exekutivy.

Kancléřka Angela Merkelová podpořila systém takzvaných vedoucích kandidátů, který by s podporou většiny v europarlamentu mohl do čela komise vynést zástupce „jejích“ evropských lidovců a krajana Manfreda Webera.

Francouzský prezident Emmanuel Macron, který „spitzenkandidáty“ odmítá, naproti tomu zdůrazňoval, že dříve než dojde na personální otázky, je třeba domluvit, jaké přesné úkoly bude nová komise mít. Až podle toho, na co se v příštích pěti letech bude chtít Unie zaměřit, bude podle Macrona možné vybrat kandidáta s odpovídajícím přístupem.

Macron vytyčil tři okruhy pro Evropskou komisi

Francouzský prezident zmínil tři konkrétní oblasti, které jsou podle něj důležité, tedy ochranu klimatu, ekonomický rozvoj, konkurenceschopnost EU a inovace a široce pojatou oblast bezpečnosti - od řešení migrace přes lepší ochranu hranic až po reformy azylového a schengenského systému. Připomněl také potřebu reformovat a prohloubit eurozónu.

Důležitost „zkušenosti a věrohodnosti“ budoucího šéfa komise, který by měl na podzim vystřídat lucemburského expremiéra Jeana-Claudea Junckera, přitom Macron před novináři v Bruselu zdůraznil opakovaně. Kandidát EPP do čela komise Weber nikdy v čele vlády nestál, a Macron ho ostatně ani nezmínil.

Jako příklady lidí s dostatečnou zkušeností naopak uvedl vyjednavače pro brexit Michela Barniera z Francie, socialistického vedoucího kandidáta Franse Timmermanse, ale i komisařku pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou, o které do čela komise uvažuje liberální frakce ALDE, která celý systém s vedoucími kandidáty tvrdě odmítá. Právě k této frakci se chce nyní v novém europarlamentu přidat Macronova koalice Obnova.

Pro systém se „spitzenkandidáty“ se dnes v europarlamentu vyslovili i socialisté, tedy druhá nejsilnější frakce v EP. Odmítají ale Webera, člověkem vhodným do čela komise je podle nich jejich vlastní vedoucí kandidát Timmermans. Znamenat by to mohlo, že socialisté se v příštích dnech a týdnech pokusí najít v EP většinovou - zřejmě levicovou a zelenou - alternativu k nyní očekávané koalici proevropských EPP, S&D a ALDE.

Macron bude jednat s Babišem a spol.

Neformálnímu summitu, který předseda Evropské rady Donald Tusk svolal na dnešních 18:00, tak oba významní politici narýsovali mantinely už několik hodin před začátkem jednání. Oba nyní v Bruselu čeká řada dvoustranných či vícestranných přípravných schůzek, s Macronem se plánují například sejít i premiéři středoevropské visegrádské skupiny.

Středoevropské země seskupené v takzvané visegrádské čtyřce nebudou navrhovat na post předsedy Evropské komise jejího současného místopředsedu a nedávného kandidáta na slovenského prezidenta Maroše Šefčoviče, sdělil dnes tisku premiér Andrej Babiš(ANO). Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák kontroval tím, že Šefčovič je společným kandidátem V4 na některou z vrcholných funkcí v EU po evropských volbách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa