Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišův „pekelný“ týden: Zeman rozhodl o Čapím hnízdě, brzy oznámí výsledek

Autor: ČTK, simao - 
3. prosince 2019
13:25

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve středu na tiskové konferenci oznámí, jak rozhodl ohledně takzvané kauzy Čapí hnízdo, v níž šlo o údajný dotační podvod. V pozvánce na tiskovou konferenci to dnes uvedl mluvčí zastupitelství Petr Malý. Nejvyšší žalobce může zrušit usnesení o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO), čímž by trestní stíhání pokračovalo, nebo usnesení o zastavení stíhání potvrdit, a případ tak definitivně ukončit.

„Na tiskové konferenci nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman oznámí své rozhodnutí ve věci přezkumu usnesení o zastavení trestního stíhání v takzvané kauze Čapí hnízdo a přiblíží důvody tohoto rozhodnutí,“ uvedl mluvčí.

Trestní stíhání Babiše i dalších v případu zastavilo pražské městské státní zastupitelství v půlce září. Šéf MSZ Martin Erazím tehdy sdělil, že společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku. Právě pro ně přitom byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala.

Nejvyšší žalobce může rozhodnutí MSZ potvrdit, nebo zrušit. Prezident Miloš Zeman už ovšem dříve uvedl, že kdyby bylo pravomocně zastavené stíhání obnoveno, rozhodl by o takzvané abolici pro Babiše. V jejím důsledku by bylo další trestní stíhání nepřípustné. Premiér opakovaně tvrdil, že by abolici nepřijal.

V kauze čelili vedle Babiše obvinění také premiérova manželka Monika, děti Adriana Bobeková a Andrej Babiš, švagr Martin Herodes a rovněž bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Část, která se týkala premiérova syna Andreje mladšího, byla na jaře vyloučena k samostatnému řízení. Server Seznam Zprávy na konci října uvedl, že policie navrhla jeho stíhání také zastavit.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci ve výši 50 milionů korun v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok.

Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu nyní vlastní společnost Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila. Premiér vlastnil holding do předloňského února, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Video  Babiš o Čapím hnízdě: Z útoků na mé děti je mi na zvracení.  - Lukáš Červený, Jaroslav Šimáček / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Řeší se i střet zájmů a audit

V souvislosti s premiérem se nyní řeší i jeho možný přetrvávající střet zájmů. Obsah auditní zprávy, kterou Evropská komise zaslala do Prahy v pátek, nebyl zveřejněn. A ani nebude, uvedla dnes ministryně Klára Dostálová (ANO), jde totiž o zprávu v utajovaném režimu s nálepkou confidential.

V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, však EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert. Babiš to odmítá. Podle informací týdeníku Respekt konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje.

Zneužívá politickou moc, píší na Slovensku

Český premiér Andrej Babiš zneužívá politickou moc, napsal přitom dnes slovenský Denník N k postupu předsedy české vlády okolo auditu ke střetu jeho zájmů. Jeho finální verzi do Prahy poslala minulý týden Evropská komise, obsah nebyl zveřejněn.

„Kampaň v zájmu odražení viny může spustit každý oligarcha přistižený při podrazu, zejména když vlastní média. Politik u moci ovládající státní správu má ovšem i jiné nástroje, jak si zachránit kůži. Babiš je naplno využívá,“ varoval deník v komentáři pod názvem „V Česku vidíme, nač je oligarchům moc“.

„Babiš od začátku vydává audit za útok na celou Českou republiku, na český národ, aby voliče přesvědčil, že mají zahodit soudnost a postavit se za zloděje,“ napsal tvrdě list. Dodal, že prostá touha po moci byla jedním z motivů vstupu Babiše do politiky. K tomu kroku měl i mnohem praktičtější důvody než své ego, napsal deník v reakci na kauzu kolem zmíněného auditu.

krtek. ( 4. prosince 2019 13:20 )

doporučuji změnit psychyatra, evidentně je Vaše léčba neúčinná

dobryclovek ( 4. prosince 2019 08:04 )

jikar !!ty vylízano hlavo získali jsme!!! copak si ty získal nulo,ubožáku tak poukazku na polív­ku,so­ciál,­plnou popelnici!! Babiš je jednička luzo.

dobryclovek ( 4. prosince 2019 08:00 )

xindl závistivých chcíplotin,obecných blbu,šlapek mají deprese že Babiš umí je nejlepší chytrý bohatý a špinavci nic neumí,nic nemají,6korun v kapse,exekuce,jeblé děti,očklivé ženy,muže tak co holota udělá pomlouvá,přeje to nejhorší nejlepšímu premierovi Babišovi.

Jedine-BURES ( 3. prosince 2019 23:18 )

DOBRE,KUPIM TEPLAKY.

Jedine-BURES ( 3. prosince 2019 23:15 )

ANI JA. Myzlel som ZE TO KLIMA JE TOU OSTRAVOU ALE VZDUCH CEHUNUM KAZIM JA,IBA JA 🤥😤😷

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa