Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nejvlivnější Češkou je Jourová. Kdo další je v první desítce žebříčku Forbes?

Autor: ČTK - 
6. června 2019
13:00

Nejvlivnější ženou Česka je podle časopisu Forbes eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Na druhé pozici se umístila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která v předchozích letech žebříček vedla. Třetí je, stejně jako loni, vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

Jourová letos ovládla čelo žebříčku poprvé. „Během několika let se vypracovala v jednu z vůbec nejvýraznějších bruselských političek. Hodně ji zviditelnilo téma GDPR a ochrany osobních údajů, výrazně na sebe upozornila v kauze dieselgate,“ zdůvodnil šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek. Dodal, že Jourová aktivně vystupuje proti technologickým gigantům v čele s Facebookem a Googlem, a v komisi by navíc mohla pokračovat i v dalším volebním období.

Druhá pozice na žebříčku náleží podle Forbesu vrchní státní zástupkyni v Praze Bradáčové, která v uplynulých šesti letech žebříček vedla. Třetí Schillerová má jako šéfka státního rozpočtu neformální vliv na rozdělování desítek miliard korun, uvedl Šimůnek.

Forbes celý rok sledoval více než 300 žen z nejrůznějších oborů: v širším výběru byly majitelky firem, manažerky, ženy působící ve veřejné sféře, finančnictví či justici, redakční tým však sleduje i neziskový sektor, ženy z kultury, sportu či názorové vůdce.

Žebříček nejvlivnějších žen Česka vydává Forbes poosmé. Letos v něm představil 125 jmen významných Češek z nejrůznějších oblastí, od veřejné sféry a politiky přes byznys až po neziskový sektor. Jednotlivé ženy v každé kategorii redaktoři hodnotí podle několika kritérií. Vychází přitom z metodiky amerického Forbesu. Ke spolupráci zve redakční tým i poradce, odborníky a znalce jednotlivých odvětví.

„U majitelek a manažerek sledujeme hospodářské výsledky firem, obrat, zisk, nové akvizice a porovnáváme je i několik let zpětně,“ uvedl Šimůnek. V sekci politiky a veřejné správy posuzuje Forbes reálné pravomoci a počet lidí i objem peněz, které rozhodnutí dotyčných žen mohou přímo ovlivnit. „Důležitým kritériem je pro nás i to, jak jsou tyto ženy ze svých funkcí odvolatelné a kdo všechno má přímý vliv na jejich rozhodování,“ dodává Šimůnek. 

Mezi deseti nejvlivnějšími Češkami je i Šmuclerová

  1. Věra Jourová, komisařka Evropské unie pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovná práva pohlaví
  2. Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně v Praze
  3. Alena Schillerová, vicepremiérka a ministryně financí
  4. Kateřina Jirásková, finanční ředitelka a předsedkyně představenstva PPF
  5. Petra Procházková, finanční ředitelka a členka představenstva Agrofertu
  6. Michaela Chaloupková, ředitelka divize Správa, členka představenstva ČEZ
  7. Libuše Šmuclerová, generální ředitelka, Czech News Center (vydavatel deníku Blesk a online deníku Blesk.cz)
  8. Renata Mrázová, chief people officer Home Credit
  9. Simona Sokolová, členka představenstva Agrofertu
  10. Ivana Tykač, majitelka realit, zakladatelka nadace Women for Women

 

agfor ( 6. června 2019 20:39 )

To by si podřízla větev pod zadkem a ten plat bude potřebovat až bude živit těch 50 "sirotků" a jejich početné rodiny.

pomnenka ( 6. června 2019 14:28 )

Ale uz neni ta co byla predtim, dnes haji predevsim zajmy EU.

asijo ( 6. června 2019 13:17 )

Pokud je opravdu vlivná,tak ať nám zajistí odchod z EU a NATO.

Zobrazit celou diskusi