Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš se tu smál, slavil s Gottem a přišel o svobodu. Jak šel čas s Čapím hnízdem?

  • Autor: ČTK - 
    4. 12. 2019
    14:45

    Kauza Čapí hnízdo spojená s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO) se táhne už několik let. Podstatou případu je to, že společnost Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Otázkou bylo, zda nedošlo k zneužití evropské dotace při jeho stavbě. Začátek celého případu sahá do roku 2006.

    Premiér Andrej Babiš farmu Čapí hnízdo označil za svůj nejlepší projekt, hostil tu i narozeniny Karla Gotta nebo pořádal rozlučku s úředníky z ministerstva financí. V létě před dvěma lety se Babiš na Čapím hnízdě oženil s matkou svých dvou dětí Monikou Babišovou. Podívejte se, jak šel čas s kauzou, která je s projektem spojená. 

  • 1.2006-2008: Vznik a fungování Čapího hnízda

    V roce 2006 začala přestavba statku na konferenční centrum Čapí hnízdo. V únoru toho roku se majitelem areálu u Benešova stala firma Imoba z holdingu Agrofert, který patřil současnému premiérovi a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi.

    O více než rok později 1. prosince 2007 se ZZN AGRO, s.r.o. Pelhřimov z Agrofertu přeměnila na stejnojmennou akciovou firmu s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla a.s. ZZN Pelhřimov. ZZN AGRO Pelhřimov se později přejmenovala na Farmu Čapí hnízdo. Akcie získali Andrej Babiš mladší a jeho sestra a dále partnerka Babiše staršího (nyní již manželka) Monika. V únoru 2008 se dalším spolumajitelem stal Martin Herodes, bratr Moniky Babišové.

    Výbor Regionální rady ROP Střední Čechy schválil dotaci 50 milionů korun na projekt Farmy Čapí hnízdo 20. srpna 2008. O necelý měsíc později 17. září za akcie Farmy Čapí hnízdo zaplatil Babiš starší, podle serveru iROZHLAS.cz to byl dar dětem a partnerce.

  • 2.2010-2014: Zánik společnosti

    V červnu 2010 byla Farma dokončena a otevřena. V médiích byla spojována s Babišem, který ale vlastnictví odmítal. Udělením dotace Čapímu hnízdu se v září toho roku zabýval týdeník Ekonom. Podle něj byla firma brána jako malý podnik, a jak časopisu potvrdil středočeský dotační úřad, v případě propojení s kapitálově silnější společností by dotaci nezískala.

    Už v únoru 2011 bylo při jednom z auditů zjištěno, že farma požádala v roce 2009 o platbu dřív, než uhradila fakturu. Kvůli porušení podmínek byla vyměřena pokuta; v roce 2012 byla většina pokuty odpuštěna.

    Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na Čapím hnízdě Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na Čapím hnízdě | Facebook Andrej Babiš

    „S Čapím hnízdem nemám nic společného... Nevím, komu to patří,“ řekl Babiš týdeníku Respekt v říjnu 2013. V té době ANO mířilo za úspěchem ve volbách do Sněmovny, který mu otevřel cestu do vlády. Babiš dodal, že firmě půjčil 400 milionů korun a má tam pronajatu budovu. V listopadu následně Agrofert přebral jako ručitel za úvěr ztrátovou Farmu Čapí hnízdo.

    Společnost Farma Čapí hnízdo zanikla v červnu 2014 poté, co zákon zakázal anonymní akcie na majitele. Sloučila se s firmou Imoba, která spravuje nemovitosti Agrofertu.

  • 3.2015-2016: Začátek oficiálního vyšetřování

    Aktuálně.cz 29. prosince 2015 informoval, že policie začala prověřovat okolnosti získání dotace pro Čapí hnízdo. Server Neovlivni.cz na počátku března 2016 napsal, že Evropský úřad proti podvodům (OLAF) zahájil oficiální vyšetřování okolností dotace 50 milionů korun na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiš na to konto 23. března toho roku prohlásil, že Farmu Čapí hnízdo vlastnili v době získání dotace jeho dvě dospělé děti a bratr partnerky.

  • 4.2017: Obvinění pro Babiše a Faltýnka

    Policie 10. srpna 2017 zaslala do Sněmovny žádost o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Žádost souvisela s kauzou dotací, 6. září Sněmovna Babiše a Faltýnka vydala, byli 9. října obviněni. Oba politici vinu odmítli. Babiš proti obvinění podal stížnost.

    Ve dnech 21.-22. října hnutí ANO vyhrálo volby, se zvolením do Sněmovny získali Babiš a Faltýnek znovu imunitu. Den na to policie v kauze obvinila 11 lidí, mezi nimi i Babišovu manželku, dvě dospělé děti a švagra.

    Policie v listopadu zaslala do Sněmovny novou žádost o vydání Babiše a Faltýnka. Sněmovna je vydala 19. ledna 2018. Ještě před tím na konci roku 2017 bylo oznámeno, že OLAF uzavřel vyšetřování dotací pro Čapí hnízdo. Výsledky byly postoupeny ČR, 4. ledna 2018 ministerstvo financí zveřejnilo tři odstavce závěrů, později Hospodářské noviny přinesly kompletní znění zprávy.

  • 5.2018: Babiš mladší v zajetí na Krymu

    V lednu MF navrhlo úřadům, aby vyňaly z evropského financování projekty, které vyšetřuje OLAF nebo jsou předmětem správního či trestního řízení. Týká se to i Čapího hnízda, které pak MF samo vyňalo z evropského financování 29. ledna.

    Žalobce zamítl Babišovu stížnost proti obvinění 3. května. Stíhání Faltýnka a dalších tří lidí naopak zrušil. Den poté Úřad ROP Střední Čechy vyzval Imobu coby nástupnickou firmu původního příjemce dotace, aby dotaci do 30 dnů vrátila. Imoba dotaci vrátila koncem června.

    Video  Babiš o Čapím hnízdě: Z útoků na mé děti je mi na zvracení  - Lukáš Červený, Jaroslav Šimáček / Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

    V červnu Babiš poprvé vypovídal na policii jako obviněný. Policie vyslechla i další stíhané, Babišovu manželku a dceru Adrianu Bobekovou. Nevyslechla Babiše mladšího.

    V listopadu server Seznam Zprávy zveřejnil reportáž, ve které Babiš mladší řekl, že jej spolupracovníci jeho otce drželi na Krymu, aby nemohl vypovídat k Čapímu hnízdu. Premiér to odmítl a řekl, že jeho syn je psychicky nemocný. Reportáž byla rozbuškou krize, která vyvrcholila 23. listopadu hlasováním o nedůvěře vládě, které ale Babišův kabinet ustál.

  • 6.2019: Zeman rozsekl kauzu Čapí hnízdo

    Kauza Čapí hnízdo pokračovala i letos, 26. března policie ukončila vyšetřování dotací pro Čapí hnízdo. Ukončení vyšetřování se netýkalo premiérova syna. V dubnu vyšetřovatelé předali spis v kauze státnímu zástupci, navrhli obžalovat Babiše a ostatní obviněné. Návrh se netýkal premiérova syna Andreje, který byl stíhán samostatně. Do června všichni obvinění požádali o zastavení stíhání.

    Na počátku září pražské městské státní zastupitelství informovalo, že dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch změnil právní názor na kauzu Čapí hnízdo. Podle Deníku N se rozhodl zastavit trestní stíhání.

    Státní zastupitelství 13. září zveřejnilo, že státní zástupce zastavil stíhání Babiše a dalších v kauze. Farma splňovala podmínky definice malého a středního podniku a byla správně posouzena jako nezávislý podnik, uvedlo zastupitelství. Vedoucí státní zástupce Martin Erazím se ztotožnil se Šarochovým právním názorem.

    Video  Zeman obnovil stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo. Jak přesně to zdůvodnil?  - abl
    Video se připravuje ...

    Necelý týden na to, 19. září, prezident Miloš Zeman vzbudil rozruch vyjádřením, že plánuje zastavit případné stíhání Babiše, pokud by bylo obnoveno. Premiér později uvedl, že by abolici nepřijal. Na konci října server Seznam Zprávy uvedl, že policie navrhla zastavit stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího.

    Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman 4. prosince zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání Babiše a Jany Mayerové ze společnosti Farma Čapí hnízdo. Stíhání Babišových rodinných příslušníků naopak definitivně skončilo.

     

dama_s_kosou ( 4. prosince 2019 19:12 )

Tvl, ten Bures fakt dement. Pry lide na Letne chteli jeho smrt.
Ale spis rikali, ze je zm rd. A ten mongol jim jen spatne rozumel.

zada ( 4. prosince 2019 18:46 )

Já bych začal výslechy všech, kdo dotaci přiklepli.
29. 2. 2008 žádá farma Čapí hnízdo o dotaci na projekt v rámci ROP Střední Čechy. Tento projekt shodou okolností splňoval veškeré podmínky pro získání dotace. Existoval jasný ekonomický předpoklad, že zcela legálně získané dotační finance budou celý projekt ekonomicky stabilizovat.----Dále - Všichni přítomní hlasovali pro tuto dotaci. Nebyl jediný člen výboru, který by hlasoval proti. Ale nebyl důvod. Pan Wagenknecht byl v době přípravy žádosti a jejího schválení vedoucím auditního oddělení na ROP Střední Čechy. Dneska má pan Wagenknecht problém. Dokonce říká, že dotace křiví trh. No tak to objevil Ameriku. Tak to víme. Ale proč jsme potom v Evropské unii? Nebo se toho vzdáme. Takže šéf auditního oddělení. Dneska dává rozumy...... Dále - 22. 10. 2008 byla podepsána smlouva o poskytnutí dotace hejtmanem za ODS Bendlem. Přílohou této smlouvy byl rovněž finanční plán projektu a rozpočet, jehož obsahem byly plánované výdaje a plánované příjmy projektu. Tak kdybychom začli od toho kdo jak svou práci dělal poctivě, tak můžeme pak soudit! Divím se, chrabdrému Bendlovi,že se k tomu nepřizná. Bendl je za ODS ve sněmovně!

e.lesanova ( 4. prosince 2019 17:11 )

No jo, panika novinářů...úplně vidím jejich schůze s nahozením témat, o kterých by se dalo psát...nikde nic...no, tak DÁME zase Babiše...nemusí se u toho myslet, pěkně obšlehneme informace, které tu už X krát proběhly a čtenářova "mysl" se zaplní....Češi!!!, až jednou přijdou OPRAVDOVÉ problémy, s láskou budete vzpomínat, kdy tu byla jen vykonstruovaná kauza Babiš

panda82 ( 4. prosince 2019 17:05 )

ale ještě přijde na řadu kníže, tomu dal Kalousek 100milionu

panda82 ( 4. prosince 2019 17:02 )

vy máte důkaz, rozsudek? on si tu dotci vzal z poladny, nebo mu ji někdo šoupnul jen tak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa