Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Žalobce, který chce zrušit stíhání Babiše za „Čapák“: Šaroch řešil i Železného či Hušáka

Aktualizováno -
3. září 2019
12:28
Autor: ČTK, for - 
3. září 2019
11:38

Chaos kolem kauzy Čapí hnízdo nabral na obrátkách poté, co se v pondělí objevila zpráva, že státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhl zastavit stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO). S informací přišel Deník N. Čapí hnízdo je nejznámější kauza pražského žalobce, který už se ale v minulosti podílel na několika případech týkajících se zajímavých jmen – exministra práce Jaromíra Drábka, Aleše Hušáka či bývalého ředitele Novy a někdejšího europoslance Vladimíra Železného. Se zastavením stíhání nyní musí souhlasit i šéf Městského státního zastupitelství Martin Erazím, kterého do funkce jmenovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. 

Pražský státní zástupce Jaroslav Šaroch měl už v minulosti na starosti případy, které sledovala média, kauza kolem dotace pro Čapí hnízdo je z nich ale bezesporu nejznámější.

Spolu s vyšetřovatelem Pavlem Nevtípilem například Šaroch opakovaně vystoupil na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru, když se jednalo o zbavení imunity premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka. Loni v květnu Šaroch na základě stížnosti zrušil stíhání Faltýnka a dalších tří lidí.

Loni v prosinci jeho práci na případu kritizovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, podle níž „nepostupoval při výkonu dozorových oprávnění a povinností k policejnímu orgánu dostatečně důrazně a zcela efektivně.“

Šaroch ale kritiku nadřízených státních zástupců odmítl a prohlášení Bradáčové označil za „populistické“ a „bez obsahu“. „Dělám tu práci v rámci možností, které mám. Vždy je možné tu práci dělat lépe, rychleji, kvalitněji, ale záleží také na podmínkách, které dostanete a máte,“ řekl Šaroch v rozhovoru pro Deník N.

Jaroslav Šaroch možná odvolá stíhání premiéra v kauze Čapí hnízdo. Jaroslav Šaroch možná odvolá stíhání premiéra v kauze Čapí hnízdo. | ČTK

Šaroch začal kariéru na padělcích

V nedávné minulosti měl Šaroch na starosti také jednu z kauz kolem bývalého ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho náměstka Vladimíra Šišky. Ti byli mimo jiné stíháni kvůli přípravě dotačního podvodu a zneužití pravomoci při transformaci Fondu dalšího vzdělávání (FDV), podle Drábka ale bylo obvinění vykonstruované. Žalobce Šaroch nakonec loni v září stíhání označil za nezákonné a zrušil je.

Na jaře 2014 Šaroch jako státní zástupce, který rozhodoval o příslušné stížnosti, zrušil také trestní stíhání bývalého šéfa společnosti Sazka Aleše Hušáka, který byl obviněn z pokusu o podvod. Kauza se týkala směnky na 50 milionů korun, kterou chtěl Hušák údajně vyplatit od podnikatelů Martina Ulčáka a Marka Dospivy. Hušákovi hrozilo až desetileté vězení. Podle žalobce byl ale postup policie nezákonný a případ byl na základě jeho rozhodnutí odložen.

Před více než deseti lety Jaroslav Šaroch jako žalobce u soudu požadoval trest pro tehdejšího europoslance a bývalého ředitele televize Nova Vladimíra Železného i jeho tři někdejší právníky kvůli pokusu o poškozování věřitele, společnosti Central European Media Enterprises (CME). Železný se podle obžaloby naoko zbavoval majetku, aby nemusel splácet závazek vůči CME, právníci v trestné činnosti pomáhali. Pražský vrchní soud ale v květnu 2011 zprostil všechny čtyři obžaloby.

Na podzim 2002 stál Jaroslav Šaroch u průlomového postupu v boji proti padělanému textilu, cigaretám nebo hudební nahrávkám. Na základě spisu, který založili celníci, udělil státní zástupce Šaroch souhlas s kontrolou nebytových prostor. Na jeho základě pak celní správa podnikla velkou razii ve velkoskladu v Praze 10 Malešicích, kde zabavila 161 tisíc falzifikátů textilií a obuvi za 80 milionů korun.

„Bylo podezření, že se tam páchá trestná činnost. Prozkoumal jsem to a neměl jsem pochyb o tom, že navržený postup je legální,“ řekl Šaroch k případu, který ukázal cestu i dalším zásahům.

Erazíma čeká 20 tisíc stránek 

Zastavení trestního stíhání musí ale odsouhlasit šéf Městského státního zastupitelství Martin Erazím. Specialista na hospodářskou a majetkovou trestnou činnost je ve své funkci od února roku 2016. Nyní jej čeká 20 tisíc stránek materiálu o kauze Čapí hnízdo. 

Jedná se o standardní postup v cestě obžaloby. Rozhodnutí Erazíma může trvat týdny až měsíce. V případě, že šéf pražského zastupitelství dospěje k odlišnému právnímu názoru, může dát Šarochovi pokyn, aby se ve věci rozhodl jinak. 

Erazím se ke kauze Čapí hnízdo již vyjadřoval, především v době, kdy se řešil údajný únos Andreje Babiše Juniora na Krym. Průběh vyšetřování dotačních podvodů označil za ne zcela standardní. 

Erazíma do úřadu dosadila další velká hráčka, a to vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která během své kariéry dohlížela na několik mediálně sledovaných kauz. Podílela se například na případu zavražděného pětiletého chlapce Jana Rokose nebo na mačetovém útoku Romů v novoborském baru. 

O Bradáčové mluvil i odsouzený Davit Rath, který si u soudu vyslechl rozsudek za poškozování zájmů Evropské unie. Rath uvedl, že jej za mříže dostala právě vrchní státní zástupkyně Bradáčová a také exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Poslední slovo může mít Zeman 

Pokud Erazím souhlasně kývne na rozhodnutí Šarocha, není ještě všem dnům konec. Před soud může kauzu poslat ještě nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. 

„Pokud usnesení nabude právní moci, pak se musí povinně každé usnesení o zastavení trestního stíhání poslat na Nejvyšší státní zastupitelství,“ vysvětlil pro Radiožurnál mluvčí Unie státních zástupců Ondřej Šťastný.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman | Foto Blesk - Mária Rušinová

Nejvyššímu státnímu zastupitelství by se od vydání pravomocného rozhodnutí rozběhla tříměsíční lhůta. Zeman by tak verdikt o nevinně mohl zrušit a nařídit, aby se vyšetřování rozjelo znovu. 

Stíhání čelí kromě premiéra i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Policie navrhla jejich obžalobu v polovině dubna. Společnost Farma Čapí hnízdo patřila Agrofertu, který do předloňského února vlastnil právě Babiš. 

PPP150W ( 3. září 2019 20:28 )

Je smutné, že nás o tom musel přesvědčit premiér.

PPP150W ( 3. září 2019 19:48 )

Tolik nakradeno jako Babiš nikdo z opozice nemá, takže můžete být bez obav.

milan1959 ( 3. září 2019 17:59 )

Už to neber soudruhu

PPP150W ( 3. září 2019 15:46 )

Pokud umíte číst, tak jen v tomto článku tři.

PPP150W ( 3. září 2019 15:32 )

Vychcánci jako vy si vybírají z každé doby co se jim hodí, že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa