Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babiš komunistům splácí věrnost ústupky i u zákonu roku. Politolog: Je to nezbytná opora

Autor: simao, for, ČTK - 
8. prosince 2019
05:00

Komunisté se opět projevili jako opora vlády Andreje Babiše (ANO), když ve středu hlasovali s vládní koalicí pro rozpočet na rok 2020. Nebylo to zadarmo. Zatímco ostatním stranám jejich pozměňovací návrhy šmahem smetávali ze stolu, komunisté uspěli. A tak třeba „mlátička“ Zdeněk Ondráček (KSČM) prosadil návrh vzít 20 milionů korun neziskovkám. A vyslyšeni byli i další soudruzi. Podle politologa Josefa Mlejnka je to běžná a logická věc. Babiš musel komunistům jít na ruku, jinak by jim rozpočet neschválili. Nediví se, že KSČM menšinovou vládu slepě podporuje. Ztrácí preference a bez Babiše by neprotlačili své požadavky. 

Na sjezdech se oslovují soudruhy a soudružkami, použil to ostatně i Miloš Zeman, když byl loni v Nymburce. Komunisté se stali při hlasováních ve Sněmovně zřetelnou oporou premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho vládních kolegů. Podpořili spolu s ním i státní rozpočet na rok 2020.

Ostatně sám Babiš s vicepremiérkou Alenou Schillerovou šli za rozpočet orodovat přímo do centrály KSČM v ulici Politických vězňů v Praze.

Při třetím čtení zákonu roku pak komunisté dostali „splátky“ za věrnost. Jejich návrhy na přesuny v rozpočtu byly ve velkém vyslyšeny. Co konkrétně navrhovali a s čím uspěli?

Přehled rozpočtových úspěchů KSČM

Pavel Kováčik (KSČM): V kapitole ministerstva zemědělství přesun 300 milionů korun z podpor opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích a z podpor prevence před povodněmi na nákup vlastnických práv ke kanalizacím a vodovodům.

Zdeněk Ondráček (KSČM): V kapitole ministerstva vnitra přesun 120 milionů korun pro policii na vrub nákupu služeb (100 milionů korun) a dotací neziskovým organizacím (20 milionů korun).

Miroslav Grebeníček (KSČM): Převod 50 milionů korun z podpory programů aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací v kapitole technologické agentury na činnost Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd.

Miloslava Vostrá (KSČM): V kapitole ministerstva kultury převod 15 milionů korun z kulturních aktivit na digitalizaci fotoarchivu České tiskové kanceláře.

Politolog: Hrozí jim pád, proto drží

Podle politologa Josefa Mlejnka se jedná o běžnou věc. „Komunisté jsou nezbytní pro schválení rozpočtu, tak je logické, že když mají nějaký pozměňovací návrh, tak se jim vyjde vstříc,“ uvedl politolog Blesk Zprávám. „Jsou nezbytnou podpůrnou stranou pro schválení a oni avizovali dopředu, že mají nějaké požadavky,“ doplnil.

Mlejnek míní, že pokud by neprošly pozměňovací návrhy komunistů, rozpočet by poslanci menšinové vládě neschválili. Na druhou stranu, KSČM by si bez aliance s ANO a ČSSD ani neškrtlo. 

Odborník vysvětlil, že pro komunisty je nyní lepší udržet status quo a vydržet spolupracovat s vládou až do voleb. „Když odstoupí premiér, vláda padne a není jisté, co bude potom, takže by to pro ně ztrácelo účel,“ dodal Mlejnek.

Menšinová vláda tak pomáhá komunistům, aby si zachovali politickou váhu. A ti naopak vládě dodávají hlasy. Nemůže se to KSČM v příštích volbách vymstít?

„Vývoj preferencí pro ně příznivý není dlouhodobě, jak pro ČSSD, tak pro komunisty – drží se maximálně na 7 procentech. Nehýbají se jim nahoru. Dříve aspoň nabalovali protestní hlasy, hlasy proti vládě,“ zrekapituloval.

Politolog zmínil, že komunisté svou pomoc vládě nyní nedokáží prodat. A zároveň nebudou mít ani ony protestní hlasy. „Ty hlasy nespokojených občanů sbírá někdo jiný. Jim hrozí, že angažmá neprodají voličům,“ uzavřel Mlejnek.

Na zrušení je pozdě, ví i Fiala

Komunisté ve volbách v roce 2017 získali 7,76 procenta hlasů a 15 mandátů. A slovo si udrželi v době, kdy si Česko připomnělo 30 let od sametové revoluce. Návrhy na jejich zrušení už v minulosti narazily.

Podle šéfa ODS Petra Fialy se měla komunistická strana zakázat hned po revoluci. „Já jsem byl vždycky přesvědčen, že ano. Já jsem vždycky zastával názor, že měla být komunistická strana zakázána,“ říkal Fiala 17. listopadu na Národní třídě.

Šéf ODS upozorňoval: „Ale prosím pěkně, mluvíme o začátku 90. let, ta šance se propásla a dnes už to nemá žádný smysl takovouto debatu vést. Ale komunistický režim, komunistická ideologie je zločinná, nebezpečná, má za sebou spoustu lidských životů a miliony zmařených nadějí a myslím si, že nemá být strana, která se i svým názvem hlásí k tak zločinné ideologii.“

Babiš o členství v KSČ: Zmiňuje mámu a velkou půjčku

Sám Babiš o členství v KSČ mluvil i ve svém projevu 17. listopadu v Národním muzeu.

„Ve svém projevu jsem řekl, že jsem byl členem komunistické strany, že jsem nebyl tak statečný a angažovaný jako Václav Havel. Je pravda, že mým cílem bylo vystudovat zahraniční obchod a perspektivně pracovat někde v zahraničí, protože jsem měl velkou půjčku na barák, kterou jsem musel splácet,“ hájil se poté na iDnes.cz Babiš.

„Navíc – a vím, že se mi kvůli tomu lidé smějí, ale zkrátka to tak je – moje matka se nějakým způsobem snažila, abych se stal členem KSČ, abych měl, řekněme, lepší předpoklad se dostat do zahraničí. Řekl jsem v projevu, že na to nejsem pyšný, ale na druhé straně jsem nikomu nic špatného nedělal, nikomu neubližoval, choval se slušně a mám čisté svědomí. V komunistické straně bylo 1,7 milionu členů, další ve svazu mládeže, takže nevím, proč mi tu někdo takovou třicet let starou věc vyčítá,“ diví se premiér.

Filip hájil Babiše

Šéf KSČM Vojtěch Filip oplatil Babišovu vstřícnost premiérovi tím, že se jej zastal i během aktuálně opět řešených kauz Čapí hnízdo a střetu zájmů s ohledem na zprávu auditorů, která přišla od Evropské komise do Česka. 

„Audit není nic, co by bylo podmínkou tolerance vlády,“ vzkázal Filip Blesku. A k obnovení stíhání premiéra v kauze Čapího hnízda jen suše dodal: „Jde o využití práva nejvyššího státního zástupce otevřít skončenou věc a jsme v situaci která je tady od roku 2016, resp. 17,“ dodal Filip.

Video  Babiš hájil, proč šel jednat o rozpočtu s komunisty: Oni nám nic nediktují 
Video se připravuje ...

marmat ( 9. prosince 2019 19:21 )

pooresh:
Zeptejte se starších ročníků - příbuzných a sousedů....
Samej Horák....
Tedy v každé rodině 1-2 "kousky"...
Ani nebyli speciálně přemlouvaní !!!

marmat ( 9. prosince 2019 19:14 )

Ihned po volebním vítězství ANO přišla opozice Babišovi "o překot" zcela nepokrytě , pyšně a nadutě,veřejně-ve všech mediích,plivnout do obličeje !!! Na vládnutí/koalici
zbyla ČSSD (dostali 5 ministerstev) se 7% + tichá (hlasovací) podpora KSČM.Toť VŠE.

marmat ( 9. prosince 2019 19:07 )

horalysa: fugas77 by se rád vyřádil na staré garnituře...My možná taky....Ale těm odpornejm strukturám, co zničili po válce mnoho rodin je víceméně 80-90 let....
za "mladé" je protypem Ondráček...Mají to v genech a ty jsou "pod kontrolou"voličů.

marmat ( 9. prosince 2019 18:58 )

Protože trolli jsou děti, nebo zaplacené nuly,nevědí ani,nebo naopak VELMI DOBŘE, že komunistů bylo min.60 % národa,včetně tzv.čekatelů (ti vyklouzli o fous).
Tito lidé po r.1989 neodjeli do koncentračních táborů.Pokud nezemřeli, žijí dodnes!

marmat ( 9. prosince 2019 18:50 )

satanas: Omyl - Změnil se NÁZEV....prakticky díky Filipovi dialog možný !!!!!!!!!!!!!!!! Takovej Ondráček, Semelová, Skála, Grebeníček, Grospič
se nesměj dráždit bosou nohou.....Bez Filipa 100% neakceptovatelní !!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa