Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Pekelný týden Babiše nakopl. Opozice je zdecimovaná, nenáviděného premiéra nepohřbí

Autor: Petr Holec - 
6. prosince 2019
05:03

Pro premiéra Andreje Babiše to nebyl nejlepší týden. Nejdřív přišel z Bruselu do Prahy audit o jeho střetu zájmů, načež šéfžalobce Pavel Zeman obnovil jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo a záhy ještě spolek Milion chvilek ohlásil nové demonstrace. Babiše jako by to ale všechno spíš nakoplo: všem vzkázal, že takhle se ho určitě nezbaví. A znovu se naopak „rozjel“ jako už několikrát předtím.  

V rozhovoru pro Blesk premiér řekl, že ani náhodou nerezignuje. Už předtím znovu odmítl příslib abolice prezidenta Miloše Zemana, zatímco šéfovi Milionu chvilek Mikuláši Minářovi vzkázal, že není žádný Václav Havel, aby na Letné pořád zkoušel znovu bořit komunismus. A opozici ve sněmovně nechal, ať se v auditu Evropské komise, který četla jen někde na webu, máchá s gustem sama, čehož se jako obvykle dokonale zhostila.

Znovu se tak půldne mimořádně trápila Babišem bez Babiše, což je pro ni asi nejpříznačnější. Pořád nepochopila, že nekonečnými masakry ve sněmovně, jíž ze všech politických insitucí důvěřuje nejméně lidí, volby určitě nevyhraje. A nejen to. Starou dobrou hru s Babišem, která opoziční strany kromě ODS a Pirátů přivedla až na hranici volitelnosti, nyní dotáhl k dokonalosti pražský pirátský primátor Zdeněk Hřib, jemuž se v Praze hroutí koalice.

Video  Andrej Babiš v Epicentru speciál: Neodstoupí kvůli auditu ani Čapímu hnízdu. Syna viděl loni, homeopatika na křivdu nebere a "Minář není Havel"  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Piráti jsou posedlí transparentností a protože audit o Babišově střetu zájmů dostala i Praha, slíbil Hřib, že během své jednodenní pracovní cesty do Bruselu „popátrá“, jestli náhodou může audit vedený v „důvěrném“ režimu zvěřejnit a jaké sankce za to případně hrozí. Nakonec se do Prahy vrátil s tím, že v Bruselu nikoho nepotkal, načež mu zveřejnění auditu nedoporučila ani jeho vlastní právní analýza. Jestliže má Babiš takovéhle soupeře, pak se skutečně může v klidu těšit na Vánoce i navzdory všem auditům a Čapím hnízdům, jak taky řekl v rozhovoru pro Blesk.

Opozice si totiž během poslední doby vytříbila zvláštní talent na to, jak Babišovi pořád spíš jen nahrávat. Ostatně jak můžou opoziční politici šéfa ANO s vážnou tváří honit za to, že porušuje pravidla EU, když je sami chtějí porušit zveřejněním auditu, jakmile se jim to zrovna hodí? Všichni voliči určitě neaspirují na nobelovku, tuhle opoziční „lest“ by ale nejspíš prohlédli i nešťastníci odchycení na ulici v pořadu Nikdo není dokonalý. Co z toho všeho plyne?

Především jedno: zdecimovanou opozici „nenáviděného“ Babiše nezbaví ani audit EU ani Čapí hnízdo, bruselští úředníci ani čeští státní zástupci to za opoziční politiky prostě neodpracují. Odmítnutím abolice od Zemana, s nímž se dohodl, aby mu ji dál už nenabízel, navíc Babiš všem jasně řekl, že si nehodlá vzít milost a vycouvat z politiky, jak někteří doufali. To mimochodem sám potvrdil i v rozhovoru pro Blesk. „Já povedu hnutí ANO do voleb v říjnu 2021,“ vzkázal.

Vrátili jsme se tak nyní přesně tam, kde jsme byli nedávno. Babiš je znovu trestně stíhaný a opozice se znovu opíjí iluzí, že se ho zbaví nepoliticky, když už to pořád neumí politicky. Obnovení trestního stíhání i pře o audit se můžou táhnout dlouhou dobu a Babiše, jehož hnutí ANO stoupla podpora na rekordní úroveň, můžou připravit o nějaký procentní bod, nejspíš ale jen dočasně. Opozice by to měla pochopit. Dokud bude s Babišem hrát svou starou oblíbenou hru, bude maximálně slavit jen to, když premiérovi ve sněmovně vypne mikrofon.

Video  Fiala (ODS): Je nepřitelné, aby trestně stíhaný člověk vedl vládu. Ať Babiš skončí  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dobryclovek ( 6. prosince 2019 14:20 )

xiioma!! ty jsi se narodila jako pí,a a vyrostla jsi v kun.u!!

hast ( 6. prosince 2019 12:21 )

dvakrát jsem poslal odpověď a nic se neobjevuje.Tak poslední pokus,ve zkradce Babiš je premiér a dávno jí měl zrušit.

_xiioma_ ( 6. prosince 2019 11:48 )

To jsem ale KUN..DA..😆

hast ( 6. prosince 2019 11:47 )

Teď nevím na koho z vás mám reagovat.Péči Babiše zažíváme nyní.Jak se vám líbý jeho přidávání,ale né z jeho peněz,a jeho zdražování,které bere z pe-něženky všech.

Jedine-BABIS ( 6. prosince 2019 11:37 )

Hast to by se ti hodilo aby odstoupl...HOV..NO !

Zobrazit celou diskusi