Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš o střelbě v letadle: „Je mi to líto.“ Zkušeného bodyguarda vyměnit nechce

Autor: Mii - 
30. května 2019
11:20

Střelba ve vládním speciálu premiéra Andreje Babiše (ANO). Zpráva, která ve středu bleskově oběhla celé Česko. Byť nakonec o nic závažného nešlo, bodyguard vystřelil omylem, stále se šéf hnutí ANO ocitl jen čtyři metry od letící kulky. Žádné ohrožení však necítil, jak Babiš sdělil v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére. Zmíněný člen ochranky je podle něj zkušený policista a jeho výměnu požadovat nebude.

„Já bych nedramatizoval. Já jsem u toho ani nebyl. Seděl jsem za dvěma přepážkami,“ řekl Babiš s tím, že výstřel byl pro něj značně vzdálený, byť ho od pistole dělily jen čtyři metry. Chápe, že incident zní senzačně, nic se ale podle něj opravdu nestalo.

„Mají takové pravidlo, že zbraň se musí odevzdat. On (člen ochrany, pozn. red.) asi nějakým způsobem zapomněl, že tam je ta kulka,“ popisoval, jak k výstřelu došlo.

Nejdříve si podle svých slov myslel, že došlo k prostřelení trupu letadla, a tak si posádka zarezervovala let od ČSA na následující ráno a začala hledat hotel. To se nakonec ukázalo, jako že není třeba.

„Je mi to líto,“ říká Babiš o muži. Je mu jasné, že z výstřelu má hrozné pocity. „Byl zkušený, nebylo žádné nebezpečí. Samozřejmě nepočítal, že tam je ten náboj. Pochybil, ale každý někdy děláme chyby,“ popisuje premiér.

Vyměnit ho v žádném případě neplánuje. „Já bych ho nestresoval. Má z toho osobní trest. A opakuji, že je to velice seriozní a bezpečný kolega, který bere svoji profesi vážně,“ stojí si za svým Babiš.

Kulka zasáhla jen plechovou nádobu

Zpráva o střelbě v Babišově vládním speciálu se objevila ve středu odpoledne, k samotnému incidentu došlo v úterý večer. Premiér se v tu chvíli vracel z neformálního setkání lídrů EU v Bruselu, kteří jednali o situaci po volbách do europarlamentu.

Člen ochranky vystřelil nedopatřením při kontrole služební zbraně před jejím uložením do určeného prostoru. Odlet se kvůli incidentu zdržel, dokonce se uvažovalo o hledání náhradního letadla. Nakonec ovšem kontrola žádné poškození stroje neodhalila, kulka zasáhla pouze plechovou nádobu na jídlo a speciál mohl vyrazit zpět do Česka.

Nikdo při výstřelu zraněn nebyl. Již ve středu mluvčí Vojenské policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) informovali, že oba orgány mají v plánu jednání člena ochranky vyšetřovat.

Podobný a mnohem horší případ se odehrál v roce 1994 při cestě tehdejšího ministra obrany Antonína Baudyše do Švédska. Bodyguard tehdy omylem prostřelil podlahu letounu a do zavazadlového prostoru začal unikat benzin. K odklízení škod musely být na letišti ve Stockholmu povolány dva hasičské sbory.

Video  Babiš v Blesku: O střelbě v letadle, novém ministrovi, zdraví i Monice a dětech  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

marmat ( 30. května 2019 19:20 )

Premiér je celej, ale pan ochranář má zaručeně dost­....­....­.sta­rostí

marmat ( 30. května 2019 19:17 )

longerCZ: KARMA JE ZDARMA....rychleji, či pomaleji.......

marmat ( 30. května 2019 19:14 )

starypes: Ten člověk se zřejmě složil...rozhodně něco nevyšlo!!! To se všichni shodneme...Mimo rány do "kastrolu" v kuchyňce?????? Podrobnosti by bylo dobré zveřejnit...včetně přes­ného/­předep­sané­ho postupu, který nemohl být TENTO !!!

marmat ( 30. května 2019 19:08 )

AB je velkej frajer­/chlap­....­..Ten humbuk, kterej by si to fakticky zaslouží nechce nafu­kovat­....­.NOR­MÁLNÍ­HO na tom selhání není NIC....Na to nemusíme mít ani podivení a evidentní NE/ZLEHČOVÁNÍ maléru ve vyjádření generála Šándora pro ČT.

marmat ( 30. května 2019 18:29 )

titane: Gratuluji k bystrému vnímání"bcase" Asi mladší brácha .....jsou to nikoliv hrušky s jabkama, ale švestky s kiwi ...A TO dělá divy...!!!.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa