Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:31
15. 4. 2020

V Jihomoravském kraji je ve středu večer podle údajů ministerstva zdravotnictví 358 potvrzených případů nemoci covid-19, za uplynulých 24 hodin se jedná o nárůst o 6 případů. Podle posledních informací krajské hygienické stanice se v kraji vyléčilo 91 lidí, deset lidí zemřelo. Byli to lidé v seniorském věku s vícero závažnými nemocemi (věkový průměr 75 let). Celkem na jižní Moravě absolvovalo od ledna testy 4 371 lidí. Z nich bylo 37 hospitalizováno na infekčních odděleních, 22 lidí v jiných odděleních nemocnic a 296 lidí se léčí doma. Nejvíce nakažených je v Brně (134), nejméně naopak na Hodonínsku (9). V karanténě je na jižní Moravě nyní 600 lidí.

 
16:41
15. 4. 2020

Chtěl nakupovat bez roušky, po odmítnutí personálem si vybil zlost na terminálu. Velké problémy čekají na muže z Brna, který si chtěl v úterý odpoledne nakoupit potraviny v brněnském supermarketu. Do prodejny totiž vešel bez zakrytých dýchacích cest. „Zaměstnankyně ho okamžitě upozornila, že pokud nebude mít roušku, nákup mu nedovolí. Vzápětí ho vyvedl z obchodu pracovník ostrahy. To se muži nelíbilo a cestou poničil vstupní terminál,“ uvedl mluvčí strážníků Pavel Šoba. Ve správním řízení nyní muži hrozí pokuta 20 tisíc korun.

 
14:21
15. 4. 2020

Brno od pondělí obnoví provoz na Zelném trhu. Prodávat zde budou výhradně zemědělci, kteří mají aktuálně v nabídce přísadby a sazenice. Jsou to například kedlubny, květák ,brokolice, zelí, kapusta, rajčata, jahody, chřest, různé druhy koření a salátů, jako koriandr, kopr, polníček, rukola, hořčice, řeřicha, pažitka, libeček, petrželka, rozmarýn, yzop, kari, šťovík, lichořeřišnice nebo oregáno. Nakupující zde najdou i tradiční sadbové brambory, ředkvičky, jarní špenát, mnoho druhů rajčat, paprik a další.

„Prodejní stoly budou rozmístěny ve zhruba pětimetrových rozestupech a u všech bude k dispozici desinfekce na ruce,“ informovala mluvčí radnice Brno-střed Kateřina Dobešová.

 
10:07
15. 4. 2020

Nemocnice Znojmo otevřela ve středu odběrové místo pro testování na covid-19. To je umístěno před nemocnicí a je určeno pouze pro pacienty, které na testování odesílá krajská hygienická stanice nebo praktický lékař, je průjezdové a není určeno pro pěší. Odběry budou prováděny denně, tedy včetně víkendů, od 8–16 hod.

 
9:51
15. 4. 2020

Onemocnění covid-19 má aktuálně v Jihomoravském kraji personál v nemocnicích v Břeclavi, Znojmě a Brně. Naopak žádný nakažený lékař ani sestra nebo pacienti nejsou v nemocnicích v Kyjově, Hodoníně a Vyškově.

 

Nejvíce nakaženého personálu má břeclavská nemocnice, kde je osm nakažených sester a tři lékaři z interny. Oddělení proto nepřijímá žádné nové pacienty, zavřené být ale nemusí. 

 
9:02
15. 4. 2020

V úterý odpoledne byl hospitalizován na Anesteziologicko-resuscitační klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně další pacient s koronavirem v těžkém stavu. Muže (79) přivezla sanitka z infekční kliniky v Bohunicích. „Na klinice je nyní šest pacientů s onemocněním covid-19, dva jsou stále napojeni na mimotělní podporu života, čtyři na umělou plicní ventilaci. Všichni jsou ve vážném zdravotním stavu,“ řekla mluvčí svatoanenské nemocnice Dana Lipovská.