Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ratha čeká další soud. Za nemocniční zakázky hrozí exhejtmanovi až 12 let

Autor: ČTK, for - 
12. ledna 2019
12:30

Krajský soud v Praze začne v úterý projednávat druhou část korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha. Někdejší politik čelí obžalobě z pomoci při zjednání výhody při zadání veřejných zakázek a stejně jako v první větvi případu, i z přijímání úplatků se sazbou až 12 let vězení. Rath trvá na své nevině, tvrdí, že korupčního jednání se nedopustil. Spolu s ním je obžalováno dalších osm lidí, trestnímu stíhání tentokrát čelí také firmy.

Hlavními aktéry druhé části korupční kauzy jsou vedle Ratha také bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. Všichni tři již za přijímání úplatků v souvislosti s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji dostali nepravomocné tresty vězení. Krajský soud loni v červnu rozhodl, že má jít bývalý hejtman na 8,5 roku za mříže, manželé Kottovi na 7,5 roku.

Podle nynější obžaloby si trojice na přelomu let 2011 a 2012 domlouvala úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice. Obžalovaní chtěli podle vyšetřovatelů přes 60 milionů korun. Obdrželi však jen 3,34 milionu, protože je v květnu 2012 zadržela policie.

Rath v pátek řekl, že má vůči obžalobě stejné stanovisko od počátku případu. Již dříve uvedl, že úplatky nebral a že k jeho odsouzení není dostatek důkazů. „Toto je úplně totéž - stejné důkazy, stejné odposlechy, stejní svědci,“ uvedl.

Rozdělení kauzy považuje za absurdní, navíc trvalo sedm let, než druhá část dospěla k soudu. I při nynějším jednání chce Rath vypovídat, někteří z dalších obžalovaných však podle mluvčí středočeského krajského soudu Jitky Kubešové požádali o konání hlavního líčení v nepřítomnosti.

K soudu potáhne dav obžalovaných

Za přijetí úplatku je v druhé větvi kauzy obžalován ještě někdejší ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek, který podle státního zástupce Jiřího Pražáka dostal 740.000 korun od vítěze tendru na dodání 48 sanitních vozů.

Obžalobě z podplácení pak čelí generální ředitel společnosti Metrostav Pavel Pilát, manažer zdravotnické firmy Puro-Klima Martin Jireš a šéf firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský. Jiří Anděl z Metrostavu pak podle žalobce upravoval zadání veřejných zakázek a Lucie Novanská, která spolupracovala s Kottovou, machinace s tendry umožňovala.

Lucie Novanská u soudu Lucie Novanská u soudu | ČTK

Z firem stojí podle obžaloby na straně uplácených společnost Novanské Aveza, která pořádala zadávací řízení. Podplácely údajně Metrostav, Konstruktiva Branko, Puro-Klima, Hospimed, ML Compet, Jipe a Tenton. V případě společností se soud vrátí i k zakázkám již projednávaným při první části kauzy. Obžaloba se týká například i rekonstrukce zámku Buštěhrad či gymnázia Hostivice.

Státní zástupce podal v druhé části kauzy obžalobu už v červenci 2016, Krajský soud v Praze ale v lednu následujícího roku případ vrátil policii k došetření kvůli odposlechům, které při vyšetřování pořídila. Soud také nařídil, aby vyšetřovatelé znovu vyslechli některé svědky.


 

marmat ( 14. ledna 2019 19:52 )

I když dostal 8 a 1/2 roku, tak se dodnes odvolává a nepřestane....jdou další obvinění, kauzy , svědci a nic hotovo Omluva soudu to samozřejmě není !!!

marmat ( 14. ledna 2019 19:48 )

Nastrčovali si pravidelně leccos, nesměly by k tomu existovat odposlechy.... A ty si můžete pustit k lahvičce rumu....Jinak je možná nezvládnete

marmat ( 14. ledna 2019 19:42 )

KAŽDÉ JEHO ODVOLÁNÍ HODILO MIN.ZASE 2 ROKY SVOBODY !!!

marmat ( 14. ledna 2019 19:40 )

HODNĚ na všechny věděl a ví......je to produkt Chobotnice jako vyšitej !!! Jedno z nejbojovnějších propletených chapadel

marmat ( 14. ledna 2019 19:36 )

Jmenujte ty !hrozné" po něm a před ním - paní Ráthová

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa