Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert má vrátit dotace, tvrdí prý audit. Šokovaný premiér zuří

Aktualizováno -
31. května 2019
11:20
Autor: ČTK - 
31. května 2019
10:18

Premiér Andrej Babiš (ANO) je podle Evropské komise ve střetu zájmů kvůli přetrvávajícím vazbám na své bývalé podniky. K tomuto závěru dospěl audit, který komise poslala českým úřadům. Všechny prověřované evropské dotace, které obdržela skupina Agrofert od února 2017, chce Brusel vrátit zpět. Ministerstvo financí potvrdilo, že dokument má k dispozici. Babiš vložil Agrofert předloni kvůli českému zákonu o střetu zájmů do svěřenského fondu. Tvrdí, že ve střetu zájmů není, že žádné zákony neporušuje a dotace se nebudou muset vracet.

Předběžný návrh auditu Evropské komise (EK) podle zástupců nevládní organizace Transparency International (TI) jasně potvrzuje, že premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmu a firma Agrofert nemá nárok na evropské dotace. Stát tak bude muset vrátit podle odhadů asi půl miliardy korun EU, řekli v pátek zástupci TI novinářům na tiskové konferenci. Agrofert by podle nich mohl přijít asi o čtyři až šest miliard ročně.

„Ukazuje se, že premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmu a stále zůstal ovládající osobou Agrofertu a jeho skutečným majitelem a plyne z toho to, že Agrofert na dotace nárok nemá,“ řekl šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Premiér svou nenasytností způsobil Česku mezinárodní ostudu. Cíleně a promyšleně obcházel pravidla hlavně proto, aby netrpěla jeho vlastní firma,“ dodal. 

„Andrej Babiš je osobou, která profituje z hospodaření Agrofertu. Opatření, kdy vložil holding do svěřenského fondu, jsou nedostačující,“ potvrdil serveru Neovlivni.cz zdroj obeznámený s auditem. Audit byl hotový už před volbami do Evropského parlamentu, do České republiky ale dorazil až tento týden, píše server.

Babiš ve čtvrtek ve Sněmovně při interpelacích uvedl, že o zprávě neví, nikdo mu žádnou nedal. Babiš dlouhodobě jakákoli pochybení opakovaně odmítá a připomínky věci v českých i zahraničních médiích označuje za štvavou politickou kampaň.

Nevládní organizace Transparency International na Babišův možný střet zájmů upozornila už v loni. Premiér podle jejího právního názoru i po vložení své firmy Agrofert do svěřenských fondů může holding ovlivňovat, zároveň má jako předseda vlády vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku. Evropský parlament v půlce loňského prosince přijal rezoluci, v níž vyzval Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů.

České úřady by také podle Ondráčky neměly nahrazovat výpadek evropských peněz Agrofertu z českého státního rozpočtu. Podle nás se jedná o nezákonné jednání. Porušují tím rozpočtová pravidla, rozpočtovou kázeň, povinnost péče o řádného hospodáře a pro konkrétní úředníky, ale i třeba členy veřejných rad státních fondů to může mít poměrně vážné důsledky, včetně trestněprávních, řekl šéf TI.

Babiš: Žádné dotace Česko vracet nemusí

„Obecně jsem byl informován, že návrh auditní zprávy dorazil do České republiky. Rovněž jsem byl informován, že se jedná o návrh předběžný a do uzavření procesu je tedy zpráva považována za důvěrnou. Nicméně, jsem-li správně informován, tak se jedná o ryze právní výklad, s kterým se kompetentní instituce České republiky dlouhodobě neztotožňují a mají jiný názor. Návrh zprávy má navíc obsahovat výklad výrazně odlišný od rovněž předtím účelově uniklého dokumentu Právní služby EK. Neporušuji ani české ani evropské zákony,“ zareagoval pro Blesk premiér Babiš.

„Jsem šokován tím, co tvrdí česká média, že Evropská komise chce vrátit dotace, které obdržela moje bývalá firma. Není to pravda! Toto je pouze předběžný návrh, který bude důkladně analyzován, a Česká republika, předpokládám že nejméně MF a MMR jako příjemci zprávy, se k němu vyjádří. Teprve pak nám zašle finální zprávu i Evropská komise. Její stanovisko zásadně odmítám a budu bojovat za jeho změnu na základě dalších informací od národních orgánů. Žádné dotace rozhodně nebude muset Česká republika vracet. Není k tomu důvod, protože neporušuji ani české a ani evropské právní předpisy týkající se střetu zájmů,“ dodal Babiš.

Agrofert zmiňuje právníky

Podle ministerstva financí je předčasné dělat závěry, audit Evropské komise se ještě může změnit. Úřad nyní čeká na doručení české verze dokumentu. Na tu bude reagovat, obvyklá lhůta na vyjádření je jeden až dva měsíce.

„Návrh auditní zprávy je v rozsahu 71 stran anglicky psaného textu a hned v úvodu je opatřen disclaimerem (pozn. upozorněním), že se jedná o prozatímní zjištění, závěry a doporučení auditorů EK, která mohou být měněna na základě dalších informací od národních orgánů. Proto má být dle této informace zpráva považována za důvěrnou do doby uzavření procesu a do doby vydání finálních zjištění,“ řekl  mluvčí MF Michal Žurovec.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka uvedl, že firmu zatím úřady nekontaktovaly. „Máme zatím informace jen z médií. Těžko se můžeme vyjadřovat k něčemu, o čem nic nevíme. Stále platí, že nás žádný úřad neoslovil a nekontaktoval. Stále trváme na tom, že v oblasti dotací postupujeme přesně podle zákona. Pokud nás úřady osloví, věc následně posoudí naši právníci,“ uvedl.

Mocný hráč

Poslanci EP požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert. Český Státní zemědělský intervenční fond od loňského srpna, odkdy platí nové nařízení EU ohledně střetu zájmů, neproplatil koncernu Agrofert žádný nový projekt.

Na začátku letošního roku Evropská komise prováděla v Česku několik rozsáhlých auditů, prověřovala české řídicí a kontrolní systémy správy unijních peněz a jejich využívání v konkrétních případech.

O možném Babišově střetu zájmů se mluví prakticky od jeho vstupu do politiky a zejména poté, co se v roce 2013 jeho hnutí dostalo do Sněmovny a Babiš následně v lednu 2014 usedl do křesla ministra financí.

Agrofert, jehož byl tehdy majitelem, je totiž jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru, realizuje kompletní proces výroby potravin v oblasti pekárenství a zpracování masa, a je i druhou nejvýznamnější skupinou českého chemického průmyslu. Výrazné je také jeho angažmá v médiích.

Podle novely zákona o střetu zájmů, přijaté začátkem roku 2017 přes odpor hnutí ANO a veto prezidenta Miloše Zemana, smějí členové kabinetu ovládat firmy, ty ale nemají přístup k veřejným zakázkám a nenárokovým dotacím. Omezení platí pro společnosti, v nichž ministři drží nejméně čtvrtinový podíl. Zákon zakazuje členům vlády, ale i dalším činitelům, jako jsou poslanci či senátoři, provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Babiš v reakci na normu v únoru 2017 vložil akcie svých firem Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů.

Babiš ve Sněmovně: Hysterie a sprosté lži

Sám Babiš se k současné aféře vyjádřil v pátek ve Sněmovně během projednávání pozměňovacích návrhů k EET. „Zase tady máme hysterii s Babišem,“ podotkl Babiš. Zopakoval, že návrh je předběžný a do uzavření procesu je zpráva Evropské komise považována za důvěrnou. „Ale jak to u nás už chodí, tak samozřejmě už je všude v médiích pravděpodobně. Nicméně já tu zprávu nemám k dispozici, ani jsem jí neobdržel, ani jsem jí nečetl. Jak jsem byl informován od kolegů, jedná se o ryze právní výklad, se kterým se kompetentní instituce ČR dlouhodobě neztotožňují a mají jiný názor,“ upozornil.

„Já bych chtěl jenom zdůraznit, že ČR nebude vracet žádné peníze. A bylo by dobré, aby média nelhala. Nebudou se vracet žádné peníze. A já jsem neporušil ani české, ani evropské zákony a jsem proto šokován, že některá média zase vykládají, že se bude něco vracet. Nebude se to vracet. Není to pravda. Je to předběžný návrh, který bude důkladně analyzován. A ČR bude čekat měsíc na to, než dorazí český překlad a následně od toho data budou dva měsíce na to, aby se ČR vyjádřila. Až potom bude finální zpráva Evropské komise. Já jejich stanovisko zásadně odmítám a samozřejmě udělám všechno pro to, abych bojoval proti těmto dezinformacím,“ bouřil Babiš. 

Ke vracení dotací prý skutečně není důvod a Babiš tvrdí, že jde o „sprosté lži“. „Prosím vás, přestaňte zase lhát, nic se vracet nebude, já chápu, že nemáte žádná témata, že zase ten Agrofert. Kdyby nebylo Agrofertu a Čapího hnízda, co byste dělali? Jste úplně mrtví, nemáte o čem mluvit, nemáte žádný program, co byste tady povídali. Čapí hnízdo. Ano, u Čapího hnízda se peníze vrátily, protože kdyby se moje bývalá firma soudila, tak yb se soudila proti Schillerové a to bych jí přece nemohl udělat. Proto se to vrátilo, i když na to byl nárok a Kalousek to kontroloval taky. Devětkrát. Strašně se těším an tu schůzi, co tady navrhují komunisti - o těch privatizačních zvěrstvech, co se tady stalo za 30 let, co se tady rozkradlo miliard. A vy jenom řešíte Čapí hnízdo a Agrofert. No ten zlý Agrofert, pane Bartoš (předseda Pirátů - pozn. red), sedí v ČR a nebere si žádné dividendy, jak někteří kluci čeští, kteří sídlí v těch daňových rájích,“ pokračoval Babiš v obhajobě.

I o dotacích pro Agrofert hovořil Babiš pro Blesk:

Video  Babiš v Blesku: O střelbě v letadle, novém ministrovi, zdraví i Monice a dětech  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

panda82 ( 19. prosince 2019 13:04 )

nemusíte volit ANO zvolte Kalouska a dostanete 40kč k důchodu , zbytek si odkloní on na různé padáky, možná odškodní i rodiny co se na nich zabili jejich drazí

panda82 ( 19. prosince 2019 12:59 )

Nekrmte nás bludy, piště pravdu, jaké dotace z kterého roku, z kterých závodů se skládá Agrofert a kdo a kolik dostal těch dotací, pravda je někde úplně jnde, tak nepište nesmysly, doložit podklady a který úřad dělal kontroly, že se tím živíte až po 10ti letech

VeritasVincit ( 3. června 2019 21:02 )

Je zarážející,že vládě nevadí,že státní Česká televize pod patronací Bakkallo-SS TOP09 podporuje převrat proti vládě,která je zřizovatelem a používá na to peníze od všech daňových poplatníků???!!!!

Cesta1 ( 2. června 2019 10:17 )

ČR je plná zlodějů a Mega grazlů ale poukazuje se na nejlepšího premiéra všech dob a vymýšlí intriky.. Jen kvičte podsvinčata antibabišovská uplacená tupá hovada, krásně se to čte i poslouchá a od srdce se každý normální občan ČR zasměje marnym snahám tupounů uškodit p. Babišovi
Kavarensky, komediantsky a rádoby podnikatelský odpad co kradli jak Straky a teď díky zlaté EET nemůžou

marmat ( 2. června 2019 09:26 )

josefostravak: A zdenkku jak jste se jim ukázal na kontě ??? Tady mlátíte prázdnou slámu...Pochlubte se příspěvkem na "BOJ"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa