Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:26
6. 5. 2020

Pouze dva pacienti ve vážném stavu zůstávají ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Kromě nich zůstává v kraji 150 nakažených lidí koronavirem covid-19, kteří se léčí v domácích podmínkách. Za posledních 24 hodin přibyli tři nově nakažení, nikdo nezemřel a devět lidí se vyléčilo. Nejvíce nakažených zůstává na Břeclavsku (58) a v Brně (45). Naopak nejméně nemocných je na Blanensku (2) a Hodonínsku (4). V karanténě je včetně pendlerů 144 lidí. Až dosud se celkově nakazilo 459 lidí, 16 z nich zemřelo (ve všech případech se jednalo o pacienty s mnoha jinými chorobami a průměrným věkem 75 let). V kraji bylo provedeno celkově 6 679 vyšetření.

 
15:49
6. 5. 2020

Po téměř dvouměsíční pauze kvůli koronavirové nákaze začíná Filharmonie Brno opět veřejně hrát. V rámci kampaně Díky Brno!, kterou brněnský magistrát děkuje svým obyvatelům za zvládnutí posledních týdnů, odehraje dva netradiční koncerty v centru města. 

 

První z koncertů se uskuteční tento pátek 8. května v 19:00 na věži Staré radnice. Pět filharmonických žesťařů představí ve dvacetiminutovém programu takzvanou věžní hudbu. „Budeme hrát v obsazení dvě trumpety, trombon, horna a tuba. Lidé se mohou těšit na fanfáry od baroka po současnost. Připravili jsme si i naše vlastní skladby či díla v naší úpravě,“ uvedl trumpetista Ondřej Jurčeka.

 

Druhý koncert se odehraje v pondělí 25. května na střeše tržnice na Zelném trhu.

 
13:12
6. 5. 2020

Brněnské zoo během 42 dnů, kdy byla uzavřená kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru, její příznivci poslali téměř 340 tisíc korun prostřednictvím adopcí. Ve srovnání se stejným obdobím v přechozím roce je to o 215 tisíc korun více.

 

„Nesmírně si této podpory vážíme. Nebyla to pro nás snadná situace. Sice jsme se na řadě míst snažili šetřit, ale bez ohledu na zavřené brány zoo jsme se museli postarat o všechna zvířata úplně stejně, jako kdyby bylo otevřeno. Finanční ztráty sice počítáme v řádech milionů korun, ale také právě proto si každého příspěvku na náš provoz nesmírně ceníme,“ uvedl ředitel zoologické zahrady Martin Hovorka.

 

Po znovuotevření přišlo do Zoo Brno zatím 7 328 návštěvníků.

 
12:26
6. 5. 2020

Veřejný ochránce práv dosud přijal přes 200 podnětů, které se týkaly vládních opatření proti šíření nového typu koronaviru, nejvíce se jich týkalo cestovních kanceláří a zájezdů. Třetinu z celkového počtu zatím vyřídil, uvedla mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková.

 

Podnětů k cestovním kancelářím a zájezdům přijal ombudsman dosud 55. Celkem 45 přijatých podnětů se týká uzavření hranic. Nejde o takzvané pendlery, ale o problém rodinných příslušníků-cizinců a otázku jejich příjezdu, případně vycestování za nimi. Z dalších témat jde o podněty týkající se přijímacích zkoušek na střední školy, těch je 12, či přítomnosti otců u porodu, kterých bylo 11. 

 
9:49
6. 5. 2020

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně obdržela v úterý lék remdesivir na léčbu nemoci covid-19. Má dávku pro deset pacientů, uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Zařízení pečuje o pacienty s koronavirem ve vážném stavu.

 

„Nyní máme dva takové pacienty, ale ani jeden není vhodný pro podání remdesiviru. Lék tak bude připravený pro další pacienty," upozornila mluvčí.

 
9:08
6. 5. 2020

V Jihomoravském kraji přibyly od úterního večera dva nové případy nemoci covid-19, celkem je jich od začátku pandemie 458.  Podle posledních informací hygieniků se v kraji vyléčilo z nemoci 298 lidí, 16 s nemocí zemřelo. Testy v kraji podstoupilo přes 6500 lidí. V karanténě je kolem 30 lidí, v takzvané karanténě pendlerů a repatriantů je přes 100 lidí.

 

Dva ze čtyř pacientů ve vážném stavu ve svatoanenské nemocnici v Brně se vyléčili z covidu-19, uvedla mluvčí zařízení Dana Lipovská.  Zbylí dva pacienti ve vážném stavu zůstávají připojení na umělou plicní ventilaci. Dva vyléčení pacienti s negativními testy budou dál na anesteziologicko-resuscitační klinice kvůli jiným zdravotním problémům.