Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rath pro Blesk: Do vězení jdu na objednávku! …za mříže mě dostali Pospíšil a Bradáčová

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Kopřiva - 
2. července 2019
06:01

Je to definitivní. Za sedm milionů korun v krabici od vína má strávit středočeský exhejtman David Rath (53) sedm let ve vězení. Tvrdošíjně trvá na tom, že jeho případ byl politickým procesem. Tvrdí, že ho kdysi nynější ministryně spravedlnosti Marie Benešová (71, za ANO) varovala před provokací. Blesku prozradil i to, jaké jsou jeho vězeňské plány.

Sedm milionů v krabici od vína, sedm let se táhnoucí kauza, sedm roků ve vězení. Jak teď vnímáte číslo sedm?

Vybavila se mi pasáž z Hrabalovy knihy Obsluhoval jsem anglického krále: Měl jsem na
vkladní knížce 14 milionů a dostal jsem 14 let. V mém případě to bylo 7 milionů v krabici a dostal jsem 7 let. Říkal jsem si, že se to od těch 50. let zas tolik nezměnilo.

Pořád ještě trváte na tom, že jste nepoznal peníze místo lahví v oné krabici?

Skutečně ne, ta krabice byla zalepená, myslím, že byla v tašce. Dostal jsem ji s komentářem, že je to víno. Nepovažoval jsem to za nic neobvyklého. Dokonce i policejní pokus prokázal, že váha 6 láhví vína a krabice plné peněz je obdobná, a protože tam jsou vnitřní izolace, tak to ani necinká. Když to držíte v ruce, nemáte šanci to rozpoznat.

„Politické věci jsou přeceněny“

Proč považujete svůj trest za exemplární?

Je to exemplární, je to součást politického procesu a politického podtextu celé té věci. Když si to srovnáte s jinými případy, jako když před krajským soudem v Praze opilý a tuším i zfetovaný hoch vjel na chodník a srazil tam děvče a zabil ho. Pak ho chytli a tuším, že dostal 6 let. Mám pocit, že tady je to neúměr. V naší kauze, kde škoda nikomu nevznikla, ty tresty jsou vyšší, než v situaci, kdy někdo zaviní smrt. A to cíleně, když se opije, zfetuje a ještě z místa ujede a neposkytne pomoc. Myslím, že tady ochrana lidského života je podceněná, nebo ty politické věci jsou přeceněny.

Nemyslíte, že teď porovnáváte neporovnatelné?

Určitě, on poškodil zdraví mnoha lidí, příbuzných té zabité dívky. Tady jsou konkrétní zoufalé lidské osudy. A v našem případě nebyl nikdo poškozen, žádná oběť. Tady je vidět, jak je to postavené na hlavu, a svědčí to o naprostém chaosu a defektu v
českém soudním systému.

Takže nevidíte problém v tom, když politici dostávají krabice plné hotovosti?

Není problém mít u sebe hotovost. V mém případě jsem nevěděl, co je v té krabici. To tvrdím od začátku a nikdy nebyl prokázán opak. A teď se dostáváme k tomu, čím je vlastně korupce nebezpečná. Je nebezpečná proto, že se děje něco, co je díky korupci mnohonásobně dražší než bez ní. Je špatně, když to poškozuje veřejnou kasu nebo když pořizujete něco, co není potřeba. Jako ve zdravotnictví internetové zdravotní knížky. Stálo to miliardy a je to k ničemu. Pokud by za tím stála korupce, tak je to špatně. Pokud za tím stála blbost, tak je to taky špatně. Ale v situaci, kdy řeknete, že někdo dostal úplatek a přitom neudělal nic špatně, nevznikla škoda, tak si myslím, že to má společenskou nebezpečnost nula. Je to v podstatě politická úlitba a já to považuji za uzákoněnou závist.

Takže máte pocit, že bylo všechno v pořádku?

To není můj pocit, to je objektivní fakt konstatovaný i soudem, že v tomto případě
neexistuje nikdo poškozený.

Třeba v opravě Buštěhradského zámku k žádnému pochybení nedošlo?

Podle soudních znalců, kteří dělali posudky na vyžádání policie, plyne, že ty soutěže probíhaly v souladu se zákonem, nebyly nijak diskriminační a současně cena byla obvyklá a ta věc potřebná. Šlo o ruinu, kulturní památku a tu bychom měli opravit. Nebezpečné bylo to, co nastalo pak, když orgány činné v trestním řízení způsobily skutečné škody, jako to, že ten zámek není opraven, a já vám garantuji, že už ho nikdy nikdo takhle lacině neopraví.

Benešová věděla, že se proti nám něco chystá

Tvrdíte, že celá kauza je politická. Kdo by podle vás mohl mít zájem na vašem potrestání?

Vycházím z informací, které jsem v průběhu těch let dostával. Jednou z klíčových informací byla ta od současné ministryně spravedlnosti paní doktorky Marie Benešové, která mi ještě jako sociální demokratka na okresní konferenci v Kladně, tuším v
roce 2012, řekla, že se na nás chystá řekněme provokační akce. Že to zadal tehdejší ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil. Ten úkol zadal paní Lence Bradáčové, své tehdejší poradkyni, a podle paní Benešové ona a její tým, tedy její blízký člověk a nyní druh - plukovník Vincenz - rozjeli tuto akci. Já jsem navrhoval paní Benešovou jako
svědkyni, aby buď svá slova potvrdila, nebo k nim řekla další komentář. Říkala mi, že ty informace má od svých zdrojů přímo z ústeckého státního zastupitelství.

To jsou závažná tvrzení. Opíráte se ještě o nějaká svědectví?

Současně to rozjel i doktor Stříž, což je 1. náměstek nejvyššího státního zástupce, ke kterému přišel bývalý policista, který někde v hospodě slyšel, že se snad něco chystá. Tak se sám sbalil, odjel odtud z Kladna do Brna a tam ho přijal pan první náměstek, celé to sepsal a poslal to paní Bradáčové do Ústí nad Labem. Tato pohádka byla leckomu podivná, tak se na to doktora Stříže ptal jeho spolužák a ten mu měl odpovědět, že to nebyla jeho iniciativa, že ho o to požádala doktorka Bradáčová. Jak o sepsání, tak i o poslání k ní a plukovníku Vincenzovi. To jsou informace, ze kterých vycházím. Já jsem toho člověka navrhl jako utajeného svědka, ale bohužel k tomu soudy nepřistoupily. Dle mého i proto, že ti soudci se znají mezi sebou a vědí, že mám pravdu. Oni ty informace neoficiálně vědí stejně jako já.

Tvrdíte, že vás varovala paní Benešová, která ale proti vám ostře vystupovala. Co stojí za tímto veletočem?

To se musíte zeptat jí. Myslím, že to je způsobeno tím, že ona je osoba blízká prezidentu Zemanovi. On do té kauzy také vstupoval, vyhrožoval soudcům i kárnou žalobou za to, že rozhodli v můj prospěch. Tam byl velký nátlak ze strany prezidenta, ministerstva spravedlnosti a Marie Benešová se také tohoto nátlaku v minulosti účastnila.

Chcete říct, že zájem na vašem uvěznění měl i prezident Zeman?

On to tak alespoň říkal. Vycházím z jeho slov, která opakovaně pronesl. Naprosto opomíjel presumpci neviny, tady si to srovnejte, jak se chová k premiéru Andreji Babišovi, kde říká, že je třeba ctít presumpci neviny. O mně říkal, že je evidentní, že jsem zloděj, přitom jsem nikdy nebyl z žádné krádeže ani obžalován, ani souzen. A zdůrazňuji, že tady škoda nikomu nevznikla. Když jste zloděj, tak musíte někoho okrást.

Jakou šanci má podle vás váš plán podat dovolání a obrátit se na evropský soud ve Štrasburku?

Těžko říci. Ale jsou tu precedenty, kdy za daleko menší tlak politiků na běžící kauzy štrasburský soud zasáhl. A tady máme opakující se vliv prezidenta republiky, tlak a vyhrůžky soudcům, nerespektování presumpce neviny. Obdobně se choval i tehdejší
ministr spravedlnosti Robert Pelikán, když podal stížnost v okamžiku, kdy ani neznal ten rozsudek, jen o něm věděl z médií. To jsou velké zásahy.

„Je to tak, nemám peníze“

Jak zprávu o vašem odsouzení přijala rodina?

Rodina neoslavovala. Je mi líto, že je to zasahuje. Pro ně to je věc nepříjemná, velice tíživá, daleko více než pro mě. Já s tím byl za těch sedm let víceméně smířen, počítal jsem s tím, protože ten politický tlak byl enormní. A nemyslím, že by ho nějaký soud stoprocentně a dlouhodobě ustál. I ti soudci jsou lidé, a když si nakonec řeknou, jestli bojovat za nějakou spravedlnost, ale být za to ostřelováni, a dokonce kariérně poškozeni, tak raději někoho pošlou do vězení. Pro mě ta věc není zas tak překvapivá, dramatická a já jsem s tím smířen.

Mluvil jste i s bratrem, se kterým nevycházíte?

S bratrem už se tak 5 let nebavíme.

Kromě nástupu do vězení musíte zaplatit i 10 milionů korun pokuty. Podle vašich slov ale nemáte žádné peníze. Jste skutečně bez prostředků?

Je to tak, nemám peníze, protože všechny mé peníze orgány zajistily. Teď by měly být z rozhodnutí vrchního soudu asi postupně uvolňovány. To ale nejsou moje peníze. Větší část jsou finance mého otce, ty jsou ale předmětem dědictví, které se potáhne ještě minimálně pět let. A peníze, co máme s manželkou, nejsou mé, půlka je mé ženy. A z toho budu muset platit další věci, třeba advokátku ex offo, která bude stát půl milionu.

Podle výpisu z katastru nemovitostí ale vlastníte řadu nemovitostí. Třeba byt na kolonádě v Mariánských Lázních. Ty prodat nemůžete?

Ty nemovitosti nevlastním sám. Například byt v Mariánských Lázních, tam mám jednu šestinu, je to dědictví. A tak je to se všemi nemovitostmi, žádnou nevlastním jako výhradní vlastník. Kdybych chtěl nějaké prodat, tak je to velmi obtížné. Jedna šestina
bytu, to je neprodejné. To je těžko řešitelná záležitost. Navíc prodávejte zlomek nemovitosti, když jste ve vězení.

Co bude Rath dělat za mřížemi?

Jak budete trávit čas ve vězení?

To záleží na vězeňské službě. Máte relativně málo možností, co dělat samostatně. Můžete si číst, ale to se nedá dělat celý den. Můžete cvičit, ale zbytek je v rukou vězeňské služby. Uvidíme, jestli mě nechají ležet a dívat se do stropu nebo budou chtít využít moji odbornost lékaře.

Neobáváte se spoluvězňů? Přeci jen jste známá tvář, někdejší vrcholný politik.

Obavy nemám. Myslím, že většina lidí ve vězení jsou v pohodě. Určitě se tam najdou problematické osoby. A je to práce vězeňské služby zajistit každému bezpečí.

Kandidoval jste teď do evropského parlamentu za Českou suverenitu. Bylo to vaše poslední politické angažmá?

Asi ano. Otázka je, jestli do smrti nebo na příštích deset let. Ale ona ta kandidatura byla svým způsobem spíše náhodou. Potkal jsem se, také náhodou, s bývalou sociální demokratkou Janou Volfovou a její program České suverenity mně byl blízký, protože v sobě kombinuje prvky sociálně-demokratického programu a určitého prozíravého varování proti islamizaci Evropy. S tím já naprosto souhlasím.

A to vám nevadilo být v amatérsky natočeném klipu, kde před Pražským hradem stojí žena oblečená do burky?

Cílem toho klipu bylo přitáhnout pozornost, trochu provokovat a lidem připomenout, že islám je velice nebezpečná ideologie. Já ho nepovažuji jen za náboženství, ale i za ideologii.

„ČSSD vyhubila lídry“

Jak jako jeden z nejvýraznějších členů ČSSD minulé dekády vnímáte to, že se strana dostala nad propast své politické existence?

Je to smutný obraz. To vedení to naprosto nezvládá. Je vidět, že na to nemají. Myslím, že je to konec sociální demokracie.

Podle vás nemá Jan Hamáček jako předseda na to, dostat ČSSD zpět na výsluní?

Znám Jana Hamáčka docela dobře, vycházeli jsme spolu. Pamatuji ho ještě z dob, kdy Jiřímu Paroubkovi nosil složky. Není špatný politik na poslance nebo ministra, ale není lídr. Je to jako kdybyste neplavce pustil přeplavat kanál La Manche. Po pár metrech se utopí.

Takže v současné době nevidíte nikoho v sociální demokracii, kdo by mohl stranu zachránit?

Z těch viditelných a špičkových lidí bohužel nikoho. Naprosto vyhubili a vyhnali všechny výraznější lidi, kteří mají nějaké vůdcovské schopnosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iFender ( 3. října 2019 07:01 )

Rathe,Rathe,ty jako pravnik musis vedet ,ze korupce se vsude na svete bez milosti tresta a prisne tresta.Skoda pry nevznikla,takze v posdtate vse okay.Kraceni dani a korupce privedla i ty nejvetsi politiky a prominenty do veze­ni,vy­curan­ku.Ri­kam vam to je takovy FOXTERIER,ktery se nikdy neprizna a zkousi to porad a porad nas oblbovat.Odporny a hnusny clovek.

Nezadat ( 15. července 2019 22:13 )

Zlatý dobrý časy kata Mydláře který si věděl rady z odpadem lidstva.

marlen52 ( 2. července 2019 20:18 )

proč to svádí na druhé jeho chytli s krabicí plnou peněz.

Slavek ( 2. července 2019 18:12 )

Ex-offo neznamena, ze je zadarmo. Znamena to, ze se jedna o pripad, kdy musi byt pritomen obhajce a pokud si ho nevybral sam obzalovany, je mu pridelen soudem. Naklady se pak zapocitaji do uhrady na soudni rizeni a obvykle je hradi odsouzeny.
Zakze i za ex-offo se plati.

Danela ( 2. července 2019 18:00 )

Souhlasím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa