Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:44
12. 4. 2020

Na jižní Moravě absolvovalo od ledna testy dosud 4 262 lidí, pozitivních bylo 342 obyvatel, což znamená 8 % vyšetřených. Z nich je 36 hospitalizováno na infekčních odděleních, 18 lidí v jiných odděleních nemocnic a 288 lidí absolvuje domácí léčení. V karanténě je na jižní Moravě nyní 809 lidí.

 
18:39
12. 4. 2020

V Jihomoravském kraji bylo v neděli večer 342 potvrzených případů nemoci covid-19. Za posledních 24 hodin se vyskytly 3 ohlášené nové případy. Podle posledních informací krajské hygienické stanice se v kraji vyléčilo 63 lidí. V souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo 8 lidí. Byli to lidé v průměrném věku 75 let s vícero závažnými nemocemi.

 
15:42
12. 4. 2020

Bohoslužby o Velikonocích, které jsou nejdůležitějšími křesťanskými svátky roku, vláda na rozdíl od návštěvy hobbymarketů zakázala. Nemožné jsou proto i křty dospělých, pro něž jsou svátky jedním z vyhrazených termínů. Lidé si bohoslužby mohou pustit v televizi či na internetu, třeba prostřednictvím vysílání TV Noe nebo Radia Proglas.

 
15:34
12. 4. 2020

Pondělní pomlázku a velikonoční koledování vláda zakázala. Kdo nařízení poruší, vystaví se nebezpečí pokuty. Pomlázku si musejí odpustit dospělí i děti. Velikonoční zvyky lze dodržet v rámci nejužší rodiny, tedy doma. Zakázány jsou ale třeba návštěvy vnoučat u prarodičů, bydlících jinde. Zakázáno je i hromadné popíjení alkoholu.

 
14:15
12. 4. 2020

V rámci iniciativy COVID19CZ je lidem k dispozici ke stažení nová mobilní aplikace eRouška, doporučená ministerstvem zdravotnictví. Díky ním by mohla být uvolněna bezpečností opatření v Česku. Aplikace si totiž klade za cíl pomoci hygienikům s včasným kontaktováním těch, kteří se mohli setkat s nakaženými koronavirem.

eRouška po stažení do telefonu a zapnutí bluetooth dokáže informovat hygieniky, zda její případně koronavirem nakažený uživatel mohl ohrozit další lidi, s nimiž přišel do kontaktu.

Systém neeviduje polohu uživatele, což je jednou z jeho největších předností. Aplikace ukládá anonymizovaná data o mobilních zařízeních s instalovanou eRouškou pouze do telefonu majitele. Ten je v případě potřeby může poskytnout ihned hygienikům.

 
13:55
12. 4. 2020

Ve vlacích příměstské dopravy mezi Miroslaví a Brnem rozházela v neděli skupinka mladých cestujících letáky, vybízející ostatní k nenošení roušek. „Nejsme tupé stádo,“ stálo na vytištěných plakátcích. Mladí lidé ostentativně cestovali bez roušek, drtivá většina ostatních pasažérů je odsoudila.

 
12:22
12. 4. 2020

Na jižní Moravě se testování ohledně koronaviru dosud podrobilo kolem 4200 lidí, v karanténě je zhruba 800 lidí. Nejvíce nakažených je v Brně, kolem 130. Desítky případů jsou na Břeclavsku, Brněnsku, Znojemsku, Blanensku a Vyškovsku, několik případů evidují na Hodonínsku.

 
12:21
12. 4. 2020

Jen několik málo dnů stačilo prezidentovi Kuchařského klubu Petru Erinu Kováčovi, aby uvedl v realitu svůj projekt pomoci matkám samoživitelkám. Společně s Tomášem Ščukou z Centra společného zájmu ženám distribuují balíčky s trvanlivými potravinami z potravinové banky. Poprvé se tak stalo o velikonočním víkendu. 

 

Kuchařské eso nyní čeká na další vývoj kolem uvolnění striktních omezení v gastronomii kvůli nákaze koronavirem. Kováčovo Kafé Lávka v brněnském IBC centru zůstává už měsíc mimo provoz, u ledu je i řada tématických pořadů, které měl natáčet pro televize. „Alespoň pauzu smysluplně využijeme,“ podotkl ke své iniciativě Kováč.

 
10:23
12. 4. 2020

Stříbrný historický letoun Lockheed Electra 10A s nákladem masek pro zdravotníky dnes ráno odletěl z letiště Točná u Prahy, masky jsou určeny pro Fakultní nemocnici v Brně. Letoun, který patřil podnikateli Janu Antonínovi Baťovi, měl na palubě tři stovky celoobličejových masek s nejvyšší ochranou FFP3. Pro zdravotníky je vyrábí České vysoké učení technické (ČVUT) s iniciativou COVID19CZ a dobrovolníky z farnosti Bubeneč.

Základem pomůcek je maska na šnorchlování. „Vyrobili jsme už téměř 13.000 improvizovaných pomůcek a dnes pomocí unikátního letounu cestují do Fakultní nemocnice v Brně,“ řekl ČTK David Miklas, spoluautor nápadu, který se pod záštitou ČVUT stará o jejich výrobu a distribuci.

Letadlo v rámci projektu Piloti lidem zapůjčil jeho majitel, podnikatel Ivo Lukačovič. Do projektu pilotů, kteří v minulých týdnech nabídli rozvážení zdravotnického materiálu po republice, se zapojilo už přes 300 letců. V minulém týdnu rozvezli přes dvě desítky zásilek, mířily zejména do nemocnic.

 
10:09
12. 4. 2020

Ve svatoanenské nemocnici v Brně v neděli zemřel pacient s nemocí covid-19, je to v nemocnici čtvrtá oběť koronaviru. Zůstává tam šest pacientů ve vážném stavu. Celkem je na jižní Moravě 346 potvrzených případů nemoci covid-19, což je proti sobotnímu večeru o dva víc.