Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Čapí hnízdo vám dává křídla. Případným osvobozením zabije Babiš několik much najednou

Autor: Petr Holec - 
3. září 2019
05:02

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil trestní stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo, jeho verdikt ale ještě musí potvrdit vedoucí státní zástupce. Když to udělá, vrátí Babišovi politická „křídla“. Chození k soudu by totiž šéfovi ANO, jenž svůj politický úspěch postavil na vlastní reputaci, určitě nepomohlo. A navíc by dál nabíjelo opozici i demonstrantům, kteří získali nebezpečnou palební sílu.

Právě Čapí hnízdo je jejich hlavním argumentem, aby Babiš odstoupil. Opozice, aktivisti, demonstranti i nemálo novinářů už viděli premiéra v teplákách a někteří se teď proto s jeho případným osvobozením nemůžou vyrovnat. Třeba bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který znovu ožil v rámci boje o vedení strany, musel hned na twitter, kde demokratické žalobce přirovnal ke komunistické prokuratuře. Demokracii, za níž nejen on zkouší veřejně bojovat, tím nepomohl. To spíš naopak.

Od opozičních politiků je to i logické: Čapí hnízdo jim dává aspoň naději, že se Babiše zbaví i bez voleb. A teď by o ni mohli přijít. Zpráva o zastavení trestního stíhání proto zapůsobila jako bomba a Unie státních zástupců vyzvala Šarocha, aby své rozhodnutí vysvětlil – byť i ona dodala, že to ve svém zdůvodnění jistě udělal i bez jejího doporučení: málokterá kauza je tak „živá“ jako Čapí hnízdo, ostatně nedávno na Letnou vyhnala čtvrt milionu lidí demonstrujících i za nezávislou justici.

A ta nakonec možná rozhodne, že měl pravdu Babiš. V tom případě premiér „zabije“ několik otravných much najednou. Sněmovní „opoblok“ ho bude muset porazit politicky, soud to za něj už neudělá. Aktivista a šéf Milionu chvilek Mikuláš Minář si bude muset pro demonstrace vymyslet jiný důvod než premiérovo trestní stíhání, anebo si najít jinou práci. ODS a Piráty zase „čistý“ Babiš osvobodí od komfortního důvodu, proč nejít do vládní koalice s ANO. A koaliční ČSSD už nebude kromě volebních debaklů či nejmenování jejích ministrů přinejmenším trápit opoziční palba na její vládnutí s trestně stíhaným premiérem.

Podtrženo a sečteno: případné osvobození v kauze Čapí hnízdo Babišovi vrátí nemalou část jeho vítězného étosu, že když už ho „zkorumpované“ tradiční politické strany neumí porazit ve volbách, snaží se ho zbavit aspoň různými kauzami. Rétorika a reputace „pana Čistého“ Babišovi pomohla vyhrát nejen sněmovní volby, poslední dobou se ale veřejné mínění začalo i kvůli nekonečné kauze Čapí hnízdo obracet proti němu. Pokud ho žalobci téhle betonové boty zbaví, nalijí mu do žil novou politickou sílu.

A nejen proti opozici. ANO zatím na rozdíl od ČSSD i TOP 09 držela jednota, Babišovo trestní stíhání a reputační problémy, které v masové protesty zručně převedl Minář, ale začaly leptat i některé jeho členy. Pokud ho státní zástupci opravdu osvobodí, určitě tím ANO kolem svého šéfa znovu ještě víc semknou. A navenek mu k tomu zvýší i koaliční potenciál. Babiš nakonec bude muset vysvětlovat, že si celou kauzu Čapí hnízdo nevymyslel sám.           

marmat ( 3. září 2019 09:54 )

xiioma: Myslíte víc, než 30% "tupců".....Čechů, nebo trollů ???
...potřebuje LOUTKOVODIČE ??? Jeden ho má v rodině, jiný přes redakci, ale do volebních místností se jde, nebo zůstanu na chatě, doma, fotbale.....

PPP150W ( 3. září 2019 09:42 )

Je to jen oznámení, které není konečné a nezávislá unie se jen zeptala na důvod tohoto návrhu. V čem vidíte to ovlivňování a křik?

PPP150W ( 3. září 2019 09:39 )

To si myslíte, že krom vás je debilní i zbytek národa? Ten to naopak utvrdilo v pochybnostech v nezávislost justice a nevinu premiéra to nedokazuje.

xiioma ( 3. září 2019 09:39 )

Tupá ovce potřebuje stádo. Je jedno, jestli se mu říká politická strana, nebo občanské hnutí. Normálnímu člověku stačí svoboda. Život si řídí sám a nepotřebuje stádní vedení.

PPP150W ( 3. září 2019 09:35 )

Možná bude nyní úsměvné sledovat Šarochovu profesní kariéru.

Zobrazit celou diskusi