Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vylhaná kauza, zuří Babiš. „Poškozuje Česko,“ bouří Kalousek a mluví o ostudě a výsměchu

Autor: Jakub Kopřiva, vei - 
5. prosince 2019
05:01

Kauza Čapí hnízdo je zpět! Po evropském auditu o střetu zájmů je to druhá „jobovka“ v tomto týdnu pro premiéra Andreje Babiše (65, ANO). Ten je totiž z rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana (47) znovu trestně stíhán v kauze údajného 50milionového dotačního podvodu.

Zastavení stíhání v září bylo prý nezákonné a předčasné, proto nejvyšší státní zástupce zrušil usnesení svého podřízeného Jaroslava Šarocha. Pro Babiše to znamená jediné: trestní stíhání znovu běží, a tedy je znovu obviněný!

„V současné době není důkazní situace na to, aby mohla být věc obžalována, nebo zastavena,“ řekl k tomu Pavel Zeman. Konkrétní nedostatky podle něj jsou nesprávné hodnocení důkazů nebo neúplné vyhodnocení evropských pravidel. Nanovo se vše rozjíždí také pro bývalou členku představenstva Agrofertu a dotační expertku Janu Mayerovou (49).

Babišova Monika vyvázla

Naopak pro rodinu předsedy vlády, tedy manželku Moniku (45), dceru Adrianu Bobekovou (40) a švagra Martina Herodese (43), celá věc definitivně končí. Stejně jako pro někdejšího manažera farmy Josefa Nenadála. Ti podle webu iRozhlas.cz figurovali jako akcionáři firmy, což mělo umožnit, aby farma – původně patřící tehdy Babišově Agrofertu – mohla získat dotaci pro malé a střední podniky.

„Nepodařilo se prokázat jejich … aktivní zapojení do procesu získání dotace a vědomí o tom, že změna akcionářské struktury měla souviset s dotačním financováním. Zároveň není předpoklad, že případné další vyšetřování přinese nové poznatky,“ vysvětlil své rozhodnutí Zeman. Sám premiér je prý hlavně rád, že pro jeho rodinu vše skončilo.

Video  Tisková konference Andreje Babiše  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Co na to Kalousek?

Co říkáte na rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana?

To rozhodnutí mohu vzít jen na vědomí. Jak může politik komentovat rozhodnutí nejvyššího státního zástupce? Máme prostě opět trestně stíhaného premiéra. To už jsme tady jednou měli.

Těch důvodů, proč by pan premiér neměl být premiérem, je daleko víc než jen to, že je trestně stíhaný. Pan premiér na tiskové konferenci říkal novinářům, cituji: „Nemám žádné osobní problémy, jsem v pohodě,“… On možná v pohodě je, ale Česká republika je tím velmi poškozována, zatěžuje to práci celé vlády, která se nevěnuje práci pro Českou republiku, ale obhajobě svého předsedy vlády. Máme ostudu v zahraničí, zatěžuje to domácí politickou scénu. Každý slušný člověk už by dávno odstoupil.

A vy s tím chcete něco dělat z pohledu opozice?

Dá se s tím dělat jediná věc. Můžeme znovu hlasovat o nedůvěře vládě, ale dokud budou komunisté a sociální demokraté držet pana premiéra u moci, tak prostě u té moci bude. To je nejen odpovědnost hnutí ANO, ale je to také odpovědnost jeho koaličních partnerů. Vláda se zodpovídá Poslanecké sněmovně. V té je 200 poslanců a dokud 101 poslanců bude ochotno držet pana premiéra u moci a vyjadřovat mu svou důvěru, tak u té moci bude. Protože on sám tu reflexi slušného člověka nemá.

S vašimi zkušenostmi z Bruselu z doby, kdy jste byl ministrem financí – je možné, aby se všemi kauzami v zádech mohl jezdit Andrej Babiš do Bruselu a hlasovat tam například o rozpočtovém rámci na příští období?

Pro civilizovanou zemi je to nepředstavitelné. Nicméně pro Babišstán to zřejmě představitelné je a pochopitelně tam jezdit může. Na druhou stranu, ten respekt, který tam bude mít, bude odpovídat té zátěži, kterou s sebou nese a to opět poškodí Českou republiku.

Premiér Blesk Zprávám řekl, že mu prezident Miloš Zeman slíbil v telefonu, že by mu nakonec abolici nezkoušel udělit a to i proto, že by ji premiér údajně ani nepřijal. Vítáte tento krok jak ze strany prezidenta, tak ze strany premiéra?

Myslím, že abolice by byla výsměch spravedlnosti v této zemi. Možná si oba pánové říkají, že je na to stále dost času.

Video  Zeman obnovil stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo. Jak přesně to zdůvodnil?  - abl
Video se připravuje ...

Co bude dál?

Celý případ se nyní vrací do Prahy na městské státní zastupitelství, kde ho bude mít znovu na starost Šaroch. Ve věci bude muset nyní provést úkony a doplnění, které mu Zeman nařídil, jelikož právní názor nejvyššího státního zástupce je pro něho závazný. Jak dlouho to ale bude trvat, není jasné.

Lhůta nebyla stanovena, bude to záviset na rychlosti policejního orgánu shromáždit důkazy, které je potřeba opatřit. Jak rychle to bude dozorující státní zástupce vyhodnocovat, to je věc jiná. Vycházím z toho, že věc zná a že to nebude trvat dlouho,“ říká šéf žalobců. Jestli skončí Babiš a Mayerová před soudem, anebo budou definitivně osvobozeni, záleží nyní na Šarochově rozhodnutí. Ať už to ale bude jakkoliv, je jasné, že to bude zase běh na dlouhou trať.

Čekal jsem, že mě nepustí!

„Chci hlavně říct, že mám velkou radost a cítím úlevu, že je definitivně zastaveno trestní stíhání mé rodiny, mojí manželky a mé dcery. Zvykl jsem si na to, že jdou po mně. Že mě chtějí za každou cenu vyštvat z politiky. A protože je jasné, že mě nikdo neuplatí, museli najít jiné, sofistikovanější způsoby. Ale zatažení mojí rodiny do celé té sprosté a vylhané kauzy byla od začátku neuvěřitelná prasárna. Opravdu jsem teď šťastný, že alespoň moje rodina to má za sebou,“ uvedl Andrej Babiš na své facebooku.

„A co se týče mojí osoby? Očekával jsem, že mě jen tak nepustí. Jsem politik, vydržím to. Dobrá zpráva je, že to má sestupnou tendenci. Původně mělo spáchat trestný čin 11 osob, pak jen sedm osob a teď už na tuto údajnou organizovanou trestnou činnost stačí už jenom dvoučlenná skupina. Takže trend je pozitivní a doufám, že směřujeme k nule a dobře to dopadne. Protože jsem přesvědčený, že jsem nic protizákonného nespáchal,“ napsal předseda vlády.

Hamáček ve vládě zůstává

Důležitá zpráva pro premiéra přišla od jeho koaličního partnera – ČSSD. Šéf sociálních demokratů a místopředseda vlády Jan Hamáček (40) uvedl, že nevidí důvod, proč by neměl kabinet dál fungovat. Jedno ale však má: „Kauzy pana premiéra komplikují vládě práci a poškozují její úsilí o prosazování programu, který pomáhá lidem,“ sdělil Hamáček.

Ani KSČM, o jejichž hlasy se koalice opírá, nemá problém ve spolupráci pokračovat. „Jde o využití práva nejvyššího státního zástupce otevřít skončenou věc a jsme v situaci, která je tady od roku 2016, respektive 2017,“ napsal Blesku šéf komunistů Vojtěch Filip.

Volali si s prezidentem a milost z Hradu nebude

Záchranné lano byl Babišovi připraven hodit prezident Miloš Zeman (75). Ten už dříve prohlásil, že mu je ochoten udělit speciální druh milosti, tzv. abolici – tedy zastavit premiérovo stíhání. Jenže! Babiš opakovaně prohlašoval, že nic takového nechce, protože není blázen. A ač mu to nikdo moc nevěřil, včera prý Hrad přesvědčil, aby si tuto „medvědí službu“ odpustil.

„Já jsem sem nechtěl, takže když můžu odejít, tak odcházím. A už mi volá pan prezident, tak na shledanou,“ řekl včera na tiskové konferenci ve Sněmovně, kde neustále opakoval, že on je v pohodě, jen opozice a novináři mu hází klacky pod nohy. A záhy se ozval Blesku s tím, že se Zemanem hovořil. „Požádal jsem ho, aby abolici nenavrhoval, a on souhlasil,“ řekl Babiš, který tak vyslyší alespoň část požadavků politických oponentů, aby se očistil standardně…

Video  Pekarová Adamová (TOP 09): Řešíme víc problémy premiéra než problémy této země. Babiš by měl odejít.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Opozice hřmí: Ať odejde!

Petr Fiala (55), předseda ODS

„Očekávám, že Andrej Babiš začne řešit své osobní problémy tak, aby nevznikaly žádné pochybnosti. To znamená, že do vyřešení svých osobních problémů nabídne funkci předsedy vlády jinému představiteli nebo představitelce svého hnutí.“

Ivan Bartoš (39), předseda Pirátů

„Vyzývám Andreje Babiše, aby z důvodu obnoveného stíhání a rovněž permanentního střetu zájmů, ve kterém je, odstoupil z čela vlády.“

Vít Rakušan (41), předseda STAN

„Byly to pěkné dva měsíce, kdy jsme neměli trestně stíhaného premiéra. Aspoň trochu jsme se nemuseli ve světě stydět. Teď se zase vracíme na začátek, kdy bude premiér jen a jen řešit své problémy, místo toho, aby posouval naši republiku kupředu. Radost z toho nemám. Pracovat nyní musí v klidu ty orgány, které k tomu mají zákonné pověření. Andrej Babiš se musí zdržet veškerých kroků směrem ke státnímu zastupitelství a policii, které by mohly zavdávat pochybnosti o rovném a nestranném procesu.“

Markéta Pekarová Adamová (35), předsedkyně TOP 09

„Pavel Zeman svým rozhodnutím potvrdil, že je zárukou nezávislosti státních zástupců. Nyní máme trestně stíhaného premiéra s obrovským střetem zájmů. Pokud by mu v takové situaci Miloš Zeman udělil abolici, jak deklaroval, ničím bychom se nelišili od mečiarovského Slovenska.“

Marek Výborný (43), předseda KDU-ČSL

„Vyzývám všechny politiky, aby se zdrželi jakéhokoli tlaku na orgány činné v trestním řízení. Je důležité, aby bylo v dohledné době rozhodnuto. Jinak bude Andrej Babiš i nadále koulí u nohy naší politické scény a kultury. Pravdou je, že v každé civilizované zemi by premiér s těmito osobními problémy dávno rezignoval.“

Video  Fiala (ODS): Je nepřijatelné, aby trestně stíhaný člověk vedl vládu. Ať Babiš skončí.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

laskava ( 5. prosince 2019 16:23 )

Ty už jsi byl na policii podat trestní oznámení na pana Babiše? Nebyl, že ne, ty moulo. Tak lidem neraď, jak mají koho hodnotit. Zřejmě jsi z té skupiny, co umí jen hloupě kecat,řvát s davem podle návodu, to je fajn, to se přidáš, to ti jde.

laskava ( 5. prosince 2019 16:18 )

Jo, to bude fajn. Čím víc se bude tahle sebranka ztrapňovat,tím líp.Aspoň dalším docvakne, že se rozhoduje ve volbách, ne na pokyn Mináře, prodejných "umělců" a podobných individuí.

hejhej ( 5. prosince 2019 15:19 )

xiioma: Jen ať si vyřvávají neschopní herci, demožumpa a promuslimské sekty, p. Babišovi opět vzrostou preference.
A pak, kdo tady rozvací společnost ?? Sekta chlívků a výše jmenovaní.
Rozhodují volby.

xiioma ( 5. prosince 2019 15:09 )

"Konec vlády jedné straky". Milion chvilek chystá další protesty za odstoupení Babiše

http­s://zp­ravy­.aktu­alne­.cz/do­maci/­mili­on-chvilek-chysta-dalsi-protesty-prvni-bude-v-utery-v-pr/r­~46c08­58816c­a11e­aac6­0ac1f6­b220e­e8/

MirdaKradousek ( 5. prosince 2019 14:09 )

Hele ovčané neberte si mě do huby,já Vás vysekal z krize.Jsem nejlepší bývalý ministr financí a jen kvůli mě se máte tak dobře.A pro ty co tu tvrdí,že za mojí společné vlády s ODS se vracelo 30 miliard,tak o tom nic nevim.Du na prcka čest práci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa