Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Babiš vytáhl „sprosťárnu“ kvůli dotacím na toasty. Za komisařku chce dál Jourovou

Autor: Mii - 
30. května 2019
12:35

„Jsem s výsledkem voleb velice spokojen.“ Tak komentuje vítězství ANO ve volbách do europarlamentu premiér a šéf hnutí Andrej Babiš. Že strana zvítězila, je podle něj o to větší úspěch kvůli kampani, která se vůči jeho osobě vedla. Zmínil u toho kritiku Agrofertu a jeho dotace ve výši sto milionů na výrobní linku pro toastový chléb. Ta byla podle něj zcela v souladu se zákony. Babiš to řekl v pořadu Blesku „Ptáme se, pane premiére“, kde promluvil i o možné nominaci Věry Jourové na eurokomisařku.

„Já všude čtu, že jsme volby vlastně prohráli a vyhrála ODS,“ smál se Babiš na dotaz, jak vnímá výsledky. Záleží podle něj na optice, jak se na to člověk dívá, ale osobně je s vítězstvím ANO velice spokojen.

Podle premiéra do něj konkurenční strany během kampaně kopaly a vedly „lži od rána do večera, tudíž ANO nemělo jednoduchou pozici. Přesto to zvládlo. Zvládlo to navíc i s debatami o dotaci 100 milionů na výrobní linku na toastový chléb na krku, kterou opozice silně kritizuje, protože údajně deformuje podnikatelské prostředí v Česku.

„Já se ptám, když tahle dotace byla schválena za ministra průmyslu Mládka, který mé bývalé firmě rozhodně nefandil, tak proč to někdo nezastavil,“ vysvětloval Babiš. Dotace podle něj navíc linku nefinancuje celou, stála 617 milionů korun. Většinu peněz dává Agrofert, příspěvek pokryje řádově 13 procent. Diskuze o tom, zda peníze půjdou z rozpočtu nebo z Bruselu, podle něj budou na místě až později.

Babiš odmítá i kritiku dalšího produktu Agrofertu, a to salámů, které mají mít dvojí kvalitu. Podle něj autoři tvrzení porovnávali dva odlišné výrobky. „Lež je v tom, že ta uzenina byla vyrobena jiným závodem než Kostelec (Kostelecké uzeniny, pozn. red.). Tohle vyrobil úplně jiný výrobce v rámci skupiny. Je to lež,“ zdůrazňuje Babiš a zmiňuje, že útoky na jeho osobu kvůli Agrofertu považuje za „neuvěřitelnou sprosťárnu“.

Slova pochvaly pro Jourovou

Dvojí kvalitě potravin na celostátní a celoevropské úrovni se chce Babiš věnovat i nadále. Jen v Bruselu to lehce „drhne“. „V Bruselu musíme najít vehikl, abychom to prosadili… pokud se v Evropě vyskytne možnost dostat to znovu na stůl, tak se o to pokusíme,“ slibuje premiér. Vyzdvihl při tom zákon o dvojí kvalitě potravin, který prosadila jeho vláda.

Co se týče současné eurokomisařsky Věry Jourové, ANO ji má podle Babiše v plánu znovu na post nominovat. „Je úspěšná,“ říká o bývalé ministryni pro místní rozvoj. Důkazem je podle něj její zařazení do seznamu 100 světových osobností časopisu TIME.

Proti Jourové se postavil končící europoslanec a lídr voleb za ČSSD Pavel Poc, který po „výbuchu“ sociálních demokratů v Bruselu končí. Hned po volbách řekl, že vedení strany její podporu pro další volební období nedoporučí. „Nebudu to vedení sociální demokracie doporučovat v žádném případě,“ uvedl Poc, konkrétní výhrady vůči Jourové ale neřekl.

Podle šéfa ČSSD Jana Hamáčka se vláda na eurokomisaři či eurokomisařce musí stejně jako na jiných zásadních věcech shodnout. „Nebude to jen o personě, ale i o portfoliu. Uvidíme, co se podaří vyjednat. Nepředpokládám, že bychom se ve vládě přehlasovávali,“ řekl Hamáček po zveřejnění výsledků voleb.

Jak bude postupovat, pokud vládní ČSSD (bez křesel v europarlamentu) navrhne jiné jméno, nezmínil. S šéfem sociálních demokratů Janem Hamáčkem o tom mluvil jen letmo. Nonimace eurokomisaře ale podle něj aktuálně není prioritou.

Bodovali trollové, ČSSD ztratila

ANO v Česku vyhrálo volby do Evropského parlamentu se ziskem šesti mandátů, tedy o dva více, než mělo doposud. Druhá byla ODS, jež bude mít čtyři europoslance – rovněž o dva více než měla. Třetí skončili Piráti se třemi europoslanci, stejný počet jich bude mít i koalice TOP 09 a STAN. Následují SPD a KDU-ČSL po dvou europoslancích a jeden u KSČM.

Největší překvapení se konalo u ČSSD, která nezískala ani jeden mandát a o své zastoupení v europarlamentu přijde. Stalo se tak, byť je vládní stranou. Neuspěli ani odpadlíci a končící europoslanci Pavel Telička a Jaromír Štětina, kteří do voleb vyrazili s vlastními hnutími. Naopak poměrně vysoký počet hlasů obdrželo recesistické hnutí ANO, vytrollíme europarlament.

Video  Babiš v Blesku: O střelbě v letadle, novém ministrovi, zdraví i Monice a dětech  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

VeritasVincit ( 1. června 2019 06:27 )

Tak tento frontální útok na Babiše,částečně opodstatněně vede ještě větší finanční mega zločinec Zdenko Bakkalla že Švajcu!!On není troškař,vytuneloval to tady za 30-40 miliard,možná více!! Koupil si Havla,SS TOP09,státní zástup­ce,no­viny,­zpra­vodaj­ství seznam.cz a vytvořil desítky nadací, neziskovek, firem kolem sebe za pár desítek miliónů!!Má kolem sebe i hradbu novinářů ála Slonka Bonka!!Takže reálně má kolem sebe opravdu neskutečně dobrou kouřovou clonu a zobe mu z ruky mnoho politiků vazalů,oni musí,protože zradili stát-občany!Nemají cesty zpět!Není problém tedy pro něj tady dělat převra­ty,de­monstr­ace,­tren­ky s Mončí Pajjerrovou a mazaným SorosoŠajmonem Páánnkkem,humbuk SS 100 hovn.ama,neuznat volby!MegaTop zločinec křičí,chyťte zložince!!Jenže ten menší čapí zločinec má od ovčanů demokratický mandát!!A TOP zločinec Bakkalla u občanů neuspěje už z podstaty národa Českých Švejků!

svoboda_slova ( 31. května 2019 08:25 )

Líbí se mi ty diskuse prosaklé žluči a zlosti a bezmocí na skvělého premiéra p. Babiše, který jediný dává tuto rozkradenou republiku do pořádku a podsvincata co už nemůžou krást jako před tím jen žlucovite kvičí a vymýšlí intriky
Pan Zeman má ve všem 100% pravdu a podporu všech občanů ČR. Lůzu komediantskou, zlodejskou a kavarenskou nepocitam

elina2 ( 30. května 2019 19:52 )

Nemá kecat,že to on ne, to zase ostatní proti němu vedou kampáň, jeho podniky to jsou, tak ať se nevykrucuje. Co to melete o autech, znamená to,že žereme burešovy šmejdy a ještě se ho zastáváte.

elina2 ( 30. května 2019 19:48 )

Všem přidává a dává bycha,aby hlavně něco nateklo do st.rozpočtu, aby mohl čerpat. T, co přidá, zase hezky vycucne (viz zdražení energií, ČEZ dává do rozpočtu plno peněz a ještě jim zbyde) tak ať zdražeji elektriku, vždyť důchodce dostali 900 tak na to maj.Pane bože, my jsme národ, tolik co nakradl Bureš to nenakradl nikdo předtím, ale blbci pořád budou mlít tu svou. Bureš i kdyby všem nas ral na hlavu, tak mu budou ubožáci fandit a ty jeho prasárny hájit. Když mu hrozí soud, tak vymění ministra spravedlnosti a má pokoj. To nevidíte? Proto se protestuje.

The_best_Babis ( 30. května 2019 17:00 )

...a další inteligent z Václaváku...V ničem nemá pravdu..a ty také ne... ale můžete si založit stranu... doporučuji název jako..Umíme jen nadávat, urážet a lhát..UNUL..Všem komu AB vypálil rybník jsou vítány. Kteří loupily a kradly vstup zaručen.. Chceme se mít dobře..nepracovat a neplatit daně, mít více než soused..mít vliv nejlépe až na hradě..Určitě se dostanete přes 5%..je Váš hodně...Klus Vám zaspívá u toho a bude fajn.. Štěstí že nás já mnohem více..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa