Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš letí do Bruselu za šéfkou EU. Jourová je favoritem, problémem audity?

Autor: ČTK - 
28. července 2019
15:28

Favoritem ČR na pozici v Evropské komisi je současná eurokomisařka Věra Jourová, uvedl premiér Andrej Babiš na iDnes.cz. Již v pondělí přitom poletí do Bruselu jednat osobně s novou šéfkou komise Ursulou von der Leyenovou. Babiš by pro Jourovou rád získal lepší portfolio. Jourová je nyní eurokomisařkou pro oblast spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovných příležitosti mužů a žen.

„Jednoznačně naším favoritem je Věra Jourová, která už byla komisařka, měla těžké portfolio,“ řekl Andrej Babiš v Rozstřelu na iDnes.cz. S tím, že je Jourová zkušená. „Jde o to, abychom dostali nějaké lepší portfolio. Ale znovu opakuji, evropský komisař je tam pro Evropu, ne proto, aby prosazoval české zájmy,“ dodal.

Již předtím Babiš na svém facebooku informoval o tom, že by dle něj bylo důležité ekonomické potrfolio. „Myslím si, že pro nás je důležité nějaké ekonomické portfolio - jsme silná proexportní země, takže logicky bychom měli chtít oblast vnitřního trhu nebo mezinárodního obchodu. Příštích pět let bude taky důležitá oblast digitálu, i tam máme koho nabídnout,“ vysvětloval Babiš. 

V pondělí se i kvůli tomu v Bruselu sejde s Ursulou Von der Leyenovou. Babiš dříve poznamenal, že Česko má na výběr evropského komisaře čas do 26. srpna. S Von der Leyenovou už hovořil dvakrát, naposledy v sobotu zhruba 15 minut.

Šéfka příští komise podle něj chce, aby každá členská země předložila dva návrhy na eurokomisaře, má mezi nimi být alespoň jedna žena. Von der Leyenová už dříve uvedla, že by si přála, aby v její komisi byli muži a ženy zastoupeni rovnoměrně.

Potíže kvůli dotacím a auditům?

Objevily se však zároveň i spekulace, že by Česko mohlo mít potíže s obsazením portfolia, které souvisí s udělováním evropských dotací. Důvodem je audit EK, který v předběžných závěrech konstatoval, že Babiš je ve střetu zájmů při čerpání dotací pro holding Agrofert, který v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Podle některých médií by mohl Evropský parlament případnou nominaci českého eurokomisaře pro takové portfolio zablokovat.

Státy EU nabízí víc mužů než žen

Naopak výhodou Babiše při vyjednávání může být to, že členské státy EU zatím příliš nedbají přání von der Leyenové na nabízení žen do komise. Český premiér by tak mohl někdejší německou ministryni obrany v pondělí potěšit, pokud skutečně oznámí jméno stávající komisařky Jourové.

Jako o druhé kandidátce se nejčastěji mluví o europoslankyni Ditě Charanzové, která vedla kandidátku ANO do eurovoleb. Pokud se vláda v Praze rozhodne pro Jourovou, zařadí se ČR mezi státy, které počítají s tím, že v nové komisi bude pokračovat člen stávajícího týmu Jeana-Claudea Junckera.

Právě zkušenost z práce na špici unijní exekutivy by teoreticky mohla zaručit významnější či odpovědnější portfolio. Mezi země, u nichž už je jasné, že hodlají nabídnout stávajícího komisaře, patří třeba Rakousko. Už potvrdilo novou nominaci nynějšího komisaře pro rozšíření Johannese Hahna.

Těžké váhy Junckerova týmu pokračují

Pokračovat mají i „těžké váhy“ stávajícího Junckerova týmu - klíčovou osobou i v nové komisi bude nizozemský nynější první místopředseda EK Frans Timmermans. Stejně významnou pozici má zastávat nynější a zřejmě i budoucí dánská eurokomisařka Margrethe Vestagerová.

Potvrzen je také zájem Bratislavy, aby za Slovensko v komisi dál působil Maroš Šefčovič, nyní místopředseda EK odpovědný za energetickou unii. Kabinet v Bulharsku odsouhlasil pokračování stávající komisařky pro digitální ekonomiku Mariji Gabrielové. Irská vláda potvrdila svůj zájem, aby zemi v EK dál reprezentoval nynější komisař pro zemědělství Phil Hogan. Lotyšsko opět nabízí nynějšího komisaře pro euro a sociální dialog Valdise Dombrovskise.

Významnou politickou osobnost by von der Leyenové mohlo nabídnout Chorvatsko, zmiňován je totiž rovnou premiér Andrej Plenkovič. Naopak Británie už podle nového premiéra Borise Johnsona s výběrem svého zástupce do nové komise nepočítá. Ta má začít pracovat od počátku listopadu, tedy přesně ve chvíli, kdy má Británie z EU odejít.

Každého z budoucích eurokomisařů čeká slyšení před příslušnými výbory europarlamentu a bývá pravidlem, že někteří neuspějí. Slyšení by měla být mezi 30. zářím a 8. říjnem. Komisi jako celek by pak měl europarlament definitivně potvrdit nejspíš na schůzi začínající 21. října.

marmat ( 28. července 2019 16:10 )

Problém s audity a auditováním auditů mají zatím média a Senát......

marmat ( 28. července 2019 16:08 )

ivoadler: A ylo by dobré dodat, jaké máte Vy gusto......nebo-li návrh

ivoadler ( 28. července 2019 15:51 )

Andreji, vys er se na Jourovou. Nemá říz. Vždycky to bude jen úřednice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa