Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:27
17. 4. 2020

V Jihomoravském kraji bylo dnes odpoledne 383 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, ve čtvrtek ve stejný čas jich bylo 365. Vyplývá to ze statistik ministerstva zdravotnictví.

 

Podle posledních informací krajské hygienické stanice se v kraji vyléčilo 104 lidí. Za celé období deset lidí zemřelo. Byli to lidé v seniorském věku s vícero závažnými nemocemi (věkový průměr 75 let). Nejvíce nakažených je v Brně (137) a na Břeclavsku (101), nejméně naopak na Hodonínsku (10). V karanténě je na jižní Moravě nyní 818 lidí.

 

Pacienty s nejtěžším průběhem nemoci z celé Moravy léčí ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně. V pátek ráno tam bylo šest pacientů ve vážném stavu.

 
17:14
17. 4. 2020

Do linkových autobusů na jižní Moravě se v pondělí opět začne nastupovat předními dveřmi. Jihomoravskému kraji se podařilo zajistit pro dopravce dostatek ochranných prostředků, řidiči budou mít respirátory. Pro cestující to také znamená, že už nemohou do autobusu nastoupit bez jízdenky, uvedl náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD).

 

V městské dopravě v Brně zatím zákaz nástupu předními dveřmi do trolejbusů a autobusů neruší, stejně tak je v případě dalších provozů MHD rozhodnutí závislé na každém městě.

 
16:38
17. 4. 2020

Hygienici v Jihomoravském kraji vyloučili nákazu novým typem koronaviru u pěti zaměstnanců domovů pro seniory a se zvláštním režimem, u kterých vzniklo podezření na nákazu po provedení rychlotestů. Na výsledky dvou dalších pracovníků se čeká, uvedl hejtmanův náměstek Marek Šlapal (ČSSD).

 

Rychlotest podstoupilo skoro 4000 lidí, tedy téměř všichni zaměstnanci pobytových sociálních služeb, kteří jsou v práci.

 
16:13
17. 4. 2020

Kromě vyčerpávající péče o pacienty s nemocí covid-19 trápí brněnskou Fakultní nemocnici u sv. Anny také situace kolem zásob krve. Ty se oproti začátku týdne rychle tenčí. „Chybí nám zejména Rh faktor negativní celé škály krevních skupin, nejvíce A negativní a AB negativní,“ sdělila mluvčí zařízení Dana Lipovská.

 

U sv. Anny se operují akutní těžké úrazy, nádory, plastičtí chirurgové i nadále provádějí replantace, kardiologové infarkty apod. „Dárců je v tuto chvíli samozřejmě méně než obvykle, jsme zhruba na polovině jejich běžného počtu. Budeme rádi, když jich přijde více,“ apelovala na veřejnost mluvčí.

 
15:43
17. 4. 2020

Některé e-shopy stále zneužívají pandemii koronaviru covid-19. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se sídlem v Brně upozorňuje, že se na internetu vyskytují doplňky stravy, které údajně posilují imunitu proti koronaviru.

 

„SZPI důrazně upozorňuje spotřebitele i kontrolované osoby, že doplňky stravy jsou z hlediska právních předpisů potraviny, a proto jim nelze žádným způsobem připisovat léčebné nebo preventivní účinky, ty jsou vyhrazeny pouze léčivům,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

 

Problém zjistili inspektoři např. na serverech: Mamaselva.eu, www.tvojezdravi.eu, Econea.cz, Essynbio.cz, Bjococo.com/cz nebo Namaximum.cz a Medicinka.cz. „Použitím zakázaných léčebných tvrzení provozovatelé porušili zákon o regulaci reklamy,“ upozornil Kopřiva.

 
14:27
17. 4. 2020

Polomaska z VUT Brno je v různých velikostech, nosí je i zdravotnice v USA. Vysoké učení technické v Brně inovovalo své polomasky, které lze vytisknout i na běžných 3D tiskárnách. „Nově si mohou uživatelé stahovat i dětské velikosti XS a XXS,“ uvedl jeden Václav Kaczmarczyk. Podle Kaczmarczyka je nosí například zdravotní sestry v Henry Mayo Newhall Hospital v Kalifornii, které se potýkají s nedostatkem ochranných pomůcek.

 
12:23
17. 4. 2020

Pacienti s koronavirem budou pod větším drobnohledem. Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity (LF MU) připravily unikátní projekt, který si klade za cíl sledovat zdravotní stav pacientů s nemocí covid-19. Mohou se do něj zapojit pozitivně testovaní z Jihomoravského kraje starší 18 let. Podmínkou je, aby s tím souhlasili.

 

„Sledování dobře definované populace poskytne cenná a validní data, která budeme moci extrapolovat na celou českou populaci, což je důležité, neboť choroba teoreticky může probíhat u různých etnik různě,“ uvedl předseda Pracovní skupiny projektu a přednosta Interní hematologické a onkologické kliniky FN Brno a LF MU Jiří Mayer.

 
12:17
17. 4. 2020

Fakultní nemocnice Brno začne postupně uvolňovat opatření, která zavedla kvůli šířící se nákaze novým typem koronaviru. „Nemocnice je nyní asi na 50 procentech výkonu, do konce dubna by měla být na 65 procentech,“ řekl v pátek ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba.

 

Nemocnice kvůli koronaviru odložila zákroky, které nejsou akutní. Omezila také chod ambulancí. „Na konci dubna chceme být na 65 procentech napříč všemi obory. Obnovování provozu musí reflektovat aktuální epidemiologickou situaci, kterou budeme hodnotit ze dne na den, z týdne na týden," uvedl Štěrba.

 
11:58
17. 4. 2020

Dětská nemocnice spadající pod Fakultní nemocnici Brno odhalila při testech zatím tři děti s nemocí covid-19 bez nutnosti hospitalizace. Denně tady testují několik desítek dětí.

 

V celé fakultní nemocnici bylo hospitalizováno s koronavirem 35 dospělých, podle ředitele Jaroslava Štěrby je jich nyní asi 15. Nemocnice jedná o tom, aby do měsíce dostala pro tyto pacienty lék Remdesivir.

 
11:47
17. 4. 2020

Brno v pátek ve spolupráci s charitativními organizacemi Společností Podané ruce a Diecézní charitou Brno otevřelo první dvě kontaktní centra pro lidi bez domova. Důvodem je ochrana jejich i okolí v době pandemie nemoci covid-19.

 

„Získají přístup k základní hygieně, pravidelnému jídlu, přespání i možnosti otestovat se na přítomnost koronaviru,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Denní centrum je na nevyužívaných pozemcích ve Vlhké ulici, nonstop centrum je na Střeláku v Pisárkách.

 
11:32
17. 4. 2020

Blanko zruší MHD zdarma. Kdo bude od pondělí 20. dubna cestovat hromadnou dopravou v Blansku, musí již mít jízdenku. „Bezplatná přeprava se ruší zejména proto, aby se sjednotil systém v rámci celé IDS JMK. Podobně k tomu přistoupili také v Adamově či Znojmě, kde bezplatnou MHD stejně jako v Blansku zavedli,“ vysvětlil starosta města Jiří Crha (57, ODS). Zároveň budou jízdní řády opět fungovat ve svém normálním, nikoliv prázdninovém režimu.

 
10:11
17. 4. 2020

Jihomoravští záchranáři natočili koronavirový tanec. Pracovníci Jihomoravské záchranky se zapojili do koronavirusdancechallenge. „Náš taneček jsme pojali s nadsázkou, abychom odlehčili tíhu tohoto náročného období. Berte jej prosím především jako naše poděkování za všechnu podporu, kterou nám vyjadřujete mnoha způsoby, moc nám tím pomáháte. Tančili jsme pro vás. Děkujeme!“ vzkázali prostřednictvím své mluvčí Michaely Bothové jihomoravští záchranáři.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
10:01
17. 4. 2020

Rouškobox v Brně už pomohl stovkám lidí. Pozitivní reakce sklízí rouškobox v brněnském nákupním centru v Králově Poli, do něhož lidé nosí ušité roušky, které sami nepotřebují. „Následně je zdarma rozdáváme potřebným, například do Domova seniorů v Bystrci. Roušky už pomohly stovkám lidí,“ uvedla manažerka centra Edita Smělíková. Rouškobox je přístupný nonstop každý den v přízemí u hlavního vstupu z garáží.

 
8:41
17. 4. 2020

V Jihomoravském kraji je k pátečnímu ránu podle údajů ministerstva zdravotnictví 374 potvrzených případů nemoci covid-19, od čtvrtečního večera se jedná o nárůst o devět případů. Podle dosud posledních informací krajské hygienické stanice se v kraji celkově vyléčilo 94 lidí a zemřelo deset lidí. Všichni zesnulí byli v seniorském věku s vícero závažnými nemocemi s věkovým průměrem 75 let. Nejvíce nakažených je v Brně (135), nejméně naopak na Hodonínsku (9). V karanténě je na jižní Moravě nyní 704 lidí. Aktivně nakažených v kraji zůstává 270 lidí.