Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
19:58
8. 4. 2020

Vyčistit si hlavu a užít si v rámci omezených možností procházky v přírodě využila ve středu odpoledne řada Brňanů. Zejména rodiny s dětmi se vypravily do jezdeckého areálu Panská lícha na okraji města.  

 
18.14
8. 4. 2020

V Jihomoravském kraji přibylo od úterního večera 15 pacientů s nemocí covid-19, celkem jde ke středeční 18. hodině o 312.  Nejvíce v Brně - 121, dále na Břeclavsku (72) a Znojemsku (45), nejméně pak na Hodonínsku (9).

 

Nejvíce nakažených připadá na věkovou skupinu mezi 25-34 roky - 67. V kraji se podle posledních informací krajské hygienické stanice vyléčilo 40 lidí a pět osob ve věku nad 60 let zemřelo. Kromě covid-19 měli další závažná onemocnění. Na jižní Moravě se podrobilo testům už 3898 lidí. V karanténě skončilo 2038 osob, aktuálně v ní zůstává 880.

 

V Česku má aktuálně koronavirus 5221 lidí, 233 pacientů se již vyléčilo, počet úmrtí stoupl na 99.  

 
16:49
8. 4. 2020

V obcích v Jihomoravském kraji se na Velikonoční pondělí na tradiční „šlahačku“ chodit nebude. Starostové několika obcí upozornili, že doporučí rozhlasem nebo přes web obyvatelům, aby zůstali doma. Důvodem jsou opatření zavedená vládou kvůli šíření nákazy novým typem koronaviru. Nemohou se shlukovat lidé, ven by měli vycházet jen v případě nutnosti.

 

V Telnici nebude tradiční hrkání, v Blatnici pod Svatým Antonínkem zase zrušili tradiční výstavu s malováním vajíček, pro veřejnost ale vyhlásili soutěž.

 
16:17
8. 4. 2020

Venkovní stolek maximálně pro tři osoby při konzumaci jídla v tzv. bezpečné zóně navrhli brněnský architekt Václav Kocián a projektový manažer Petr Kadlec. Autoři tvrdí, že by návrh umožnil lidem jíst na veřejnosti a zároveň vyhověl nařízení vlády. „Zákazník si u okénka vyzvedne jídlo a spolu s partnerem a maximálně jedním dalším členem rodiny pohodlně zkonzumuje na veřejnosti bez nutnosti mít nasazenou roušku,“ vysvětlil Kadlec.

 

Projekt má pomoci restauračním zařízením i menším firmám, které by trojnožku v ceně do 10 tisíc korun vyrobily. Města by nabídla prostory pro zóny zdarma, vláda by ale musela povolit konzumaci na veřejnosti bez roušky, dodali autoři projektu, kteří ho představili na brněnském Kapucínském náměstí.

 
15:14
8. 4. 2020

Pomůcky za miliony. Jihomoravský kraj koupil nad rámec zásob od státu už 85 tisíc respirátorů, 10 tisíc litrů dezinfekce, 5000 šitých roušek a asi 10 tisíc kusů dalšího materiálu. Nakupuje z finanční rezervy pro krizové situace, kvůli nemoci covid-19 vyčerpal asi 10 milionů korun. Materiál dostávají zdravotníci, sociální služby i další zaměstnanci. Pomůcky mimo dodávek od státu nakupují i města v kraji, jako třeba Znojmo, Blansko nebo Brno.

Od státu kraj k dnešnímu dni dostal asi 320 tisíc respirátorů typu FFP2, asi dva miliony jednorázových roušek, 800 tisíc párů rukavic, 5700 odběrových sad a v jednotkách tisíc další materiál - brýle, štíty a ochranné obleky.

 
15:11
8. 4. 2020

Platforma Zachraň hotel začíná poskytovat volné ubytovací kapacity pro zdravotnický a záchranný personál. Ten tak získá nouzové ubytování v době, kdy kvůli riziku přenosu nákazy nemůže bydlet se svou rodinou. V Jihomoravském kraji nabízí ubytování už první dvě zařízení – hotel Selský Dvůr a hotel Atrium.

 
14:57
8. 4. 2020

Počet podnětů, které lidé podali k veřejnému ochránci práv kvůli opatření proti šíření nového typu koronaviru, výrazně přibylo. K dnešku jich eviduje už téměř 70. Před týdnem evidoval ombudsman obdobných podnětů asi 13.

„Stížnosti ohledně opatření proti koronaviru se týkají například školství – nemožnosti odvolání proti nepřijetí na střední školu, pendlerů, cestovních kanceláří a rušení zájezdů, ošetřovného, rušení pracovních míst. Začínají se objevovat i nesrovnalosti v dávkách,“ uvedla mluvčí Iva Hrazdílková. Ne všechny podněty jsou ale v působnosti ombudsmana.

 
14:47
8. 4. 2020

Pořadatelé brněnského JazzFestu se rozhodli přesunout termíny všech koncertů letošního ročníku. Důvodem je stále platný zákaz hromadných akcí kvůli šíření nemoci covid-19 a nejistá situace ohledně mezinárodního cestování v nejbližších měsících. V plánovaném festivalovém termínu od 15. března do 9. června se tedy neuskuteční žádný koncert.

 
14:43
8. 4. 2020

Brněnská firma Respilon začne v půli května chrlit na dvou automatických linkách 100 000 nanovlákenných ústenek a respirátorů denně. Vyrábět je bude v Technologickém parku v Řečkovicích. Budou určeny pro český trh, hlavně pro lidi v první linii a všechny zájemce o ochranu.

Respirátor a ústenka se liší pouze v tvaru, záchyt virů a bakterií však mají stejný. Jsou vyrobené ze stejného materiálu. Aktuálně je možné je koupit na e-shopu firmy. V Turecku vyrobený respirátor stojí 315 korun, ústenka 200 korun. Výrobky z české produkce budou výrazně levnější.

 
13:48
8. 4. 2020

Městská část Brno-střed chce dezinfikovat některé hlavní ulice v centru až do konce nouzového stavu. Zatím od pondělí za tři dny utratila třetinu z vyčleněných 100 tisíc korun, pokračovat bude operativně, řekl místostarosta Martin Landa (za ANO).

 

Dezinfekce se týká prostoru před hlavním nádražím, náměstí Svobody, Mendlova náměstí, ulic Masarykova, Česká a Mlýnská v okolí Armády spásy. Provádí ji firma AVE, která čistí chodníky, schody, koše nebo lavičky.

 
13:16
8. 4. 2020

Kolona kamionů na hraničním přechodu Lanžhot-Brodské na dálnici D2 směrem na Slovensko dosáhla v poledne třinácti kilometrů. Vyplývá to z webu Ředitelství silnic a dálnic. Důvodem je to, že Slovensko kvůli šíření nového typu koronaviru obnovilo kontroly na hranicích.

 

Kolona na D2 kolem 12:00 začínala zhruba u sjezdu na Břeclav, podle dálniční informační tabule je mezi 47. až 60. kilometrem. Kamiony podle webové kamery stojí v odstavném pruhu.

 
11:25
8. 4. 2020

Do Fakultní nemocnice (FN) v Brně jedině přes stany. Do FN v Bohunicích i do Dětské nemocnice v Černých Polích se nově všichni zaměstnanci i pacienti dostanou výhradně přes stany s termokamerou. Ty odhalí, zda nevchází do nemocnic někdo s teplotou. „Obsluhují je studenti Lékařské fakulty MU, kteří spolu s našimi zdravotníky den co den zajišťují třídění pacientů při vstupech do nemocnice. Zaslouží za to obdiv. Stany fungují v čase 7:00 až 19:00 hodin,“ uvedl mluvčí FN Brno Pavel Žára.

 
10:35
8. 4. 2020

Fantazii se meze nekladou ani v době koronavirové. Grafik Michal Vlasák (27) z Vyškovska nabízí výrobu roušek s vlastním obličejem zájemců. Princip je jednoduchý, žadatel se podle návodu na webu nafotí, data s objednávkou pak odešle zručnému grafikovi.

 

„Rouška je dvouvrstvá. Vnitřní je ze stoprocentní bavlny, vnější s fotografiií z polyesteru. Dezinfikovat roušku lze doporučeným způsobem, vypráním v 90 stupních a vyžehlením,“ uvedl autor.

 
10:04
8. 4. 2020

V Břeclavi se dnes uskuteční první online jednání městské rady v historii. Stejným způsobem se bude konat jednání zastupitelstva města Břeclavi 22. dubna. To se odehraje ve výjimečném režimu bez účasti veřejnosti. Projednávat se budou výhradně body, které nelze odložit – výběrové řízení na hromadnou dopravu a aktualizace vyhlášek města o klidu a také o pohybu psů. Živý záznam zastupitelstva bude veřejnosti k dispozici včetně hlasování zastupitelů.

 
9:54
8. 4. 2020

Břeclav hlásí dalších pět nakažených sester covid-19! Dalších pět zdravotních sester z břeclavské interny je nakaženo koronavirem covid-19. Na oddělení je tak nakaženo už 11 zdravotníků, 3 lékaři a 8 zdravotních sester. „Dali jsme otestovat 60 lidí z interního oddělení a pět testů vyšlo pozitivně na covid-19,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Baťka.

 
9:21
8. 4. 2020

Stav dvou pacientů, kteří byli na Anesteziologicko-resuscitační klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně včera a předevčírem odpojeni od umělé plicní ventilace, se zlepšil! Mohli být tedy přeloženi. Jeden zpět na infekční oddělení prostějovské nemocnice, druhý zůstal u sv. Anny, ale již na běžné izolované jednotce intenzivní péče.

 
9:18
8. 4. 2020

Na ARO klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně leží v těžkém stavu osm pacientů s koronavirem. Včera byl další pacient napojen na mimotělní podporu života, nyní jsou na tomto přístroji dva pacienti. Zbylých šest zůstává na umělé plicní ventilaci. Jejich zdravotní stav je vážný.

 
8:46
8. 4. 2020

Kvůli kašlající cizince bez roušky museli brněnští strážníci do izolace. Nepříjemnou zkušenost s žebrající cizinkou (39) bez roušky měl v pondělí večer muž v Brně. Když seděl v autě, naklonila se mu do něj žena a chtěla cigaretu. Když jí kuřivo nedal, poplivala ho. Následně způsobila problémy i strážníkům.

 

Přivolaní strážníci ji našli v ulici Vinohrady. „V jejich přítomnosti se chovala agresivně, kašlala a kýchala. Byla proto převezena na infekční oddělení bohunické nemocnice. Strážníci i s vybavením museli projít dekontaminací a zůstat v izolaci, stejně tak i poplivaný muž,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

 

Až v úterý odpoledne si mohli oddechnout. Test totiž ukázal, že polsky hovořící žena není nakažena koronavirem covid-19. „Nespáchala tak trestný čin, ale jen přestupek,“ upřesnil Ghanem.

 
8:30
8. 4. 2020

V Jihomoravském kraji je ve středu ráno evidováno 303 potvrzených případů nákazy koronavirem covid-19. Od úterního večera tak přibylo 8 nových případů. K úternímu večeru bylo 117 nakažených v Brně, následovalo s 67 nemocnými Břeclavsko. Nejméně nakažených je na Hodonínsku (8). V karanténě zůstává 768 osob. Vyléčilo se 30 nakažených, zemřelo pět lidí. Ve všech případech se jednalo o seniory nad 60 let, kteří měli více druhů onemocnění. V České republice je ke středečnímu ránu 5 033  potvrzených případů, 91 lidí zemřelo a 181 se vyléčilo.