Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Primátor Hřib lituje pokusu o upálení v centru Prahy. Jurečka chválí kolemjdoucí

Autor: ČTK, nkov - 
18. ledna 2019
20:20

V Praze se na Václavském náměstí před sochou svatého Václava v pátek kolem třetí odpoledne zapálil Čech (54). A zatímco kolemjdoucí ho uhasili a lékaři pak dvě hodiny dostávali na operačním sále z toho nejhoršího, politici na čin příliš nereagovali. Pražský primátor Zděnek Hřib (Piráti) nebo adept na šéfa lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) litovali, že se něco takového přihodilo, většina dalších ale v prvních hodinách po incidentu mlčela. Muž se pokusil upálit 50 let a dva dny poté, co si sáhl na život student Jan Palach (†20) na protest proti sovětské okupaci Československa. Podle prvotních informací policie neměl stávající pokus o upálení politický podtext.

„Je mi velice líto, že k tomuto v Praze došlo,“ napsal primátor Hřib na Twitteru a dodal, že věří ve schopnost pražských záchranářů se o muže co nejlépe postarat. Muž byl z místa činu odvezen do nemocnice v umělém spánku. Utrpěl údajně popáleniny na 30 procentech těla. „V tuto chvíli mi není známa motivace k činu,“ dodal Hřib ve statusu. 

K indicentu se vyjádřil také 1. místopředseda KDU-ČSL a exministr zemědělství Marian Jurečka. „Myslím na muže, který se dnes zapálil na Václavském náměstí,“ napsal s tím, že mu přeje hodně sil k zotavení. Oceňuji reakci lidí, kteří ho pomohli uhasit a pomohli v takové situaci,“ dodal Jurečka. Muže si na ulici všimlo několik lidí, kteří neváhali a muže se pokusili uhasit.

To se nakonec povedlo s pomocí hasičského přístroje, který donesli pracovníci z nedaleké kavárny Starbucks. „Věřím, že lékařům se podaří jeho život zachránit,“ připojil Jurečka. 

Muž se pokusil sebeupálit pouhé dva dny po oslavách výročí studenta Jana Palacha. Ten se na Václavském náměstí 16. ledna 1969 zapálil, aby vyburcoval spoluobčany z letargie po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Utrpěl popáleniny na 85 procentech těla. O tři dny později zemřel v nemocnici. Palachův čin chtěl před šesti lety připomenout sedmatřicetiletý muž, který se pokusil upálit před Národním muzeem.

Doprava z Václavského náměstí byla kvůli vyšetřování odkloněna do Krakovské ulice.

Video  V Praze na Václaváku se pokusil upálit muž (54). 50 let po Palachovi  - Blesk TV
Video se připravuje ...

kradlous ( 19. ledna 2019 11:48 )

Satan není hřib ale zfetovaný pirát.Praho vše nejlepší.

pavel11 ( 19. ledna 2019 10:31 )

nejhorší humus,sajrajat udavači jsou piráti určitě to byl feták s kliniky který se upálil na protest že nemužou vyrabovat další kliniku.

kradlous ( 19. ledna 2019 10:10 )

Z psychicky narušeného Palacha udělali hrdinu.Podobný případ v pátek,snad z něho Pražská kavárna neudělají také hrdinu.Nebylo by se ničemu divit.

kukuku ( 19. ledna 2019 01:31 )

I církev si na upáleném Palachovi přihřívá polívčičku - slyšel jsem, jak měl jeho čin jasné křesťanské pozadí, prý nanebevzetí a podobné krávoviny. Jenom proto, že Palach šel s matkou před smrtí na půlnoční - jindy by ho nenapadlo tam jít.

kukuku ( 19. ledna 2019 01:27 )

A ty dutou hlavu máš. Určitě v Čechách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa