Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Máme toho dost!“ Proti Benešové a Babišovi bouřily na Václaváku i české celebrity

Aktualizováno -
21. května 2019
20:09
Autor: tva, ČTK - 
21. května 2019
18:30

Tisíce lidí znovu demonstreovaly v centru Prahy za nezávislost justice, podle odhadů jich bylo kolem 50 tisíc lidí. Organizátoři protest svolali čtvrtý týden v řadě, protože se obávají, že po jmenování Marie Benešové je v ohrožení nezávislost justice včetně případu vyšetřování premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli údajnému dotačnímu podvodu. Benešová i Babiš hrozbu pro justici odmítají, předseda vlády akce označuje za kampaň před volbami do Evropského parlamentu.

Mezi demonstranty byla i  řada českých celebrit, mimo jiné herečky Aňa Geislerová, Klára Issová, někdejší dětská filmová hvězda Michaela Kudláčková, herec Pavel Liška nebo moderátorka Ester Janečková.

K demonstrantům promluvili například pražský biskup Václav Malý, zpěvák Tomáš Klus či bývalý hokejista Dominik Hašek. Někdejší reprezentační brankář kritizoval údajnou Babišovu spolupráci s komunistickou Státní bezpečnosti (StB). „V čele vlády stojí nejen trestně stíhaný člověk, ale především bývalý agent StB. Člověk, který se za bývalého režimu upsal ďáblu, aby z toho měl osobní prospěch,“ prohlásil Dominátor.

Předseda organizujícího spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář vyzval předsedu vlády k televiznímu duelu. Při nesplnění podmínek mají protesty pokračovat i příští dva úterky. „Vyzýváme vás, obhajte své kontroverzní kroky veřejně, přestaňte mlžit a postavte se mi jako chlap v televizní debatě,“ uvedl Minář na Babišovu adresu. Demonstranti podle Mináře požadují demisi Benešové, přijetí pojistek pro nezávislost justice a Babišovo vystoupení v televizním duelu. Pokud v něm premiér nedokáže, že protesty nemají racionální základ, mají demonstrace v dalších týdnech pokračovat. Za týden by se měli lidé sejít v regionech, o týden později 4. června znovu v centru metropole.

Na rozdíl od předchozích protestů, které se konaly vždy v pondělí a vrcholily na Staroměstském náměstí, se akce přesunula na Václavské náměstí. Lidé zaplnili vrchní část náměstí od sochy sv. Václava až k Opletalově ulici, další stojí před obrazovkami ve středním pruhu náměstí až k Vodičkově ulici. Demonstranti přišli například s transparenty „Nejsme slepí!“, „Benešová Marie mé zločiny zakryje“ nebo „Babiš je zlo“. Lidé na mnoha nápisech odkazují na města a regiony, odkud dorazili.

Novinkou oproti předchozím protestům je také fakt, že mimopražští demonstrující se tentokrát hodlají zúčastnit akce v hlavním městě. Organizátoři se snažili tento týden dostat demonstranty ze zbytku republiky do Prahy, příští týden by naopak Pražané měli vyjet do regionů. Na náměstí dnes zněla hesla „Máme toho dost!“, „Demisi!“ či „Babiše do koše“.

Impulzem pro demonstrace, z nichž první se konala 29. dubna, se stala demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a volba jeho nástupkyně, jíž se stala poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Benešová. Kněžínek svůj úmysl odejít z vlády oznámil den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v Babišově kauze Čapí hnízdo.

Benešová i Babiš odmítli, že by s příchodem nové ministryně hrozilo narušení nezávislosti justice. Podle premiéra Benešová nechystá změny v čele státního zastupitelství. Po dalších demonstracích Babiš poukázal na to, že na nich vystoupili zástupci sněmovních stran. Akce označil za součást kampaně před evropskými volbami, které se konají tento pátek a sobotu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pseudodemokracie ( 17. června 2019 08:59 )

Kdepak máme parazita a špínu pedofilni z Blesku?, toho co krade nicky a píše pak za ně své vymyšlené zblitky hodné tupeho psychopata v diskusích ?

Paragrafy ( 14. června 2019 20:18 )

§ 198

Hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení
(1) Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou etnickou skupinu nebo rasu, nebo

b) skupinu obyvatelů republiky pro jejich politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nejméně se dvěma osobami.


Podle tohoto paragrafu je tedy trestně stihatelna většina příspěvků pod Babišem, Zemanem když se tam lidé vyjadřují k demonstracim kriticky, napadají ty co volili Babiše atd atd, nebo se mýlím?Kdo mi to vysvětlí? Jak mám napsat vlastní názor aniž bych se nemusel bát tohoto paragrafu?

11karel11 ( 11. června 2019 15:27 )

Zastavte dotace pro divadla, je to líná dobře placená banda, která si plete náměstí s jevištěm. Rozeštvávají tu lidi a vyvolávají chaos.

cid2000 ( 3. června 2019 18:06 )

Jde hrůza z toho,kdo stojí za těmi demon­stra­cemi!­!!Bu­reš pouze využil úmyslně děravé dotační zákony, které zde udělala ODS,TOP09 a ČSSD!!Tato skvadra politiků pomohla vytvořit tyto typy podnikatelů ála Bureš!Úmyslně se táhnou soudy už řadu let s Burešem,protože zákony jsou nejednoznačné jako všude!Politici úmyslně vytváří děravé a složité zákony od revoluce!!Proč asi??Takže nejdu podpořit mega mafiána Bakkallu ani Sorrosse s Pánkkem,SSTOP09,ODS SS, proti demokraticky zvolenému vychcá.nkovi Burešovi,který pouze využil a zneužil děravé zákony,ale neporušil!!100x horší je Bakkalla,který vytuneloval 30-40 miliard korun a taktéž beztrestně a který to tady chce ovládnout a uvést do chaosu! Je divné, že si to vláda nechá líbit!!Bakkalla se již bojí na chatu na Šumavu,protože tuší co ho čeká tady!!Praha je opět jako v roce 1948 proti zbytku republiky!!

panda82 ( 3. června 2019 10:51 )

Celebrity? ty nemakačenka co jsou přisáté na státních dotacích, a oblmují nás
reklamou, protože se jinak neuživí, nebude Babiš, nebudou dotace, ty rozkradou jiní, Babiš zavře Agrofert a 30tisíc lidí je na ulici a 600Kč jim na lístek do divadla nezbude,to vám nedohází, tak neotravujte a běžte k pásu do montovny celebrity líné, mimo jiné Issová celebrita, ke zblití s tou reklamou pro eon no jo na víc se nezmůže

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa