Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Čert vem Andreje Babiše,“ vzkázal Kalousek. Čapí hnízdo chce vysvětlit i unie žalobců

Autor: simao, ČTK - 
2. září 2019
10:13

Pondělí 2. září přineslo důležitou zprávu nejen pro Andreje Babiše (ANO). Jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo se státní zástupce Jaroslav Šaroch rozhodl zastavit. A o nejrůznější reakce, včetně těch peprnějších, není nouze. Vyjádřila se mj. i Unie státních zástupců. Podle ní by měl Šaroch vysvětlit, co ho vedlo ke změně názoru.

„Čert vem Andreje Babiše, Vyšší Spravedlnost si ho nakonec stejně najde. Malér je v tom, že důvěra veřejnosti v nestranný výkon státního zastupitelství se zhroutí. Ode dneška se státní zastupitelství bude těšit stejné důvěře, jako komunistická prokuratura před rokem 1989. A náprava bude těžká a dlouhá,“ reagoval na facebooku Babišův kritik, exministr financí  a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

A právě z opoziční Topky zaznělo i další zapochybování. Od předsedy Jiřího Pospíšila, někdejšího ministra spravedlnosti. „Respektuji rozhodnutí státního zástupce, který zastavil trestní stíhání Andreje Babiše. Velmi důležité bude, jak žalobce nyní celou věc zdůvodní. V kauze nesmí existovat žádné pochybnosti o tom, že v ČR existuje dvojí spravedlnost - jedna pro premiéra a jedna pro normální občany,“ upozorňuje.

Fiala: Babiš je v trvalém konfliktu zájmů

Svůj postoj ozřejmil i šéf ODS Petr Fiala, pro změnu někdejší ministr školství. „Rozhodnutí státního zástupce bereme na vědomí. Nastala ale situace, před kterou jsme několikrát varovali. Po jarní nevysvětlené změně na ministerstvu spravedlnosti a mediálním tlaku předsedy vlády velká část společnosti neuvěří, že by takovéto rozhodnutí padlo i v případě řadového občana,“ uvedl Fiala.

„Předseda vlády je v trvalém konfliktu svých politických a podnikatelských zájmů, což má dopady i na důvěru v právní stát. V příštích parlamentních volbách chceme dosáhnout změny,“ poznamenal také Fiala.

Babišův koaliční partner a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) k posunu v kauze uvedl: „Byla to jedna z možností, kterou měl pan státní zástupce. A nám nezbývá než jeho rozhodnutí respektovat. Neznám do detailů spis, důvody, které ho k tomu vedly. Očekávám, že to rozhodnutí bude odůvodněno poté, co proběhne přezkum v rámci Městského státního zastupitelství v Praze.“

Státní zástupce, který shledal důvodným zahájení trestního stíhání v kauze Čapího hnízda a řešil případ čtyři roky, by měl vysvětlit okolnosti, jež ho vedly k vydání aktuálního rozhodnutí o zastavení stíhání premiéra Babiše. Na svém facebookovém profilu to dnes napsala Unie státních zástupců. Zároveň ale uvedla, že o obsahu rozhodnutí nemá žádné informace.

Podle Deníku N státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil Babišovo stíhání v případu padesátimilionové evropské dotace.

„Pokud Městské státní zastupitelství v Praze uvedlo, že dozorový státní zástupce změnil svůj původní právní názor, lze očekávat, že takové rozhodnutí bude přesvědčivě odůvodněno, a to i vzhledem k dosavadní délce trestního řízení,“ napsala unie.

Městské státní zastupitelství zatím informaci o zastavení stíhání nepotvrdilo. Uvedlo, že se s Šarochovým rozhodnutím nyní seznamuje vedoucí státní zástupce, který zjišťuje, zda je změna zákonná a důvodná.


Havlíček: Bylo to odvážné rozhodnutí

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) by zastavení stíhání v případu Čapího znamenalo, že se premiérovi Andreji Babišovi (ANO) bude snáze pracovat, pokud už nebude stále z něčeho osočován. Havlíček před zasedáním vlády novinářům řekl, že trestní stíhání ministerského předsedy však ani dosud neznamenalo pro kabinet žádnou zátěž.

Na adresu žalobce Šarocha poznamenal:  Do určité míry je to odvaha rozhodnout se tak, jak chce rozhodnout, ve smyslu toho, že je přesvědčen, že tam k ničemu nedošlo, což do určité míry bylo zřejmé od samého počátku. Mezi odbornou veřejností se podle něj už déle mluvilo o tom, že jinak případ dopadnout nemůže, protože jde o politickou záležitost.

Překvapený Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš hovoří o otočce o 180 stupňů, která ho překvapila. "Nicméně k tomu fakticky nedošlo, státní zástupce Šaroch navrhl Městskému státnímu zastupitelství v Praze zastavit stíhání, teprve městské státní zastupitelství bude odůvodňovat to rozhodnutí a bude se změnou názoru zabývat. Nejsem si jist, jaké za tím stojí zdůvodnění," řekl Bartoš České televizi.

Šaroch podle něj doposud žádné pochybnosti o případu nedával najevo. Bartoš dodal, že má pocit, že kdyby se týkal případ kohokoliv jiného než Babiše, který je navíc v pozici premiéra, byl by už dávno u soudu.

Lidovci si počkají

Šéf KDU-ČSL Marek Výborný uvedl, že strana rozhodnutí žalobců respektuje. "Počkáme, až bude skutečně konečné. V každém případě jsme přesvědčeni o tom, že pokud se ukáže, že to bylo v souladu s právem, tak to nebylo v souladu s etickými principy. A ty by měli dodržovat všichni, je jedno, o koho se jedná," uvedl. Připomněl, že řada dalších kauz premiéra včetně sporného čerpání evropských dotací zůstává nedořešená.

Filip: Babišovy kauzy zatěžují práci vlády

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl České televizi, že Babišovy kauzy zatěžují práci vlády, ale on je vždy připraven respektovat princip presumpce neviny. "Myslím si, že pan státní zástupce zhodnotil situaci a to, že nějaká firma patří do nějakého holdingu ještě neznamená, že funguje samostatně. Nakonec rozdělení firem a fúzí je mnoho, jak v době ekonomického růstu, tak v době ekonomických krizí. Potom budu teprve komentovat samotné rozhodnutí," poznamenal Filip. 

 

Staroduchodce ( 8. září 2019 11:54 )

Staroduchodce ( 8. září 2019 11:51 )

Papousek1 ( 4. září 2019 08:05 )

Intrikářská lůza pomatenců, primitivové s vymytým mozkem a zlodejsky kavárenské špíny budou vždy proti p.Babišovi. Lidé s čistým svědomím,ctí, charakterem a vlastenci budou při p.Babišovi a Zemanovi stát VŽDY! A vy se z toho sluničkařsky havloidni odpade a milión chca.nek třeba pose rte

Pravda_1 ( 3. září 2019 09:31 )

A sluníčkářský sliz vzteky šílí a zrzoun pláče

panda82 ( 3. září 2019 08:59 )

a vy jste se zařadil kde, určitě k té nevzdělané lúze, člověk z mozkem tak neuvažuje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa