Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Proti Babišovi a Benešové bouřili lidé v celém Česku i Paříži. „Přijdeme na Letnou,“ volali

Aktualizováno -
11. června 2019
22:15
Autor: ČTK, tva, vei - 
11. června 2019
18:58

Stovky lidí v úterý odpoledne znovu vyšly demonstrovat na různých místech České republiky proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové, kterou vnímají jako ohrožení nezávislosti justice. Na některých místech začaly demonstrace v různých koutech země  už v 17:00, další demonstranté se přidali v 18:30. Stovky protestujících byly v Karlových Varech, Jihlavě i Zlíně. Protestovali ale také i Češi v Paříži.

V Karlových Varech se v úterý odpoledne sešlo asi 250 lidí. Účast na demonstracích se v tomto městě podle médií na místě zjevně při každé další zvyšuje. Kromě obvyklých transparentů vyzývajících k demisi premiéra a „Konci vlády jedné straky“ si dnešní transparenty utahovaly i z nedávného Babišova výroku z výroční schůze Česko-německé obchodní a průmyslové komory, kde při projevu o ekologii a zemědělství prohlásil, že v Česku „chceme zase motýle“. Vpodvečer se protestní shromáždění očekává v Karlovarském kraji i v Sokolově.

„Přijdeme na Letnou!“ hlásali demonstranti

Na Masarykově náměstí v Jihlavě demonstrovalo za odstoupení premiéra podle odhadu až pět stovek lidí, víc než 28. května. Demonstrující zaplnili prostor mezi morovým sloupem a obchodním centrem. V davu byly české vlajky i transparenty. Jeden z nich hlásal: „Jihlavě to není jedno, přijedeme na Letnou“. Právě na pražské Letné se má v neděli 23. června konat další demonstrace. V metropoli v úterý tentorkát žádná akce nebyla.

Princip svěřenských fondů, do kterých premiér kvůli zákonu o střetu zájmů vložil akcie svého holdingu Agrofert, se z pódia snažila vysvětlit jihlavská advokátka Eva Decroix, která kandidovala v nedávných evropských volbách za ODS. Četlo se i z rozboru advokátky Anny Dolejské, zda je Babiš jako veřejný činitel ve střetu zájmů.

Protesty trvají už měsíc a půl

Na zlínském náměstí Míru se v úterý sešlo zhruba 400 lidí. Někteří měli vlajky a transparenty. Hlavní transparent na pódiu byl „Demisi vlády zlodějů!“ Lidé drželi také nápisy „Nejsme ovce, Bureši!“, „Stop Babišovi!“, „Kdo chce víc, nemá nic“, „Všetci kradnú, iba ja čerpám“, „Udavači StB, stydíme se za tebe“, „Bureši, Zlín si nekoupíš!“.

Demonstrace se po republice i v Praze konají od konce dubna. Jejich účastníci chtějí odstoupení Marie Benešové, jejíž nedávné jmenování ministryní spravedlnosti vidí jako ohrožení nezávislé justice, která vyšetřuje takzvanou kauzu Čapí hnízdo - údajný dotační podvod týkající se premiéra. Úterní akci svolali pořadatelé tentokrát zhruba do tří stovek měst a obcí vyjma metropole. V Praze se další protest má konat 23. června na Letné.

Protestovali i Češi v Praříži

K protestům proti českému premiérovi Andreji Babišovi, se připojili i krajané v Paříži. Pod Eiffelovou věží se sešla asi třicítka Čechů a Češek, aby vyjádřili podporu svým spoluobčanům, kteří v Čechách pravidelně demonstrují a žádají demisi předsedy vlády a odchod ministryně spravedlnosti.

Protest se konal na Martových polích před Eiffelovou veží a poté se přesunul před nedaleké sídlo českého velvyslanectví. Třicítka účastníků nesla české vlajky a transparenty s hesly jako „Není nám to jedno“ a „Příště Letná“. Pokojná demonstrace trvala asi půl hodiny.

Video  Babiš se omluvil demonstrantům. A zase se do nich pustil: Nejsem zloděj  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Akci svolal na sociálních sítích Ondřej Kubánek, který ve francouzské metropoli žije již 11 let. Dopisovatelce ČTK řekl, že jeho cílem bylo ukázat, že ani Čechům žijícím v zahraničí není dění na domácí politické scéně lhostejné. „Nejde jen o Babiše, ale chceme ukázat, že jsme celkově nespokojeni s politickou reprezentací České republiky,“ dodal Kubánek.

Demonstrace se zúčastnila například také učitelka češtiny Lenka. „Kdybych byla v Česku, tak bych se určitě účastnila všech demonstrací, a proto jsem ráda, že tady ta iniciativa vznikla,“ uvedla.


hradnisamohonka ( 12. června 2019 20:02 )

meduza: Tvůj rukopis dementa je originální.

salto ( 12. června 2019 20:00 )

turbina: Tepláko - dobrý

hradnisamohonka ( 12. června 2019 19:45 )

marmat: Ty máš ráda zloděje , že je tak urputně obhajuješ ?

marmat ( 12. června 2019 19:41 )

hradnisamohonka: Je to tak "dětinská modlitbička", až vhání shovívavé slzy do očička....

hradnisamohonka ( 12. června 2019 19:38 )

meduza: Ty chodíš na kurzy deb.ility k babochlapovi jjusa ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa