Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec stíhání Babiše řeší celý svět. Američané píší o „miliardářském populistovi“

Autor: Darina Jíchová - 
13. září 2019
16:10

Zpráva o tom, že Městské státní zastupitelství v Praze zastavilo v pátek trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) i ostatních obviněných v kauze dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo, „neobletěla“ jen Česko. Vydala se do celého světa. O vývoji případu informoval slovenský, německý, americký, arabský, ruský i indický tisk.

Reakce na ukončení stíhání premiéra Babiše a dalších v kauze Čapí hnízdo se objevily například v americkém listu Washington Post (WP), psala o něm i agentura Reuters, americká rozhlasová stanice WKZO nebo server Politico. Předsedu české vlády reportéři Washington Post popsali jako „miliardářského populistu, který odmítá veškerá obvinění“.

Zahraniční tisk: Skandál otřásl Babišovou kariérou

O rozhodnutí Mětského státního zastupitelství v Praze informovali rovněž slovenští novináři, reportéři slovenského deníku Sme připomněli, že Babišovi hrozilo až 10 let ve vězení. Denník N pak zdůraznil, že státní zastupitelstvo „smetlo ze stolu“ hlavní argument, který vedl k Babišově stíhání, tedy to že Farma Čapí hnízdo nesplňovala podmínky malého a středního podniku, a neměla tak nárok na dotace Evropské unie.

Bez povšimnutí to nenechala ani německá média, podle kterých „skandál spojený s premiérovou vládou a bývalou obchodní říší“ otřásl Babišovou politickou kariérou, napsala rozhlasová a televizní stanice Deutsche Welle.

Celou kauzou se zabývaly rovněž arabská média včetně předního tureckého deníku Yeni Şafak, podle kterého to byla „největší krize v Babišově politické kariéře“. Informovala o tom také arabská televizní síť Al-Džazíra. Krátce se o případu zmínil také indický list Outlook India. O tom, že se premiér Babiš zbavil obvinění z „finančních machinací“, napsal také ruský deník Komsomolskaja pravda nebo agentura Tass.

Jak šel čas s kauzou Čapí hnízdo

Policie Babiše obvinila v říjnu 2017 z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, letos v dubnu ho policisté navrhli obžalovat. Podstatou případu je to, že společnost Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert.

V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a o rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se pak společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do předloňského února, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Babiš vinu dlouhodobě odmítá. Stíhání kromě něj čelila i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Mayerová a Josef Nenadál. Premiér se dnes nechal slyšet, že ho zastavení stíhání nepřekvapilo.

AliAlice ( 17. září 2019 08:45 )

Chalupa,,,až se vyzvracíš,tak se prober !! A mám dojem,že na zvracení je u nás daleko víc stran...

Radek Chalupa ( 15. září 2019 10:59 )

Lobis­ti,zlo­ději,­tune­laři, podvodnici!!! Tahle svoloč v čele se sloven­skym,es­tebac­kym kmotrem, maji v téhle zemičce otevřené dveře a co nechapu uz vůbec,že se najdou lidi,kteří jdou a zvoli tuhle mafianskou stranu ANO, jdu zvracet!!

snehuIak ( 13. září 2019 23:17 )

Nemě by sis z toho dělat pr.de.l.

snehuIak ( 13. září 2019 23:13 )

Samo že si dělám prču. Ten gauner Bureš patří do tepláků i s podělaným Faltýnkem. Od chvíle, kdy si manominoval Benešovou bylo kasný jak to skončí.

horaIysa ( 13. září 2019 23:09 )

A pak hned já. Děd vševěd. Akorát mně se.r.e, že máme na nejvyšších postech smutné klauny.

Zobrazit celou diskusi