Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pervitin, marihuana i tramal: 20 lidí z věznice Bytíz stojí před soudem za pašování

Pervitin, marihuana i tramal: 20 lidí z věznice Bytíz stojí před soudem za pašování.
Pervitin, marihuana i tramal: 20 lidí z věznice Bytíz stojí před soudem za pašování.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
7. ledna 2019
11:33

U příbramského soudu v pondělí začalo hlavní líčení v rozsáhlém případu pašování drog do věznice Bytíz, který má několik větví a desítky obžalovaných. V první větvi případu čelí obžalobě 20 lidí. Osm z nich přivedla do soudní síně vězeňská stráž, ostatní jsou stíháni na svobodě. Kvůli dvěma desítkám obžalovaných se soudu účastní neobvykle velký počet obhájců, kteří si před zahájením jednání obtížně hledali místa.

Kromě vězňů jsou mezi obžalovanými i jejich příbuzní, kamarádi a známí. Podle obžaloby pašovali do věznice léčiva, například subutex a tramal, pervitin a marihuanu. Při prohlídkách, které se uskutečnily zejména na Příbramsku, policisté zabavili varnu, léky, konopí a injekční stříkačky. Podle dřívějších informací obžalovaným hrozí až desetileté tresty.

Policisté předloni podnikli kvůli pašování drog do příbramské věznice tři velké razie. V červnu obvinili 22 lidí, z toho 12 vězňů. Při předchozích dvou zátazích v únoru a dubnu to bylo 17 a 21 lidí.

Hlavní organizátoři z řad vězňů úkolovali podle kriminalistů ostatní členy skupiny, kteří na svobodě nelegálně obstarávali návykové látky. Předávali je odsouzeným na venkovním pracovišti. Vězni je poté pronášeli dovnitř, například v tělních dutinách. Drogy využili pro vlastní potřebu nebo je ostatním prodávali či vyměňovali za tabák a kávu.

V minulosti dozorci ve věznici objevili například pervitin v sáčcích s bonbony nebo drogy v tužce, spodním prádle či tepelně zpracovaném mase. Ukryty byly i v papírovém přání, v krabicích od pracího prášku, tubách od zubní pasty, v pleťovém krému nebo v sušenkách. Před soud se už v minulosti dostal případ lidí, kteří drogy vězňům předávali při návštěvách nebo je přehazovali přes plot věznice v ponožce ovinuté lepicí páskou.

zlymikes ( 7. ledna 2019 11:59 )

Drogy v krimu byly,jsou a budou.

snehulak ( 7. ledna 2019 11:57 )

Jen aby se ty kontroly nepodívaly proboha i na ostatní věznice! To by museli pro odsouzený perzonál zprovoznit novou. A kdo by potom hlídal v těch zbylých vězně? Jedině snad převratné samoobslužné kriminály.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání