Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vůdce studentských protestů je volný. „Basu“ opustil po dvoumilionové demonstraci

Autor: ČTK - 
17. června 2019
06:35

V Hongkongu propustili z vězení dvaadvacetiletého Joshuu Wonga, který byl hlavní osobností tamních studentských protestů v roce 2014. Informovala o tom agentura AFP. V Hongkongu se už několik měsíců konají protesty za stažení návrhu zákona umožňujícího vydávat podezřelé do pevninské Číny. V neděli se demonstrací v sedmilionovém Hongkongu účastnily podle organizátorů téměř dva miliony lidí a na dnešek se chystá protestní stávka.

Když Wong opouštěl, obklopen novináři, věznici, vyzval k demisi správkyni Hongkongu Carrie Lamovou. „Musí přijmout zodpovědnost a odstoupit,“ uvedl Wong. Masové protesty už přiměly Lamovou k omluvě za „nedostatky v práci vlády“ a k odkladu schvalování kritizovaného zákona na neurčito. Demonstranti ale požadují, aby se návrh zákona zrušil úplně a aby Lamová odstoupila.

Wong byl lídrem studentských protestů, jejichž účastníci na podzim 2014 požadovali svobodné volby správce Hongkongu. V současnosti správce volí komise, v níž převažují stoupenci centrální čínské vlády. Demonstrace tehdy trvaly několik týdnů a účastnilo se jich v některé dny až 100.000 lidí.

Wong byl odsouzen ke třem měsícům vězení loni v lednu za pohrdání soudem kvůli tomu, že během protestů stejně jako několik dalších demonstrantů neopustil místo, které soud nařídil vyklidit. Proti verdiktu se Wong odvolal a byl propuštěn na kauci. Letos v květnu mu odvolací soud trest snížil na dva měsíce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jujpetr ( 17. června 2019 10:29 )

------Naajítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : ito.mx/zeny

Zobrazit celou diskusi