Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:23
2. 5. 2020

Na jižní Moravě se vyléčilo z nemoci covid-19 dalších pět lidí. Celkem je jich 273. S nemocí zemřelo 16 lidí. V kraji je 447 potvrzených případů.

 
16:25
2. 5. 2020

Salon Střihoruký Edward v Brně kadeřníka Jana Špilara má již nyní objednávky na dva týdny dopředu. Špilar to řekl v reakci na skutečnost, že kadeřníci budou moci otevřít až od 11. května, ovšem budou muset mít nejen roušky, ale i ochranné štíty. Podle Špilara bude práce za takových podmínek komplikovanější a kadeřníci budou kvůli tomu zpocení a vyřízení.

Špilar se například líčením podílel na oscarovém filmu Amadeus, v roce 2001 založil českou sekci Haute Coiffure Française (HCF), což znamená vyšší úroveň česání, a získal zlatou medaili se safírem za přenos francouzské módy do České republiky. Salon má letos 27 let.

 
15:52
2. 5. 2020

Místo obvyklých 15 až 20 transplantací provedli lékaři v Brně během koronavirového umrtvení života v ČR pouze jednu jedinou. Vládní opatření proti koronaviru totiž na šest týdnů zcela zastavila transplantační program Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně.

„Během těch šesti týdnů jsme transplantovali jediného pacienta, který byl ve stavu bezprostředního ohrožení života,“ řekl exkluzivně Blesku šéf kliniky Petr Němec. Pro pacienta se naštěstí ještě podařilo najít dárce.

Brněnská transplantační klinika, v jejímž programu jsou pacienti z celé Moravy a části Čech, by měla od 1. května fungovat v „normálním“ provozu. Je však jisté, že náběh do obvyklého stavu potrvá.

 
14:57
2. 5. 2020

Iniciativa nazvaná Šijeme roušky v Brně spustila e-shop, na kterém nabízí roušky se slovem „pusu!“. Námět vytvořil brněnský street artista Timo. Jedna stojí 200 korun, výtěžek z prodeje půjde na služby Diecézní charity Brno.

 
12:14
2. 5. 2020

V Brně se otevřelo Lanové centrum Proud na Lesné i lanové centrum Jungle Park v Pisárkách. Kvůli koronaviru dodržují několik hygienických opatření jako roušky, dezinfekce nebo rozestupy. Opatření platí i v posilovnách, které otevřely v pondělí.

 
9:30
2. 5. 2020

Po několika týdnech nejistoty se podařilo do Evropy dopravit devět členů vědecké expedice Masarykovy univerzity do Antarktidy. Kvůli technickým komplikacím a také celosvětové pandemii koronaviru se vrátili zhruba o měsíc později, než plánovali. Po návratu do České republiky musí ovšem všichni nastoupit do dvoutýdenní karantény. Vědci jsou na cestách od ledna.

 
9:18
2. 5. 2020

V Jihomoravském kraji nepřibyl od pátečního večera do soboty žádný nový případ nemoci covid-19. Celkem je v kraji 447 potvrzených případů. Podle posledních informací hygieniků se v kraji uzdravilo 268 lidí a 15 lidí s nemocí zemřelo, byli to ale lidé v průměrném věku nad 70 let a s více vážnými nemocemi.