Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman, Babiš, Fiala: Co chystají půlkulatí jubilanti? Slavili i Gazdík a Birke

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    20. 7. 2019
    06:40

    75, 65, 55. Žádné míry, žádná magická čísla, ale jubilea politiků, která oslaví v příštích týdnech. Oslavy půlkulatých jubileí chystají jmenovitě od nejstaršího prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO), nebo předseda nesilnější opoziční strany Petr Fiala (ODS). Významná výročí ale za sebou mají také další politici. Blesk Zprávy zjišťovaly zákulisí bujarých oslav i chystaných párty.

  • 1.Zeman chystá oslavy

    Loni prezident Miloš Zeman slavil narozeniny 28. října na Pražském hradě se sportovci. Nešlo sice o oficiální oslavu, ale přání tu zazněla. K 74. narozeninám pak prezidentovi popřál bývalý prezident Václav Klaus i premiér Andrej Babiš po telefonu. Řada gratulací pak přišla také ze zahraničí.

    Letos bude ale vše zřejmě jinak. Gratulanti by měli mít možnost prezidentovi pogratulovat osobně. „Zatím jsme podrobnosti neřešili, ale oslava se určitě uskuteční,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí prezident Jiří Ovčáček (40).

    Letos bude Zemanovi 75 let – půlkulaté jubileum vychází na státní svátek 28. října.

  • 2.Babiš neslaví jen narozeniny a věří ve vesmír

    O deset let mladší než prezident Miloš Zeman je premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Letos má rok plný velkých výročí.

    25 let žije společně se svou manželkou Monikou. Ta navíc nedávno oslavila své 45. narozeniny. Věkový rozdíl mezi oběma partnery je tedy přesně 20 let. Letos na konci července navíc oslaví dva roky od své velkolepé svatby, kterou uspořádali uprostřed volební kampaně v červenci 2017 na propírané farmě Čapí hnízdo.

    „Velké oslavy určitě nechystáme. Určitě se setkáme se známými a s kamarády,“ řekl Blesk Zprávám k chystaným oslavám Andrej Babiš v květnu, v pořadu Ptám se, pane premiére.

    Sám by si podle svých slov přál, aby nikoho příliš nestresoval a pohnul Českou republikou dopředu. Z politiky se podle svých slov ještě odejít nechystá. „V politice zůstanu určitě do příštích parlamentních voleb, chceme udělat co nejvíce věcí,“ i po příštích volbách chce být Babiš opět premiérem. Spekulace, že by kandidoval po Miloši Zemanovi na prezidenta, odmítá. „Proč bych kandidoval na prezidenta, když chci kandidovat na premiéra?,“ odmítl současný šéf vlády. „Jsem manager a prezident je úplně jiná funkce,“ přidal další argument.

    Ve svém věku prý Babiš nevěří v Boha, ale ve vesmír a jeho sílu. „Naučil jsem se nevnímat nenávist lidí, která v některých lidech je vůči mé osobě a být pozitivní a vysvětlovat lidem, abychom nebyly rozdělená společnost,“ přeje si Babiš do dalších let.

  • 3.Fiala vyhlíží začátek školy

    Nejmladší z trojice „půljubilantů“ je místopředseda Poslanecké sněmovny, bývalý ministr školství a šéf nejsilnější opoziční strany – tedy ODS – Petr Fiala. Zatímco se jiní obávali konce letních prázdnin a nástupu do školy, on se musel těšit. Do moravské měšťanské rodiny se narodil totiž v Brně 1. září.

    Na své 40. narozeniny – tedy takřka přesně před 15 lety - se stal 32. rektorem Masarykovy univerzity, tím zůstal až do 31. srpna 2011. O pár měsíců později se stal ministrem školství ve vládě Petra Nečase.

    „Narozeniny oslavím jako vždy s rodinou a přáteli. Nejsou kulaté a já si na žádné velké oslavy nepotrpím. Jsem vděčný za vše, co mám, a za lidi, které mám rád – a to si při příležitosti narozenin vždy připomenu,“  prozradil Blesk Zprávám Fiala, který letos v listopadu navíc oslaví nejen třicet let od pádu komunismu, ale také třicet let od seznámení se svou ženou Janou, se kterou se brali v roce 1992. 

  • 4.Birke slaví dvoje narozeniny

    Životní jubileum, tentokrát kulaté, oslavil také úspěšný starosta Náchoda a poslanec za ČSSD Jan Birke.

    1. června oslavil padesátku. Podle informací Blesk Zpráv slavil nejen s kolegy ze Sněmovny, ale také s lidmi z města, které řídí už devět let.

    Svým jednoduchým jazykem, kterému prý všichni rozumějí, poděkoval všem gratulantům na svém facebookovém profilu.

    „Milí přátelé, ze srdce děkuji! Za všechna osobní potřesení rukou, telefonní hovory plné smíchu a radosti, smsky, srdečné vzkazy na sociálních sítích. Buďte si jisti, že díky vám budu zdráv jako řípa, šťastný jako blecha v kožichu i spokojený jako želva.

    Životní jubileum neslaví člověk každý den. A mít na krku pět křížků už je pořádný kus cesty životem. Ovšem mohu vám potvrdit, že jsem na ono půl století, co jsem na světě, po právu pyšný. Mám úžasnou rodinu a přátele, rozmanitou práci s lidmi, která mě baví a naplňuje, a jsem za to velmi rád. Co víc si totiž může chlap v mém věku přát, že?

    Symbolicky pozvedám sklenku a s vděkem připíjím i na vaše zdraví!“

    Kromě padesátky ale Birke před pár dny oslavil ještě jedno výročí. Možná ještě důležitější narozeniny. 16. července totiž uplynuly přesně čtyři roky od chvíle, kdy se zřejmě znovu narodil. Loni v květnu se přiznal přímo v Poslanecké sněmovně, že ho málem zabila jeho silná vášeň a tou bylo kouření.

    „Víte, já sám jsem kouřil 60 cigaret denně ještě před třemi lety, a to pro mě byla největší vášeň, kouření. Bohužel mě to málem zabilo,“ překvapil Birke své kolegy při projednávání novely protikuřáckého zákona.

    Dnes si podle svých slov ale už nezapálí ani jednu cigaretu.

  • 5.Gazdíkovo přání ze staré knihy

    S oslavami nezahálel také místopředseda hnutí STAN a někdejší místopředseda Poslanecké sněmovny a místostarosta Suché Lozi Petr Gazdík. Od 26. června už musí odpovídat na otázku: „A kolik vám vlastně je?“ slovy „45“. I on slavil podle informací Blesk Zpráv hned na několikrát. Zatímco v minulých dnech si užíval na skautském táboře, těšně před koncem školního roku si dal sklenku například s ministrem školství Robertem Plagou, se svými kolegy z hnutí a nechyběly samozřejmě gratulace ani z jeho početné rodiny. Gazdík má totiž čtyři děti. Tři holky a jednoho kluka.

    „Oslav bylo hned několik a byly bujaré,“ přiznal Gazdík Blesk Zprávám. Od svého týmu z hnutí STAN dostal přímo ve Sněmovně kravatu. Od manželky a dětí zase gramofon a dort.

     5825773:full:true:true

    „Děti mně pak odcitovaly část knihy z 12. století, kde se psalo.. „byl to vetchý kmet, bylo mu pětačtyřicet let…,.“ přidal další překvapení Gazdík.

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

murQ ( 20. července 2019 15:51 )

echo24.cz/a/SJtx5/v-praze-se-chysta-dalsi-protest-tentokrat-na-hrade-proti-milosi-zema­novi?­utm_s­ource­=www­.sez­nam.cz­&utm_m­edium=­sekce-z-internetu

murQ ( 20. července 2019 15:33 )

Už jseš muriq vyprázdněnej? Tys mu to teda oplatil, to Andymu na párkách s motýle pomohlo.

kotow ( 20. července 2019 11:26 )

http­s://ww­w.te­levi­zesez­nam.cz­/vide­o/strun­c/nej­horsi-babisova-kauza-sidi-parky-i-chleba-lidi-to-ale-nechteji-slyset-rika-michopulu-6393­9756?d­op_ab=­3&dop_­source­_zone_­id=1&d­op_req­_id=do­5kbi5x­tfq-2019­072009­16&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz­&utm_m­edium=­boxik­&utm_c­ampa­ing=_­var

HOLOGRAM ( 20. července 2019 10:44 )

hu11 ( 20. července 2019 07:18 )

Tak to je ale gól

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa