Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
19:10
5. 4. 2020

V Jihomoravském kraji je v neděli večer evidováno 277 potvrzených případů nákazy koronavirem covid-19. Oproti sobotnímu večeru je to nárůst o 15 nových případů. Více než 110 nakažených je v Brně, následuje s téměř 60 nemocnými Břeclavsko a více než 40 Znojemsko. Nejméně nakažených je na Hodonínsku. V karanténě je k nedělnímu večeru 1189 osob. Vyléčilo se 18 nakažených, zemřeli dva lidé. V obou případech se jednalo o seniory nad 60 let, kteří měli více druhů onemocnění. V České republice je k nedělnímu večeru  4 543 potvrzených případů, 67 lidí zemřelo a 96 se vyléčilo.

 
17:34
5. 4. 2020

Do Fakultní nemocnice v Brně přiletí šest vážně koronavirem nakažených lidí z Francie. Ta je v boji proti koronaviru značně přetížená a nestíhá se o své vážně nemocné pacienty náležitě postarat. ARO klinika v Brně, specializovaná na nejtěžší případy, má ještě volné kapacity. O přijetí pacientů z Francie informoval v neděli premiér Andrej Babiš. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula doplnil, že v Brně se zřejmě bude testovat při léčbě koronaviru experimentální lék Remdesivir.

 
15:34
5. 4. 2020

Kvůli opilci museli strážníci do izolace. Tři strážníci z Brna jsou od sobotního odpoledne v karanténě. Nejprve si všimnul jeden z nich, který jel na motorce, opilého muže, ležel u zastávky v Králově Poli. Přivolal kolegy, kteří ho odvezli na záchytnou stanici.

 

Jenže. „Muži tam postupně stoupala teplota až na 38,5 °C. Kvůli podezření na nákazu koronavirem covid-19 tak museli všichni tři strážníci do dekontaminace,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Nyní všichni tři muži musí vyčkat na výsledky testů opilce. Do té doby musí všichni zůstat v naprosté izolaci.

 
15:17
5. 4. 2020

Vyzkoušejte roušky při sexu, radí lékařka. Přední tuzemská sexuoložka Petra Sejbalová z Fakultní nemocnice Brno radí vyzkoušet roušky při milostných hrátkách. „Ideální by byl sex s rouškami u obou partnerů. Může to přinést nový zajímavý prvek do života dvojice,“ uvedla lékařka. Pokud by přesto sex v rouškách někoho patřičně neuspokojoval, doporučuje Sejbalová, aby páry volily méně nakažlivou polohu, tedy, aby si neviděly přímo do obličeje.

 
13:52
5. 4. 2020

Tisíce zvonů vyzvaly věřící ke společné modlitbě kvůli koronaviru. Na pět minut se dnes před polednem rozezněly zvony v kostelích a kaplích v brněnské diecézi. Stalo se tak na pokyn biskupa Vojtěcha Cikrleho, který tím vyzval věřící ke společné modlitbě kvůli koronaviru covid-19. „V brněnské diecézi je přes tisíc kostelů a kaplí,“ uvedla mluvčí biskupství Martina Jandlová.

 
13:26
5. 4. 2020

Brno povolí restauracím a prodejnám reklamu na výdejní okna i bez udělených povolení. Radnice Brno-střed vyšla vstříc provozovatelům restaurací a obchodů. Umožní jim umístit reklamní tabule upozorňující, že je provozovna otevřena. „Jedná se o reklamní nosiče, tzv. áčka. Dočasně k jejich umístění není potřeba povolení silničního správního úřadu. Žádáme jen, aby byli ohleduplní k nevidomým spoluobčanům a nevytvářeli jim bariéry průchodu,“ uvedla mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

 
11:26
5. 4. 2020

Blansko provedlo rozsáhlou dezinfekci. Radnice v Blansku nechala v sobotu dezinfikovat domy s pečovatelskou službou 9. května i Pod Javory. Obdobně postupovala i v Azylovém domě na Sladkovského ulici, v Noclehárně pro muže na Starém Blansku i v Nízkoprahovém denním centru pro lidi bez domova na Sadové ulici. „Domluvili jsme se ale na dezinfekci těch objektů, kde jsou nejrizikovější skupiny obyvatel. Jsme moc rádi, že to proběhlo,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha (59, ODS).

 
11:09
5. 4. 2020

Předseda Svazu měst a obcí nabídl svou rezignaci. František Lukl (42) dá kvůli kritice, která následovala po zveřejnění fotografie z jednání expertního týmu prezidenta Miloše Zemana v Lánech, svoji funkci předsedy k dispozici. Chce tak učinit na úterní videokonferenci s místopředsedy svazu, uvedl na facebooku.

 

„Omlouvám se všem, které má účast a především forma jednání expertního týmu pobouřila. Těžko se vysvětluje, že všichni zúčastnění mají negativní test a že se tam nepořádaly opulentní hody, ale projednávaly se zásadní věci ve vztahu k občanům, podnikatelské veřejnosti a právě obcí,“ uvedl Lukl.

 

Fotku zveřejnil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru. Zachycuje situaci, kde účastníci sedí v rouškách okolo stolu a před sebou mají talíře s pohoštěním.

 
10:13
5. 4. 2020

Policisté kontrolují, zda lidé v turisticky známých místech nosí roušky. Policisté po celém kraji v sobotu zkontrolovali několik míst. Šlo o okolí Brněnské přehrady, Moravského krasu a Lednicko-valtického areálu či Slovanské hradiště v Mikulčicích na Hodonínsku. Na všech místech byla v sobotu podle mluvčího Davida Chaloupky situace obdobná, procházelo se pouze několik lidí s rouškami. „Jen u několika jednotlivců museli policisté přistoupit k napomenutí,“ řekl Chaloupka.

 
9:45
5. 4. 2020

V Jihomoravském kraji je v neděli ráno evidováno 268 potvrzených případů nákazy koronavirem Covid-19. Oproti sobotnímu večeru je to nárůst o 6 nových případů. Více než 100 nakažených je v Brně, následuje s přibližně 50 nemocnými Břeclavsko a 40 Znojemsko. Nejméně nakažených je na Hodonínsku. V karanténě je k sobotnímu večeru 1185 osob. Vyléčilo se 18 nakažených, zemřeli dva lidé. V obou případech se jednalo o seniory nad 60 let, kteří měli více druhů onemocnění. V České republice je k nedělnímu ránu  4 475 potvrzených případů, 62 lidí zemřelo a 78 se vyléčilo.