Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:11
11. 5. 2020

V Jihomoravském kraji se od začátku pandemie až do pondělního večera nakazilo koronavirem 493 lidí. Z nich je již vyléčeno 345 osob. Vyplývá to z webových stránek ministerstva zdravotnictví a krajské hygieny. S nemocí v kraji zemřelo 16 lidí v průměrném věku 75 let, kteří měli více vážných chorob. „Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně jsou dva lidé s koronavirem ve vážném stavu, oba jsou připojeni na umělou plicní ventilaci,“ řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Testy v kraji podstoupilo 6899 lidí. Nejvíce aktuálně nakažených je na Břeclavsku (47), na Hodonínsku je pouze jeden člověk nakažen koronavirem covid-19.

 
15:09
11. 5. 2020

Nedočkaví přátelé populárního brněnského jazzového klubu U kouřícího králíka se v pondělí dočkali. Jenže pozor, místo hudební produkce si mohli užít zatím jen posezení na zahrádce. Šest stolečků v povinných odstupech stačilo pojmout dvacítku fanoušků. Došlo na grilování a pivo, a tudíž i na roušky na půl žerdi.

 

Programová ředitelka klubu Pavla Střechová spočítala, že od vypuknutí koronavirové epidemie „padlo“ 20 koncertů. „Dnes je tady zahrádka, 25. května už první koncert naživo. Vystoupí swingový kvartet Bezruký Frantík, po něm legenda Záviš,“ prozradila Střechová. Klub má kapacitu 70 návštěvníků, striktní omezení pro 100 návštěvníků hudebních produkcí proto hravě splní.

 
14:42
11. 5. 2020

Hodonín otevřel mateřské školy. Hodonín jako první okresní město na jižní Moravě dnes obnovil činnost mateřských škol. Podle mluvčího radnice Josefa Horníčka zamířila do nich přibližně třetina ze 700 dětí. O týden později otevřou některé školky v Brně a v Břeclavi, za dva týdny pak školky v Blansku, Vyškově a Znojmě, zjistila ČTK od mluvčích radnic.

 
14:27
11. 5. 2020

Do Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně byla v pondělí po poledni z ostravské nemocnice převezena žena (51) s těžkým průběhem koronaviru. „Paní je napojena na umělou plicní ventilaci a její zdravotní stav je vážný. Je první nemocnou na ARO v Brně, které bude podáván lék remdesivir,“ řekla mluvčí kliniky Dana Lipovská.

 
12:37
11. 5. 2020

Kyjovská nemocnice se vrací do běžného režimu. Provoz kyjovské nemocnice se výrazně přiblížil režimu před vypuknutím koronavirové pandemie. Pacienti se mohou znovu objednávat na vyšetření, zdravotníci se vracejí k naplánovaným, avšak nuceně odloženým operacím. „V uplynulých osmi týdnech jsme u hospitalizovaných pacientů nezaznamenali jediný pozitivní případ na covid-19. Přesto máme připravené testovací sady. Pacienty s příznaky jsme tak schopni vyšetřit sami a výsledky bychom znali v řádu několika hodin,“ uvedl ředitel nemocnice Lubomír Wenzl.

 
12:24
11. 5. 2020

Špilberk otevřel brány. Jen procházkou po vnějším areálu brněnské dominanty museli od pondělního  dopoledne vzít za vděk návštěvníci hradu Špilberku. Ale už v úterý budou moci navštívit výstavu výtvarníka Jiřího Běleckého, kterou „zbrzdil“ nástup koronavirové nákazy.Místo březnové vernisáže ji tak zpřístupníme veřejnosti až nyní,“ prozradil mluvčí Muzea města Brna Michael Kalábek.

 

Občerstvení nabízí venkovní zahrádka zámecké restaurace a také oblíbené Babinský bistro s 10 stolečky pro hosty. „Nuceně jsme zavřeli 12. března. Už se na hosty moc těšíme,“ svěřila se jeho vedoucí Květa Látalová. Hlavní atrakci hradu, proslulé kasematy, budou moci příchozí navštívit až od 25. května.

 
11:58
11. 5. 2020

Více než dvouhodinovou frontu na ostříhání stáli v Brně před kadeřnictvím ve Václavské ulici muži různých profesí i věku. Dvě holičky vařící se v ochranných štítech se od rána nezastavily. Jejich hbité ruce stačily odbavit v průměru dva chlapy za čtvrt hodiny. „Pokecali jsme. Jako u holiče,“ usmíval se Petr Konečný, který vstoupil do oficíny vlasatý a ven vyšel úplně holohlavý. 

 
9:23
11. 5. 2020

Na pondělní otevření zahrádky rodinné hospůdky v Křižanovicích na Vyškovsku v rámci rozvolňování vládních opatření proti koronaviru se těší i její provozovatelka Jana Bébarová (59).  „Dostávám podporu 500 korun na den, což je hrozně málo. Jediné štěstí, že jsme rodinná hospoda. Ty dva měsíce pauzy jsem hodně pocítila. Ale už se těším, až zase přijdou na pivo známí, přátelé a sousedé,“ svěřila se Blesk.cz.  

 
8:58
11. 5. 2020

Dobrá zpráva. V noci na pondělí na jižní Moravě nepřibyl žádný nový případ nemoci covid-19. Zůstává 486 potvrzených případů. S nemocí zemřelo 16 lidí, vyléčilo se 325 osob.

 

Úmrtí jednoho ze dvou vážně nemocných pacientů oznámila v sobotu mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská. Testy v kraji podstoupilo skoro 6742 lidí. V platné karanténě zůstává 98 osob (ostatním již karanténní lhůta skončila) a v tzv. karanténě repatriantů a pendlerů je 95 osob.