Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
22:45
10. 5. 2020

Pozitivní vývoj koronavirové epidemie přinese i znovuotevření brněnského nákupního centra AVION Shopping Park a obchodního domu IKEA. V pondělí 11. května nákupní centrum opět přivítá po téměř dvouměsíční pauze první zákazníky a otevřou všechny obchody s výjimkou restaurací či kaváren – ty by měly zahájit svůj provoz 25. května. Otevření obchodního centra přitom bude provázet řada preventivních hygienických opatření.

 

„Bezpečnost našich zákazníků, nájemců a spolupracovníků je naší hlavní prioritou, proto jsme zavedli zvýšená hygienická opatření, při maximálním zachování komfortu nás všech. Při každém vstupu do centra a u hypermarketu Tesco jsme instalovali dávkovače dezinfekcí a jejich obsah denně doplňujeme. Dezinfekce je umístěna i na toaletách, v kojící místnosti a na dalších místech,“ upozornil ředitel centra Petr Navrátil. 

 
18:30
10. 5. 2020

V Jihomoravském kraji přibyly od sobotního večera 4 nové případy nemoci covid-19, celkem je jich 485. Podle posledních informací hygieniků se v kraji vyléčilo z nemoci 325 lidí, 16 s nemocí zemřelo. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny zůstává jeden pacient ve vážném stavu.

 

Testy v kraji podstoupilo skoro 6742 lidí. V platné karanténě zůstává aktuálně 98 osob (ostatním již karanténní lhůta skončila) a v tzv. karanténě repatriantů a pendlerů je nyní 95 osob. Pendleři jsou lidé cestující do zahraničí za prací, repatrianti se zase vrátili z ciziny do vlasti. Dosud byly tyto karantény nařízeny 3388 osobám.

 
14:04
10. 5. 2020

Rada města Brna podpořila dotací 227 tisíc korun vysílací studio, které z budovy bývalé káznice na Cejlu přenáší živě koncerty, divadelní představení, ale i diskuze či mše. Studio Káznice LIVE by tak mělo pokračovat v činnosti až do uvolnění opatření přijatých proti šíření nového typu koronaviru.

 

Projekt je podle magistrátu přínosem pro umělce, kteří nyní nemohou normálně vystupovat, i pro jejich fanoušky. „Nejen občané města tak mohou zažít kulturu z pohodlí svého domova v této složité době,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

 
9:13
10. 5. 2020

Dobrá zpráva. V noci na neděli na jižní Moravě nepřibyl žádný nový případ nákazy koronavirem, celkový počet tak zůstává na čísle 481. Podle posledních informací hygieniků se v kraji vyléčilo z nemoci 323 lidí, 16 s nemocí zemřelo.

 

Úmrtí jednoho ze dvou vážně nemocných pacientů oznámila v sobotu mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská. Testy v kraji podstoupilo skoro 6727 lidí. V platné karanténě zůstává 79 osob (ostatním již karanténní lhůta skončila) a v tzv. karanténě repatriantů a pendlerů je nyní 50 osob.

 
9:04
10. 5. 2020

Dominanta Brna, hrad Špilberk, po uzavírce vynucené koronavirovou nákazou otevře už v pondělí 11. května své brány návštěvníkům, byť jen venkovní areál hradu. Od 12. května ale přibudou výstavy a stálé expozice a od 25. května se otevřou také kasematy, rozhledna a jihozápadní bastion.