Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maláčová: „Umím šetřit, nejsem prominentní fracek“. U Schillerové získala 5,9 miliardy

Autor: ČTK, simao - 
23. srpna 2019
13:11

Jana Maláčová (ČSSD) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dnes pokračovaly druhou schůzkou v jednání o rozpočtu resortu Maláčové na příští rok. V úterý se po pěti hodinách rozešly bez konečné shody, Maláčová totiž požadovala posílení své pokladny o téměř 11,7 miliardy korun, což přišlo Schillerové příliš. Dnes však již shodu našly. A Maláčová se brání, že není „prominentní fracek“, který by neuměl šetřit.

Čelila kritice, že neumí šetřit. A to i ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO) . Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) však tvrdí, že jí takové tvrzení uráží.

„Dotýká se mě to už i osobně. Když jsem studovala v Německu, a přišla jsem tam v osmnácti, musela jsem obracet každou marku, později euro. A pracovala jsem po celý rok, tedy o prázdninách i během semestru, dvacet hodin týdně, abych se uživila a vydělala si na studia. A nebyla to žádná legrace. A tohle člověka prostě formuje, nejsem žádnej prominentní fracek, který dostal něco zadarmo. Je to naopak tak – pokud bych použila onen známý citát –, že já šetření v DNA mám,“ řekla pro info.cz předtím, než se vydala za ministryní financí Alenou Schillerovu (za ANO) jednat o rozpočtu MPSV na příští rok.

Maláčová požadovala 11,8 miliardy navíc, dohodla však alespoň kompromis - 5,9 miliardy navrch oproti původnímu návrhu. Peníze chtěla Maláčová na sociální služby, sociální práci či investice do informačních systémů. O nich se ještě povede další kolo jednání, v němž půjde o dalších 800 milionů korun.

„Ministerstvo práce bude muset pečlivě hospodařit s každou korunou, nebude to jednoduché. Výsledek považuji za slušný kompromis,“ řekla dnes po jednání Maláčová.

Schillerová již dříve několikrát zopakovala, že je pro částka přesahující 11 miliard nereálná. Pro srovnání ve čtvrtek získali ministři Brabec a Benešová shodně po 250 milionech pro své resorty navíc.

Celkem pro ministerstvo Maláčové bylo původně vyčleněno 676,47 miliardy, jenže to podle Maláčové nestačí. Její úřad uvedl, že na sociální služby chybí na příští rok 3,3 miliardy korun, na politiku zaměstnanosti téměř 2,8 miliardy a na investice 2,7 miliardy. Další suma by byla potřeba na ochranu dětí a sociální práci, spolufinancování evropských dotací či pěstounskou péči. Příjmy ministerstva mají podle návrhu rozpočtu činit 564,1 miliardy korun, tedy o 21,45 miliardy víc než letos.

Na řadě je ještě Vojtěch

Posílení rozpočtu si s ministryní financí už vyjednali zástupci 12 ze 13 resortů. Šéf ministerstva zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) by se měl se Schillerovou sejít příští týden.

seke ( 23. srpna 2019 22:41 )

Proč myslíš holá ***i, dolož proč je???

murQ ( 23. srpna 2019 22:28 )

Vojtěch makal se Schillerovou ve firmě pro Andyho.

jajas ( 23. srpna 2019 14:47 )

To nebude tak brzy.....bude to řešit další vláda.....

zadnice ( 23. srpna 2019 14:44 )

Maláčová: „Umím šetřit, nejsem prominentní fracek“. To tedy jseš!

strejda777 ( 23. srpna 2019 14:31 )

Co s rozpočtem ČR má společného Agrofert? Dotace chodí z EU, ne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa