Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hledá se žena, zn. Evropská komise: Nabídne Babiš první dámě Bruselu Charanzovou a Jourovou?

Autor: Jakub Veinlich - 
20. července 2019
17:04

Zatímco si Monika Babišová užívá léto v prosluněné Francii, premiér Andreje Babiš (ANO) měl podle svých slov napilno i v sobotu. Dopoledne si volal s novou předsedkyní Evropské komise. Blesk Zprávám řekl, že s Ursulou von der Leyenovou, mluvil o možnostech pro českou eurokomisařku. Promluvil také o tom, koho může česká vláda nominovat na tento post, i o tom, co vše může přinést středeční schůzka s prezidentem Milošem Zemanem kvůli výměně ministra kultury Antonína Staňka.

Co vám Leyenová řekla? Už vám přislíbila nějaké portfolio pro českého zástupce v Evropské komisi?

Co mi řekla, vám neřeknu. Ale moje představy jsou úplně jasné. V této chvíli 13 zemí ještě žádného komisaře ani nenominovalo. Mají podobnou strategii. Nejdříve chtějí vyjednat portfolio a pak teprve řešit personální obsazení – tedy konkrétní jméno.  Čtyři země mají své nominanty na základě závěrů Evropské rady. To je Německo, Holandsko, Dánsko a Španělsko. Musíme prostě teď vyjednávat a neuspěchat to.

A bude tedy českou kandidátkou na eurokomisařku Věra Jourová, nebo nebude?

Uvidíme. Ještě to nechci říkat. Paní Jourová je favoritka, ale vše se bude odvíjet od toho portfolia, které se nám podaří dojednat. Záleží i na samotné paní předsedkyni Leyenové.

Nová šéfka Komise chce mít svůj tým co nejvíce genderově vyvážený a chce z každé země pokud možno nominaci muže a ženy. Nominujeme za Česko také nějakého muže?

Ne. Žádného mužského kandidáta nemáme.

Takže nabídneme dvě ženy?

Ano. Potencionálně můžeme nabídnout dvě ženy.

A to jsou ty, o kterých se mluví nejčastěji? Tedy stávající eurokomisařka Věra Jourová a místopředsedkyně Evropského parlamentu za hnutí ANO – respektive frakci ALDE Dita Charanzová?

Teoreticky ano. Ale nechci příliš předbíhat. Opravdu záleží především na tom, jakou oblast bude mít naše zástupkyně v Komisi na starosti. Důležité také bude, jak do složení Komise zasáhne svým rozhodováním Evropský parlament. Takže z výběru zatím nechci dělat v tuto chvíli věc veřejnou.

A dostal jste od paní Leyenové i nějaký termín k osobní schůzce, abyste si jen netelefonovali?

Termín zatím nemám. Sama ale připravuje nějaké schůzky, takže jsem jí nadiktoval nějaké dny, kdy a jak jsem k dispozici, a zůstáváme stále v kontaktu.

Pojďme ještě k jednomu tématu. Příští týden ve středu vás čeká v Lánech také schůzka s prezidentem Milošem Zemanem. Řešit máte opět situaci okolo ministerstva kultury.  Myslíte, že už tento spor nějak dotáhnete?

To nevím. Jisté to není. Myslím, že to bude nějaká rozhodující schůzka. Buď to nějak dotáhneme, nebo se bude muset hledat nějaké nové řešení.

A tím by mohlo být co?

Nechci to říkat, to je na sociální demokracii. Sociální demokracie má nějakou pozici, já plním na rozdíl od pana Sobotky - bývalého premiéra koaliční smlouvu, tak uvidíme.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

murQ ( 20. července 2019 22:10 )

Jarouš je pořád vzteky bez sebe.

murQ ( 20. července 2019 21:47 )

murQ ( 20. července 2019 21:44 )

Andy parádu taky nenadělá nejen vzhledem.

murQ ( 20. července 2019 21:39 )

Pěkná dáma Leyenová, Jourová měla zase z natáček na hlavě koš makové panenky. Dituna je možná lepší, ale Jourovka je hájená Zemanem, tu Andy poslušně nabídne.

bullshit ( 20. července 2019 19:31 )

Přesně tak, paní první dáma EK je stejný průšvih jako Bureš v pro ČR.
Nad Evropou se pro její nucenou sebeslušnost a kvůli eko teroristům smráká...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa