Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Skončí Jourová v Bruselu? Babiš po váhání řekl, jestli s eurokomisařkou dál počítá

Aktualizováno -
22. května 2019
09:20
Autor: Jakub Veinlich - 
22. května 2019
05:40

S volbami do Evropského parlamentu se přiblíží také konec mandátu Evropské komise. Tedy i české eurokomisařky Věry Jourové (ANO). Jenže zatímco v únoru premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš eurokomisařku pro oblast spravedlnosti, ochranu spotřebitele a rovné příležitosti mužů a žen chválil a tvrdil, že by mohla i dál pokračovat, další týdny už tak jednoznačně nemluvil. A stejně opatrní jsou i sociální demokraté v čele s vicepremiérem a předsedou strany Janem Hamáčkem.

„Naše eurokomisařka Věra Jourová dělá dobrou práci. Myslím si, že pokud se shodneme ve vládě, tak by neměl být důvod, aby nepokračovala, aby usilovala o lepší pozici, myslím si, že má na to všechny předpoklady,“ tvrdil ještě letos v únoru premiér a předseda ANO Andrej Babiš při tiskové konferenci, kde novinářům představoval jedničku kandidátky hnutí pro evropské volby Ditu Charanzovou.

Pro Jourovou chtěl Babiš tehdy vyjednávat lepší oblast. „Největší problém pro nás je vnitřní trh (…) To je pro nás asi nejdůležitější portfolium,“ netajil se Babiš v únoru ambicemi České vlády.

 

Vlažný přístup nejen od Babiše

Jenže od té doby se toho nejspíš hodně změnilo. V Bruselu se hlasovalo o pravidlech pro regulaci autorských práv na internetu, ale také o vlajkové lodi letošních voleb do Evropského parlamentu – tedy dvojí kvalitě potravin. A právě za to Jourovou často čeští europoslanci kritizují. Otěže vzal navíc do svých rukou také Babiš.

„Nenecháme si to líbit. A já to i řeknu na příští Evropské radě. Považuji to za skandál. Ty kecy o tom, jaké máme společné hodnoty. Už musí skončit to, že v našem teritoriu žijí nějací méněcenní občané, vyloučeno,“ rozčiloval se nedávno na adresu komise, jejíž členkou Jourová je, Babiš.

Nakonec ale potvrdil, že chce, aby Jourová pokračovala. „Já jsem se na to ptal pana Hamáčka. Za hnutí ANO navrhneme paní Jourovou,“ řekl Babiš serveru iDnes.cz.

"Ti 'nevolení byrokrati v komisi' nemají poslední slovo nad tolik diskutovanou směrnicí o kvalitě potravin. Byli to volení představitelé Evropského parlamentu a zástupci členských států, kteří mou směrnici, kterou jsem navrhla ve velmi přísné podobě, dostali do kompromisu, který je ještě přijatelný. Komise neměla poslední slovo," prohlásila ale Jourová ještě před slovy Babiše a dost možná se tím pustila na tenký led, který ji může stát bruselské místo s pohádkovým platem přes půl milionu korun měsíčně.

„Nevím, jestli ČSSD bude mít nějakého svého kandidáta na eurokomisaře. Ještě jsme o tom nemluvili,“ odpověděl před pár dny Babiš vyhýbavě na otázku Hospodářských novin, zda chce, aby Věra Jourová pokračovala jako eurokomisařka i po říjnu, kdy jí skončí mandát.

„To není na mně, abych ji hodnotil. Paní Jourová je komisařka Evropské komise. Ona tam není za ANO. My jsme za Česko obsadili to místo a ona pracuje pro Evropskou komisi, nepracuje pro Česko,“ pokračoval v hodnocení členky ANO a bývalé ministryně pro místní rozvoj za toto hnutí Babiš.

Jourová chce pokračovat

Jourová chce dát vládě čas, sama by prý ale v práci v rámci komise ráda pokračovala. „Pan premiér to říká jasně, o nominaci rozhodne vláda po volbách. Pokud mi vláda dá nominaci, jsem připravena pokračovat,“ reagovala eurokomisařka na dotazy Blesk Zpráv.

Křeslo si Jourová nepojistila ani umístěním v prestižním žebříčku časopisu TIME, který ji zařadil mezi 100 nejvlivnějších osobností planety, kam se eurokomisařka dostala jako první Češka v historii, a to mimo jiné kvůli boji za soukromí na internetu.

„O nominaci na eurokomisaře jsme ještě nejednali,“ vyhnul se přímé odpovědi na dotaz Blesk Zpráv, zda Jourová dostane nominaci vlády i do příští komise, vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. „Výsledky jednání nebudu předjímat,“ doplnil Hamáček. Podobně mluví i místopředseda sociálních demokratů a ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Jasné slovo jen od Havlíčka

„Ta diskuse se ještě nevedla. Předpokládám, že by to měla vláda po volbách řešit, nechci předbíhat,“ okomentoval stroze situaci okolo příštího českého eurokomisaře či eurokomisařky šéf české diplomacie.

Jasnou představu o budoucnosti Jourové má ale například nový vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Ač je nestraník, premiér Babiš na jeho názor v poslední době dost dá. „Věra Jourová si získala v Bruselu respekt a patří mezi nejvlivnější ženy v Evropě, umí jednat a nebojí se názorového střetu. Jsem názoru, že by měla pokračovat,“ vyslovil se jasně pro Blesk Zprávy Havlíček.

Ve vládě povýšila na vicepremiérku také ministryně financí Alena Schillerová. O Jourové si myslí také samá pozitiva, jasnou podporou jí do dalšího období ale zatím nedala. „Nominace bude teprve předmětem jednání v rámci koaliční vlády. Za sebe mohu říci, že si paní Věry Jourové velice vážím,“ řekla redakci Schillerová.

Výběr může začít po víkendu

Do výběru příštího českého eurokomisaře se může vláda pustit hned v pondělí – tedy den po zveřejnění výsledků voleb do Evropského parlamentu.

Předchůdci Věry Jourové byli za Česko nejprve v roce 2004 Pavel Telička, který vedl za Česko přístupové rozhovory do EU. Šest let po něm, až do roku 2010, pak úřadoval expremiér Vladimír Špidla (ČSSD), jenž byl členem první komise Josého Manuela Barrosa. Jourové pak přímo předcházel Štefan Füle, komisař v druhé Barrosově komisi. Ten měl na starosti rozšiřování EU, později působil v dozorčí radě čínské CEFC. V den voleb tedy 24. května mu bude 57 let. Jourová je čtvrtým českým členem Komise, za ČR první ženou. Andrej Babiš o ní v minulosti dokonce uvažoval jako o kandidátce na prezidentku. 

Video se připravuje ...
Další videa