Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Tak to je masakr! Po vazbě a ostudné frašce chce Rath sedět i v Senátu

Autor: Petr Holec - 
31. července 2018
06:20

Bídná důvěryhodnost Senátu, jak opakovaně vychází z průzkumů, dostala další tvrdou ránu. Kandidaturu v Litoměřicích za Českou suverenitu totiž oznámil bývalý středočeský hejtman David Rath, nedávno nepravomocně odsouzený k 8,5 rokům vězení za korupci. V případě zvolení by Rath, jehož soudní proces se zvrhl v nekonečnou ostudnou frašku, získal imunitu.

To samozřejmě někdejší místopředseda a ministr ČSSD, kterého policie chytila s krabicí od vína plnou peněz a poté nechala hodit do dlouhé vazby, oficiálně neříká. Vzácně pružný politický turista Rath, jenž stranami prochází zprava doleva, měl vždycky vytříbený smysl pro laciné drama. Takže teď radši říká, že prý kandiduje proto, že se „politika zalidnila šedými myšmi a často bezbarvými nezajímavými tématy.“ A taky proto, že chce do politiky znovu „vnést konflikt“. Což umí jako málokdo, o tom žádná.

Jeho hodnocení politiky je ale přece jen trochu nefér. Třeba parta „rozbrušovačů“ a „zabrušovačů“ Tomia Okamury určitě nejsou žádné šedé myši, v podstatě jde o návrat ke zlatým kořenům dr. Sládka. A i konflikt kolem sebe mají permanentní, a to dokonce i s policií podobně jako Rath. Nikdo z nich ale přece jen za sebou netáhne takový flastr jako on, byť díky nejhorším zdržovacím trikům stále nepravomocný. A pravda, ani Okamura zatím od nikoho nevyfasoval veřejný pohlavek jako kdysi Rath od Miroslava Macka.

Rath teď tvrdí, že dostal ke kandidatuře do Senátu víc nabídek. Těžko říct. Žijeme v nebezpečně relativní době, kdy je naším novým hrdinou prezidentem omilostněný několikanásobný vrah Jiří Kajínek a souzení i trestní stíhání politiků patří k dobrému bontonu. Navíc Rath měl vždy hodně volný vztah nejen se ženami, ale i s pravdou. Ta nicméně je, že nakonec kandiduje za pidistranu známou spíš úspěšnou těžbou státních peněz za volební hlasy, než skutečným zvolením kamkoli.

Rathovu senátní kandidaturu dobře vystihuje vtip kolující na webu: na něm se někdejší TV sekerník expremiéra Jiřího Paroubka na lidi usmívá z volebního billboardu se sloganem „V Senátu jsem ještě neseděl“. Právě pro Senát je ale Rathova kandidatura dalším hřebíkem do reputace. I kdyby do něj lidi Ratha nikdy nezvolili, už jen jeho kandidatura potvrzuje to, jak vážně ho berou sami politici.

Krátce před Rathem to ukázal i starý František Čuba, jehož v Senátu neviděli přes rok. Ano, i senátorům nejspíš zůstalo dost rozumu na to, aby Ratha v případě zvolení zbavili imunity. Pro exhejtmana by to ale stejně byl další cenný zdržovací trik. Senát navíc protáhne ostudou i v případě svého nezvolení, bohatě postačí i volební kampaň. A mimochodem: nejlépe asi Rathovu senátní kandidaturu vystihuje slogan reklamy připojené na jednom serveru za video s jejím ohlášením. „Tak to je masakr!“ praví se v ní. To teda je!

 

necesany ( 2. srpna 2018 09:47 )

Omur ( 31. července 2018 10:10 )

úryvek, A vy jste si tam tedy přivezl nějaké peníze? Když jsem chtěl před třemi lety kupovat dům, tak jsem tam převedl peníze. Ale kdybyste mě zabil, tak nevím přesně kolik. Cena baráčků byla kolem deseti, tak takhle nějak tam asi ty peníze byly připravené. Nevím, jestli to bylo v tom apartmánu, protože tam byla nějaká taková skrýš, kam se ty věci měly dávat. A já jsem se o tu skrýš na mou duši nezajímal, protože jsem to kupoval pro syna. A oni mu tam teď dělají nohy, že tam bral už nějaké úplatky dřív. To byly moje peníze a ještě jsou. Je to bohatý milující otec.

ivoadler ( 31. července 2018 09:49 )

Další argument pro to, aby se tato "rada moudrých" zrušila. A další důkaz, že liberální demokracie je v krizi. Rozsudek není pravomocný, tak co. Podle práva je nevinen.

AliAlice ( 31. července 2018 07:44 )

K tomu není co dodat....

4552 ( 31. července 2018 07:09 )

Rath se vysmívá všem lidem v republice.Všemu tomu bordelu tady jsou vinni soudy.Soudy jsou fraška.bud se táhnou desetiletí - pak vše mizí do ztracena,nebo rozsudky mění jak korouhvičky.Žádná spravedlnost tady neexistuje.Rath si pak muže dělat co chce třeba několk dní mluvit při soud. jednání. Žijeme v hnusné všechno je to tam propojeno a kryje si záda vždy velká bublina a ta hned splaskne.

Zobrazit celou diskusi