Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Babiš bude ještě rád za Junckera,“ tvrdí extajemník Prouza. A zmínil velkou prohru

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
4. července 2019
06:10

Kandidátka na šéfku Evropské komise, německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová, se údajně s nikým mazat nebude. Podle bývalého státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy bude současná ministryně obrany ve vládě Angely Merkelová nekompromisní ženou. Babiš bude podle Prouzy ještě rád vzpomínat na končícího předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, řekl v pořadu Blesku Epicentrum. Junckerovi skončí mandát v listopadu.

Prouza doufal, že jednání Evropské rady o obsazení klíčových pozic bude o den kratší. Tři dny jsou i podle zkušeného diplomata dlouhá doba. „Ten proces je tak pro lidi nepochopitelný a myslím, že to u mnohých vyvolalo otázku, jak vůbec může Evropa fungovat, když se tři dny nepodařilo dohodnout ani na tom, kdo ji povede,“ kroutil hlavou bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti ve studiu Blesk Zpráv v pořadu Epicentrum.

Státy Visegrádské skupiny v čele s Českou republikou a Itálie byly zásadně proti, aby se šéf nové Evropské komise, tedy jakýsi předseda eurokomisařů, vybíral z takzvaných spitzenkandidátů – v tomto případě odmítal Babiš žhavého kandidáta, lídra vítězných socialistů Franse Timmermanse.

Pokud by zvítězil, byla by to podle Babiše pro Evropskou unii katastrofa. „Ten člověk je absolutně nepřijatelný. Nechápu, proč za 21 hodin nebyli premiéři Francie, Španělska, Holandska a Německa schopní pochopit, že tento člověk nemůže být předsedou Komise, protože dojde k ještě většímu rozdělení, k většímu názorovému rozdílu mezi V4 a naším regionem (tj. Unií),“ řekl Babiš uprostřed vyjednávacího maratonu, který trval nakonec s krátkými přestávkami tři dny.

Tvrdá a nekompromisní žena

Kandidátkou na předsedkyni Evropské komise se nakonec stala dosavadní německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Babiš se pak na závěr summitu chlubil tím, že se mu společně s V4 a Itálií podařilo prosadit svou.

Podle Babiše je Ursula von der Leyenová zkušená konzervativní politička, spolupracovnice kancléřky Angely Merkelové se zkušeností z vládní i soukromé sféry. Po potvrzení europarlamentem by se měla od listopadu ujmout vedení Evropské komise na pět let po Jeanu-Claudu Junckerovi.

„Zná Českou republiku, zná náš region, pro nás je to samozřejmě podstatně lepší volba než Timmermans,“ pochvaloval si výsledky summitu Babiš.

Jenže podle Prouzy Babiš o žádném vítězství mluvit nemůže ani náhodou. „Myslím že Visegrád prohrál, co mohl a Česká republika si úplně zbytečně naběhla na vidle ve chvíli, kdy hrála obránce Maďarska a Polska, místo toho aby hájila skutečně české národní zájmy. „Pro Česko jako celek je to dobře, ale myslím, že současné politické reprezentace Polska, Česka, Slovenska a Maďarska prohrály, co mohly,“ míní Prouza, který v minulosti pracoval jako státní tajemník pro evropské záležitosti také pro Andreje Babiše, kvůli odlišným názorům se ale rozešli.

Leyenová bude podle Prouzy silnou předsedkyní Evropské rady. „Bude určitě jednou z těch, která bude říkat: Pojďme dál a pokud někdo nechce, tak ať si zůstane stranou, je to jeho problém,“ odhaduje přísnost Leyenové Prouza, podle kterého se České republice nemusí brzy vyplatit odmítání některých návrhů včetně odmítání jednotné evropské měny.

Bude Babišovi chybět Juncker?

„Určitě to bude znamenat, že se bude sbližovat eurozóna jako taková. A součástí toho sbližování budou výhody pro firmy uvnitř eurozóny,“ upozorňuje Prouza na možnost, že země v eurozóně zboří dosavadní bariéry a české firmy mohou mít problém. Dnes je v eurozóně 19 zemí a o euro se hlásí nově také Chorvatsko.

Leyenová se podle Prouzy nebojí dělat nepopulární rozhodnutí a bude silná předsedkyně Evropské komise. „Stát jako Česká republika brzy zjistí, jaký to pro něj může být problém, pokud budeme i dál hrát roli, že některé věci odmítáme a nechceme na něčem spolupracovat, tak Ursula von der Leyenová bude jedna z těch, která pokrčí rameny a řekne: Fajn, tak to uděláme bez Česka a pojedeme dál,“ míní Prouza.

Pokud bude německá politička skutečně potvrzena ve své funkci, což by se mělo stát 16. července, tak může pro Babiše podle Prouzy nastat problém. Prý bude ještě rád spoléhat na končícího šéfa komise Jeana-Clauda Junckera.

„Tím, že to byl politik z malé země, tak byl zvyklý na to, že kompromisy musí dělat. Nová zřejmě budoucí předsedkyně Evropské komise ale přichází s trochu jiným mentálním nastavením. Je to politička velké země, zvyklá rozhodovat poměrně tvrdě a rychle. Prostor pro dialog bude podle mého minimálně o dost kratší než s Jeanem-Claudem Junckerem, který byl zvyklý jednat a jednat,“ dodal bývalý evropský tajemník.

Prouza také věří, že Věra Jourová zůstane českou eurokomisařkou i v příští Evropské radě. Dokonce je prý i šance, aby získala lepší portfolio, než které zastávala doteď.

Celý rozhovor z Epicentra s Tomášem Prouzou najdete zde:

Video  Česko ze summitu odjelo s prázdnýma rukama, projelo, co mohlo, míní expert na Evropu.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ivoadler ( 9. července 2019 15:18 )

Kde se vzal, tu se vzal - Prouza! V4 nic nevyhrála? A co jako měla vyhrát? Konkrétně! Jaké jsme měli šance? Dva naši poslanci jsou místopředsedy parlamentu. Bylo to před tím? Jourovou bych klidně vyměnil za někoho jiného. Ať jde podnikat do soukromého sektoru, když je tak nenahraditelná.

pupak_1 ( 4. července 2019 10:57 )

Intervence ČNB byl zločin.

cocumysvole ( 4. července 2019 10:42 )

Dokud budou na vedoucích místech straníci a ne odborníci tak v tom bude bordel pořád. Děláte stejnou chybu jako komouši. A to jste je za to tolik odsuzovali.

vont ( 4. července 2019 08:38 )

Taurus70 ( 4. července 2019 08:18 )

Kdyz tyto nuly rvou tak ma clovek jistotu ze volil spravne😂😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa