Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

40 tisíc k důchodu navrch pro europoslance. A koktejl či rozlučky při odchodu z Bruselu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
1. července 2019
05:20

Staří poslanci v pondělí končí, v úterý je vystřídají nově zvolení. V Bruselu i Štrasburku došlo na nejednu rozlučku s úřadem. Týkala se i Čechů. Taková ČSSD však přišla o všechna křesla, hořkou pilulku musel skousnout především neúspěšný lídr kandidátky Pavel Poc. Blesk Zprávám prozradil, co by chtěl dělat po vypršení mandátu europoslance. O dalších plánech promluvil i místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (Hlas), který přitom zkritizoval i jeden dle něj příliš štědrý unijní benefit. Každý europoslanec má nárok na 3,5 procenta platu za každý odsloužený rok k penzi (po završení 63 let), za pět let v Bruselu jde tak o bezmála 40 tisíc korun hrubého.

Před měsícem rozhodli voliči o tom, kdo bude Česko hájit v Bruselu v novém funkčním období europoslanců - tedy na dalších pět let. Z kola ven jde řada známých tváří. Nejen europoslanci za ČSSD Pavel Poc, Olga Sehnalová či Miroslav Poche, který však své křeslo neobhajoval. Končí i místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička s kolegou Petrem Ježkem, dva odpadlíci od Babišova hnutí ANO, kteří do voleb vyrazili v barvách hlasu. A práci v Bruselu a Štrasburku opustí třeba i lidovec Pavel Svoboda.

Štědrý unijní důchod

Jaké mají další plány? Třeba u komunisty Jiřího Maštálky jde o odchod do penze. Která navíc bude o to bohatší, že 15 let vykonával mandát europoslance. Po dovršení 63 let totiž mají europoslanci nárok na starobní důchod, který je navršen o nemalé unijní prostředky. 

Zatímco plat europoslance je 8757 eur hrubého měsíčně (v přepočtu cca. 223 785 korun), europoslanci také získávají nárok na 3,5 procenta platu za každý odsloužený rok. Za odsloužené pětileté období jde tak o 17,5 procenta platu, tedy 1532 eur hrubého (39 150 korun). A pokud europoslanec sloužil funkčních období více, důchod mu přímo úměrně tomu roste o to víc.

Ustavující schůze nového europarlamentu je v plánu 2. až 4. července a vyrazí na ni mj. i nováčci od Pirátů či za SPD. Na plénu si noví europoslanci zvolí předsedu, 14 místopředsedů i podobu stálých výborů. 

Vyklízení kanceláře

Uvolnit místo jim nyní musí neúspěšní. „Vyklízení bruselské kanceláře je chvílemi celkem nostalgie. Než papíry poletí do separovaného sběru, vracím se na chvíli do roku 2013 a projednávání nařízení o přístupu ke genetickým zdrojům, férovému a rovnému sdílení výsledků z jejich využití, tak zvaný Nagoyský protokol. Hodně jednoduše, najdete-li kytku co léčí rakovinu někde v pralese a začnete z ní komerčně dělat lék, musíte se podělit o profit se zemí kde jste kytku vzali. Čas na projednání byl krátký. Kdyby návrh spadl pod stůl, tak Unie neměla svou pozici a ztratila by místo u jednacího stolu, kde se tyto mezinárodní závazky formulovaly a ostatní by to upekli bez nás,“ přidal jednu osobní vzpomínku na práci v europarlamentu volební lídr ČSSD Pavel Poc.

Video  ČSSD má za sebou debakl. V evropských volbách ztratila všechna čtyři křesla  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Zpravodajka Sandrine B. (Zelení, Francie) se hrozně střetla se stínovou zpravodajkou Cristinou G. C. (Lidoveci, Španělsko). Už jsem to tehdy vážně chtěl vzdát, byla skoro půlnoc a dámy se zdály tak ′kouslé‘, že už nebyla vidět žádná šance jak je přimět k dohodě. Zachránila to tehdy moje asistentka Pavla Kozlíková. Přinesla mi do kanceláře ve Štrasburku kus slaného koláče a plechovku coly se slovy ′no tak se uklidni, trochu se najez a pak to jdi dát dohromady‘. A místo u jednacího stolu pro EU bylo zachráněné,“ vzpomíná Poc.

Zaskočení lídři

Blesk Zprávám na dotaz, co má v plánu poté, co svou bruselskou kancelář vyklidil, končící europoslanec Poc uvedl: „Především si dám pár týdnů dovolenou, mám toho za poslední půlrok opravdu dost. Práci v Evropském parlamentu a pak kampani jsem věnoval doslova všechno, takže na žádné ′plány B‘ nebylo ani pomyšlení. Takže chci pokračovat v práci na tématech, která pokládám za kritická pro samotnou další existenci naší civilizace, jako je odolnost bakterií k antibiotikům nebo zamoření našeho prostředí pesticidy a dalšími nebezpečnými látkami. Jaká bude formální podoba této činnosti, to se teprve uvidí.“

Neúspěšného lidoveckého lídra Pavla Svobodu zastihly Blesk Zprávy na cestách. Možnosti, co dál bude dělat, si nechává nadále otevřené. „Jsem teď na pochodu. Nechávám tomu čas, nikam nepospíchám,“ vzkázal Svoboda. „Popravdě těžké to bylo samozřejmě, s tím člověk nepočítá. Ale nejsem už mladý zajíc, tuhle situaci jsem párkrát v životě zažil, takže to není něco, co by pro mě bylo tak úplně nového,“ řekl Blesk Zprávám a v jeho hlase bylo patrné pokračující zklamání z toho, že europoslanecká éra neodvratně končí.

Video  „Reportéři“ Hamáček a Poc: V dobrém rozmaru řešili májku, svátek práce i čarodějnice  - Andrea Ulagová / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Telička: Koktejl v Bruselu i nejdelší dovolená v životě

Mnohé v životě zažil i Pavel Telička, který před pěti lety stanul v čele kandidátky ANO, aby se s Babišovým hnutím nakonec rozešel a Hlas dotáhl k 2,38 procentům hlasů, tedy i nároku na státní příspěvek.

„Mandát končí v pondělí, kdy máme večer poslední zasedání předsednictva Evropského parlamentu, kterým se ten mandát uzavře. Hned následující den by měly proběhnout volby jak předsedy Evropského parlamentu, tak místopředsedů a to je ta chvíle, kdy začnu relaxovat, asi si udělám nejdelší dovolenou ve svém životě a v průběhu ní budu přemýšlet, určité nabídky - něco jsou nabídky, něco je poptávka, něco podněty - se objevily,“ řekl Blesk Zprávám Telička.

Co se profesní roviny týče, nakročeno má do oblasti privátního byznysu a „osvětové činnosti“, blíže to nekonkretizoval. „Druhý pilíř je logicky politika i nadále, hnutí Hlas nebylo projektem na jedno použití a na evropské volby. Moje další místo je spíše na domácí scéně,“ vzkazuje Telička a pozornost upíná ke sněmovním volbám, které připadnou na rok 2021 (pokud dříve nedojde k předčasným).

Přiblížil také to, jak vypadá loučení s funkcí v EU. „Jsou určitě neformální rozlučky, protože europarlament je víc z poloviny nový a lidí, kteří končí, je spousta. Byl jsem na pár krátkých, rozlučky jsou sice fajn, ale není to něco, co bych v tuto chvíli nějak zvlášť prožíval, většiny se ani neúčastním. Co se týká oficiálních, tak v pondělí je ve Štrasburku v podvečer ceremoniál - rozlučka s odcházejícími europoslanci. Normálně bych asi kvůli tomu tak nejel, ale vzhledem k tomu, že mám zasedání předsednictva, se toho zúčastním. A po předsednictvu nás předseda Evropského parlamentu (Antonio Tajani) nás zve na krátký koktejl,“ prozradil Telička. 

Brusel a EU označuje za velkou část svého života. Co se mu však prý nezamlouvá, je onen štědrý benefit v podobě „zlatého“ příspěvku k penzi. „Je to štědřejší, než by to mělo být. Jako člen předsednictva jsem navrhoval zásadní reformu těchto benefitů a pobídek,  bohužel většina europoslanců včetně českých byla proti. Asi je to pro začátek příjemné, ale já to považuji za příliš štědré. Rozumím tomu, že  jde o usnadnění přechodu, a tomu, že za to máte nějaké povinnosti. Tedy že se vyhnete určitým aktivitám a nepůjdete do střetu zájmů. Je to určitý benefit i za to, že pokud se chováte morálně a eticky, tak některé činnosti nebudete vykonávat. Na můj vkus je to nadpřiměřeně štědré, ale taková je realita,“ dodává otevřeně Telička s tím, že věří, že se dříve či později k úpravě těchto benefitů někdo skutečně dostane.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 1. července 2019 17:43 )

K čemu jsou EU poslanci ????? Co dobrého vykonali pro náš stát ? NIC !!!! Jenom si nahrabali, proto taky bylo tolik kandidátů do EU parlamentu. Za nic brát půl mil. měsíčně a 40 000 k důchodu a stačí kývat těm zrůdám, kteří sem tahají muslimské vrahy a násilníky jako je Merkelová, Macron , Juncker apod. Za všechny Telička, Šojdrová.

hu11 ( 1. července 2019 11:00 )

Už aby ta EU zkrachovala a v tichosti odešla

hejhej ( 1. července 2019 10:40 )

Pár vlastizrádců z EU parlamentu vypadli, ale další se tam dostali - bohužel. Zase mnozí nebudou " kopat" za ČR, ale podlézat především likvidátorům Evropy včetně Merkelové, Macrona apod.
Tolik peněz si poslanci EU parl.nezaslouží, ale my nemáme možnost to ovlivnit.

a-z- ( 1. července 2019 09:56 )

Co tady bulíte, socky. Taky jste mohly kandidovat.

zkzkz ( 1. července 2019 09:08 )

Nenažraný hovada

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa