Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:01
18. 4. 2020

V Jihomoravském kraji zůstává k sobotnímu podvečeru nadále 383 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Od pátečního večera žádný pacient nepřibyl, vyplývá ze statistik ministerstva zdravotnictví. V celém Česku se nemoc covid-19 prokázala zatím u 6606 lidí.

 

Nakažení jsou ve všech regionech Jihomoravského kraje a ve všech věkových kategoriích. Nejvíce je jich v Brně, a to 137, desítky případů jsou na Břeclavsku, Brněnsku, Znojemsku, Blanensku a Vyškovsku. Přesně deset případů je na Hodonínsku. V platné karanténě je podle aktuální zprávy hygieniků 922 obyvatel Jihomoravského kraje.

 

O nejtěžší případy nákazy koronavirem z celé Moravy pečují ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. „Stále máme šest pacientů, jeden je napojený na mimotělní podporu života, tzv. ECMO, pět na umělou plicní ventilaci. Jejich zdravotní stav je vážný,“ uvedla v sobotu dopoledne mluvčí zdravotnického zařízení Dana Lipovská.

 
15:28
18. 4. 2020

Radnice ve Znojmě avizuje občanům, že od pondělí 20. dubna bude úřad fungovat ve standardním režimu. Podatelny, matriky, správní odbor a pokladna budou otevřeny bez omezení, ostatní odbory v pondělí a ve středu. I nadále platí, že osobní návštěvu úřadu by občané měli plánovat jen v neodkladné záležitosti.

 
12:26
18. 4. 2020

Na Stinga na třetí pokus. Britská rocková legenda, hudebník a zpěvák Sting (68), ani na podruhé nevystoupí v létě v zámecké zahradě ve Slavkově u Brna. Loni zhatilo akci hudebníkovo onemocnění, letošní červencový koncert zase celosvětová nákaza koronavirem. Pořádající společnost Live Nation CZ v minulých dnech oznámila nový termín – podle ní Sting vystoupí na jižní Moravě 25. července 2021.

 
12:02
18. 4. 2020

Stav pacientů s onemocněním COVID-19 v těžkém stavu, kteří jsou hospitalizovaní na Anesteziologicko resuscitační klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, se do sobotního dopoledne nezměnil.

 

"Stále máme šest pacientů, jeden je napojený na mimotělní podporu života, tzv. ECMO, pět na umělou plicní ventilaci. Jejich zdravotní stav je vážný," uvedla mluvčí zdravotnického zařízení Dana Lipovská.

 
8:59
18. 4. 2020

V Jihomoravském kraji zůstává k dnešnímu ránu 383 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Od pátečního večera žádný pacient nepřibyl, vyplývá ze statistik ministerstva zdravotnictví. V kraji se podle hygieniků z nemoci do pátečního večera vyléčilo 104 lidí. Ministerstvo zdravotnictví eviduje k dnešnímu ránu 13 úmrtí na území kraje v souvislosti s koronavirem.

 

Čísla uváděná hygieniky jsou o něco nižší. V pátek informovali, že zatím zemřelo deset obyvatel jižní Moravy s průměrným věkem 75 let. Podle hygieniků trpěli také dalšími závažnými chorobami.

 

Nakažení jsou ve všech regionech Jihomoravského kraje a ve všech věkových kategoriích. Nejvíce je jich v Brně, a to kolem 137, desítky případů jsou na Břeclavsku, Brněnsku, Znojemsku, Blanensku a Vyškovsku. Přesně deset případů je na Hodonínsku. V platné karanténě je podle páteční zprávy hygieniků 818 obyvatel Jihomoravského kraje.

 
8:15
18. 4. 2020

Potraviny a suroviny ze zavřených školních jídelen v Brně dostane potravinová banka a provozovny, které připravují obědy seniorům. Týká se to potravin, které jídelny nestihnou využít nebo by jim brzy skončila lhůta. Patří mezi ně například ovoce, zelenina a mléčné výrobky, uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle něj mají školy v Brně asi 200 jídelen.

 

Kromě ovoce, zeleniny a mléčných výrobků se v jídelnách nacházejí potraviny jako mouka, olej nebo těstoviny, kterým by časem také mohla skončit trvanlivost. Zásobovací služba potraviny převeze zdarma do potravinové banky, která jídlo distribuuje potřebným. "Jsou to například matky samoživitelky nebo lidé bez domova," poznamenal Hladík.