Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Demonstranti chtěli vtrhnout do parlamentu. Policie je rozháněla slzným plynem v Hongkongu

Autor: ČTK - 
1. července 2019
09:00

Demonstranti v Hongkongu se v pondělí pokusili vniknout do budovy místního parlamentu a rozbili několik oken. Policie proti nim zakročila slzným plynem, informovaly tiskové agentury. Incident se odehrál v době, kdy si hongkongská vláda za přísných bezpečnostních opatření připomněla 22. výročí přechodu města pod čínskou správu.

Ceremoniál se letos netradičně uskutečnil v rozsáhlém konferenčním centru a nikoli venku, což hongkongská vláda odůvodnila „nevlídným počasím“; v Hongkongu brzy ráno slabě pršelo. Akce se zúčastnili zástupci Hongkongu, pevninské Číny a další pozvaní hosté.

Protesty v Hongkongu pokračují, demonstranti se pokusili vniknout do budovy parlamentu, (1.07.2019). Protesty v Hongkongu pokračují, demonstranti se pokusili vniknout do budovy parlamentu, (1.07.2019). | Reuters

Jak popsala agentura Reuters, viditelně unavenou správkyni Hongkongu Carrií Lamovou na ceremoniál doprovodil manžel. Lamová se na veřejnosti objevila poprvé po téměř dvou týdnech. Jak správkyně Hongkongu ve své řeči uvedla, vláda potřebuje změnit styl vládnutí, aby byla vstřícnější a otevřenější. Rovněž slíbila, že se toho bude dělat více pro mladé.

Nedaleko budovy, kde se ceremoniál konal, se s policií střetly stovky demonstrantů, kteří protestují proti kontroverznímu návrhu zákona o vydávání pachatelů trestných činů mimo jiné do pevninské Číny. Policisté k jejich rozehnání použili pepřový sprej a obušky, uvedla agentura AP.

V Hongkongu miliony lidí protestují už několik týdnů

Tisíce protestujících se sešly také před parlamentem, kde část z nich použila kovový vozík jako beranidlo a pokusila se do objektu proniknout. Když policie zakročila slzným plynem, rozbili demonstranti několik oken, uvedla agentura AFP. Uvnitř parlamentu byli vidět příslušníci pořádkové policie.

Demonstrace v Hongkongu trvají již několik týdnů, jednoho z protestů se podle organizátorů zúčastnily dva miliony lidí. Správkyně Hongkongu sice projednávání možnosti extradice po sérii demonstrací přerušila, aktivisté ale požadují, aby byl návrh zákona úplně zrušen.

Zobrazit celou diskusi