Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hrad zkouší tlačit na Číňany: Když pošlete do Česka peníze, Zeman přeci jen poletí

Autor: ČTK - 
16. ledna 2020
18:50

Pokud by čínští zástupci byli během dubnového summitu 17+1 ochotni uzavřít s českými podnikateli smlouvy na konkrétní projekty, prezident Miloš Zeman by mohl ještě zvážit svou účast na této akci. Ve čtvrtek to řekl jeho kancléř Vratislav Mynář. Zeman v neděli v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech řekl, že na summit nepojede, protože Čína nesplnila své sliby ohledně investic. Odložené česko-čínské podnikatelské fórum, na němž se na Pražském hradě setkávají zástupci českých a čínských firem, se podle Mynáře bude pravděpodobně konat až na podzim.

Zeman v neděli uvedl, že na dubnový summit Číny se zeměmi střední a východní Evropy nepojede. Jedním z důvodů jeho rozhodnutí jsou chybějící čínské investice v Česku. Čína podle něj nesplnila to, co slíbila. Požádal proto vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), aby ho v Číně zastoupil.

Video  Zeman místo sebe do Číny pošle Hamáčka. Za Putinem vyrazí  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

O čínských investicích zástupci firem obou zemí v minulosti jednali na česko-čínských podnikatelských fórech. Poslední se mělo konat na konci loňského roku, bylo ale odloženo. Mynář v prosinci jako důvod odkladu uvedl chování primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a plánovanou cestu předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan.

Čína o Zemana velmi stojí, míní Mynář

Ve čtvrtek Mynář řekl, že čínská strana navrhla, aby se podnikatelské setkání uskutečnilo v únoru. Podle kancléře se ale zástupci Pražského hradu, česko-čínské komory i podnikatelů shodli, že by neradi pořádali fórum, které by nemělo hmatatelné výsledky.

Jako termín dalšího konání proto navrhli letošní podzim. „S velkou pravděpodobností se to po vzájemné domluvě odloží na podzim,“ řekl kancléř.

Čínská strana podle něj velmi stojí o účast Zemana na dubnovém summitu Pekingu a zemí střední a východní Evropy. Příští týden proto bude kancléř jednat s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem. Čína si podle Mynáře od případné další návštěvy Zemana v Pekingu slibuje posun v důležitých investičních projektech.

„Vše teď záleží na čínské protistraně,“ poznamenal. Pokud by se podle něj potvrdily informace, podle kterých by dubnová cesta mohla přinést hmatatelné výsledky, Zeman by mohl ještě přemýšlet o změně rozhodnutí. Do Číny by se pak vypravil společně s Hamáčkem.

„Troufám si říct, že pokud by výsledkem byly konkrétní projekty, ne jen další memorandum, že by pan prezident svou účast ještě zvažoval,“ dodal kancléř.

BoziMilda ( 16. ledna 2020 21:50 )

Ale musí poslat hodně peněz. Dát pana prezidenta do formy je čím dál dražší.

ostuda ( 16. ledna 2020 21:28 )

chchčína jedná s německem, ruskem, usa, a tak. nějáký kotliny má akorát tak na posílení rektálního sebevědomí.
zrovna tak si nemůže myslet polička nad metují že ji bude praha stavět stadiony s rychlodráhou

.tg.bb ( 16. ledna 2020 21:07 )

Miloš Zeman poletí.

janikmirek ( 16. ledna 2020 20:26 )

Počet ***í do kterejch Zeman může vlézt se limitně blíží nule.

adeso ( 16. ledna 2020 19:52 )

Zeman už dlouho není soudnej..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa