Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
19:04
9. 4. 2020

V Jihomoravském kraji je ve čtvrtek večer evidováno 324 potvrzených případů nákazy koronavirem covid-19. Oproti středečnímu večeru jde o nárůst o 12 případů. Nejvíc nakažených  připadá na Brno, následuje Břeclavsko a Znojemsko. Nejméně nakažených je na Hodonínsku. V karanténě zůstává 802 osob. Vyléčilo se 45 nakažených, zemřelo šest lidí. Ve všech případech se jednalo o seniory nad 60 let (průměrný věk měli nad 75 let), kteří měli více druhů onemocnění. V České republice je aktuálně 5 467  potvrzených případů, 112 lidí zemřelo a 301 se vyléčilo. 

 
17:21
9. 4. 2020

Jihomoravský kraj se připravuje na nákazu koronavirem u seniorů. Téměř 400 vyčleněných lůžek má pro obyvatele domů pro seniory připraven Jihomoravský kraj. „Žádného nakaženého v této skupině zatím neevidujeme,“ ujistila mluvčí kraje Monika Brindzáková.

 
16:03
9. 4. 2020

VUT Brno zrychlilo produkci ochranných štítů. Vysoké učení technické začalo při výrobě ochranných štítů využívat vstřikolisy, které nahradí dosavadní 3D tiskárny. Denně jich tak dokáže vyrobit až dva tisíce kusů. „Reagujeme tím na vysokou poptávku především ze strany zdravotníků,“ uvedla mluvčí VUT Brno Tereza Kadrnožková.

 
14:56
9. 4. 2020

Maminky přecházejí kvůli koronaviru na ambulantní porody. Roste počet maminek, které jen pár hodin po porodu opustí nemocnici a jedou z dítětem hned domů. Důvodem je častokrát to, že jsou v nemocnicích zakázány návštěvy. „Ročně tuto praxi využívalo vždy jen několik rodiček, letos ale jejich počet už překročil desítku,“ uvedla mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá. Trend přitom potvrzují i další nemocnice v Jihomoravském kraji.

 
14:41
9. 4. 2020

Velikonoce na internetu. Téměř tři desítky farností z různých míst České republiky prezentují své velikonoční programy na stránkách velikonoce.cz. „Je tam možné vyhledávat podle místa, kostela, data, věkového zařazení či kategorií, které zahrnují celou řadu možností jak prožít čas Velikonoc,“ uvedla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

 
13:02
9. 4. 2020

Autobusy budou méně jezdit. Dopravci na jižní Moravě reagují na prázdné autobusy. Od pátku opět sníží počet spojů. „Doporučujeme si před cestou vyhledat na internetu, zda vybraný spoj skutečně jede,“ nabádá cestující společnost Kordis, která zajišťuje dopravu na jižní Moravě. Od pátku měl začít také provoz cyklobusů, ten je však odložen zatím na neurčito.

 
12:01
9. 4. 2020

Letiště Brno očekává provozní ztráty v desítkách milionů korun kvůli zákazu komerčních letů v rámci opatření proti šíření nemoci covid-19.  „Po loňské dosavadní nejúspěšnější letní sezoně a rekordním počtům cestujících může být letošní léto nejhorší. Potrvá-li krize v letectví déle, lze očekávat, že snahy vedení Letiště Brno o přivedení dopravců a start nových linek budou na úplném začátku,“ uvedl mluvčí letiště Jakub Splavec.

 

Loni v Brně zvýšili počty odbavených cestujících, celkově jich bylo téměř 544 tisíc. Jen za letní prázdniny se jednalo o 376 tisíc osob. 

 
11:40
9. 4. 2020

Primátorka u záchranářů. Operační středisko, vozový park a nové vzdělávací středisko jihomoravské záchranné služby si prohlédla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Ocenila jejich práci zvláště v současné složité situaci v souvislosti s šířením nemoci covid-19.

 

„Musím říct, že si velmi cením práce zdravotníků a obdivuji ji. A pokud jde o nové výukové centrum, jsem nadšená z toho, jak je moderní a skvěle vybavené,“ reagovala primátorka.

 
10:27
9. 4. 2020

Jedním z novodobých zvyků na Zelený čtvrtek se začínajícími velikonočními svátky je i popíjení zeleného piva. I když nařízení proti šíření nového koronoviru zůstávají striktní, bar v centru Vyškova na své zákazníky nezapomněl. Zelený půllitr v kelímku budou prodávat z okýnka, štamgasti by nicméně neměli zapomenout na zákaz shromažďování.   

 
9:45
9. 4. 2020

Ve Fakultní nemocnici U sv. Anny v Brně zemřel pacient s nemocí covid-19, je to v nemocnici třetí oběť koronaviru. 

 

„V současné době máme na klinice celkem sedm pacientů s tímto onemocněním a v těžkém stavu. Jejich zdravotní stav je vážný. Dva pacienti jsou připojeni na mimotělní podporu života, tzv. ECMO, pět na umělou plicní ventilaci,“ uvedla mluvčí zařízení Dana Lipovská..

 
9:08
9. 4. 2020

Na jižní Moravě je ke čtvrtečnímu ránu 317 potvrzených případů nemoci covid-19, oproti večeru jde o nárůst o 5 případů. Vyplývá to údajů ministerstva zdravotnictví. Vyléčilo se 40 lidí, pět lidí zemřelo. Šlo o seniory s více závažnými nemocemi v průměrném věku 74 let.

 

V kraji se testování podrobilo kolem 3900 lidí, v karanténě je zhruba 900 lidí. Nakažení jsou ve všech regionech. Nejvíce je jich v Brně, a to kolem 120, nejméně na Hodonínsku.

 

V ČR je k dnešnímu ránu 5335 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Nemoci podlehlo 104 lidí, vyléčených je evidováno 243.

 
8:50
9. 4. 2020

Brněnský Majáles, akce s návštěvností v řádu desítek tisíc lidí, se letos kvůli nákaze koronavirem neuskuteční v tradičním květnovém termínu. Organizátoři hledají náhradní termín, který bude pravděpodobně v září.

 

Sedmnáctý ročník festivalu se měl konat 1. května na brněnském výstavišti. „Předpokládáme, že v polovině dubna zveřejníme náhradní termín. Již zakoupené vstupenky budou platit na nový termín, případně na příští rok,“ řekla mluvčí Brněnského Majálesu Karolína Křenková.