Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V kauze „únosu“ Babiše juniora na Krym padl trest: Schytali to dva policisté

Autor: ČTK - 
20. srpna 2019
10:59

Dva policisté byli kázeňsky potrestáni za chybu v kauze údajného únosu syna premiéra Andreje Babiše (ANO). Jejich chyba však neměla vliv na vyšetřování případu, oznámil dnes ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Policisté dál zůstávají ve službě. Jak byli potrestáni, nelze podle Daňka kvůli zákonu o služebním poměru upřesnit.

Státní zástupce Ondřej Šťastný dříve uvedl, že pochybili policisté, kteří odložili oznámení Andreje Babiše mladšího, že je nedobrovolně držen na Krymu.

Případ únosu policie později znovu otevřela a zabývá se jím. Státní zástupce neshledal v jednání policistů podezření z trestného činu, ale bylo s nimi zahájeno kázeňské řízení.

„Nadřízený policistů s kázeňskou pravomocí toto řízení ukončil a konstatoval pochybení dvou policistů,“ sdělil mluvčí policie. Jeden z nich podle něj udělal administrativní chybu. „Druhým potrestaným byl nadřízený tohoto kriminalisty, který toto pochybení při kontrole práce svého podřízeného nezjistil,“ doplnil Daněk.

Video  Babiš od kauzy Krym juniora neviděl. Promluvil i o penězích pro Čapí hnízdo.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Syn premiéra poslal loni v lednu policii podle Českého rozhlasu – Radiožurnálu e-maily, v nichž psal, že byl unesen kvůli kauze dotace pro farmu Čapí hnízdo. V ní čelí premiér Babiš obžalobě.

„Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok. Můj otec potřeboval, abych zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo,“ psal podle rozhlasu Babiš mladší.

Policisté z Prahy 1 pak ale prověřování případu ukončili, žádný zločin se podle nich nestal. Server iRozhlas.cz uvedl, že se spokojili se zaslanou fotografií Babiše mladšího a aktuálního vydání novin. Policie tvrdí, že v případu dělala více.

Babiš mladší později ve skrytě natočené reportáži serveru Seznam Zprávy, zveřejněné loni v listopadu, obvinil spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér to popřel, jeho syn podle něj trpí schizofrenií. Po zveřejnění reportáže začala policie údajný únos Babišova syna znovu prověřovat pro podezření z trestného činu zavlečení.

V kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo jsou kromě premiéra Babiše stíháni i někteří členové jeho rodiny. V dubnu navrhla policie Babiše a další obžalovat, návrh se ale netýkal právě Babiše mladšího, který je stíhán samostatně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ostuda ( 20. srpna 2019 15:31 )

polic ajty postavili za trest do kouta

Evka4 ( 20. srpna 2019 14:44 )

Myslím, že se hoch unáhlil

corsa ( 20. srpna 2019 14:33 )

Už vím....nekritizuju otce....

corsa ( 20. srpna 2019 14:06 )

Proč nemůžu odeslat příspěvek???

zewe ( 20. srpna 2019 13:37 )

Nešťastný chlapec, takového otce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa