Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:54
5. 5. 2020

Počet vyléčených z nemoci covid-19 na jižní Moravě je k úternímu večeru 298. S nemocí v kraji zemřelo 16 lidí, byli v průměrném věku 75 let s více vážnými nemocemi. V kraji dle údajů ministerstva zdravotnictví bylo od začátku pandemie zaznamenáno celkem 456 potvrzených případů.

 

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně zůstávají podle posledních informací čtyři pacienti s koronavirem ve vážném stavu, všichni čtyři jsou na umělé plicní ventilaci. Nemocnice je určena k péči o pacienty s covidem-19 v těžkém stavu, má na to připravených 12 lůžek s možností plicní ventilace.

 

Celkem bylo v Jihomoravském kraji provedeno 6502 vyšetření, z aktuálně 158 nemocných připadá nejvíce na Břeclav (59) a Brno (46), nejméně případů se týká Hodonína (4). 

 
18:19
5. 5. 2020

Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně poskytla nemocnicím a dalším zdravotnickým zařízením v době koronaviru kolem 450 studentů, uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová. I když v pondělí 11. května končí těmto studentům pracovní povinnost, v zařízeních mohou pokračovat dobrovolně nebo na dohodu. Například ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně je 40 mediků, v Nemocnici Znojmo 18.

 

O skončení povinnosti k 11. květnu rozhodla vláda. „Studenti mohou v nemocnicích pracovat i nadále. Vyzýváme je ale k tomu, aby se dohodli na placené formě spolupráce formou pracovních dohod. Je na jejich zvážení, zda budou chtít v nemocnici pokračovat jako dobrovolníci. Myslíme si, že si za svou práci plat zaslouží,“ řekla Fojtová.

 
15:40
5. 5. 2020

Letiště Brno stále zůstává bez pravidelných i charterových letů. Obnova pravidelných letů závisí nejen na tom, od kdy povolí vláda provoz mimopražských komerčních letišť, ale také na společnosti Ryanair, která zajišťuje lety do Londýna a italského Bergama, uvedl v tiskové zprávě mluvčí letiště Jakub Splavec.

 

Provozovatelé sezónních letů do dovolenkových destinací vyčkávají na vývoj situace a reakci trhu se zahraničními leteckými zájezdy. Již od pondělí by mělo fungovat pozemní spojení do Vídně, které zajišťuje z Brna RegioJet.

 
13:46
5. 5. 2020

Pořadatelé pouličního festivalu Ghettofest odehrávajícího se ve vyloučené lokalitě přezdívané „brněnský Bronx“ oznámili, že kvůli koronavirové nákaze přesunuli akci na sobotu 27. června. Letošní devátý ročník se uskuteční ve speciálním režimu.

 

„Podle aktuálních plánů bude tou dobou umožněno pořádat kulturní akce maximálně pro 100 osob. Byť to není velké číslo, věříme, že i tak má smysl akci uspořádat. Zvolili jsme formát několika menších oddělených scén rozmístěných v dostatečné vzdálenosti. Učiníme vše pro to, aby si účinkující i diváci mohli festival užít i ve ztížených podmínkách,“ uvedl za pořadatele David Oplatek.

 

 
13:05
5. 5. 2020

Masarykův onkologický ústav chce do konce května plně obnovit provoz. Kvůli koronaviru omezil hlavně mamografická vyšetření a vyšetření samoplátců, naopak minimálně škrtal operace nebo chemoterapie, řekl v úterý ředitel ústavu Marek Svoboda.

 

Ústav na druhé straně zjistil za březen a duben více nových onkologických pacientů než za stejnou dobu loni. V nemocnici zůstanou opatření jako dezinfekce, roušky nebo měření teploty. Zatím zůstanou zakázané návštěvy.

 
10:17
5. 5. 2020

Zbrojováci zdravotníkům v první linii. Více než jeden milion korun vybrali fotbaloví fanoušci brněnské Zbrojovky při mimořádné sbírce v rámci epidemie koronavirusu pod názvem Zbrojovácká výzva – mychcemzpatkyzaluzanky.cz.

 

Během března a dubna se prodaly vstupenky do virtuálního prostředí na historický zápas FC Boby Brno versus SK Slavia Praha z roku 1996. Vybraná částka bude věnována pro zdravotníky Fakultní nemocnice Brno bojující v první linii. Slavnostní předání se uskuteční ve čtvrtek 7. května.

 

 

 
8:43
5. 5. 2020

Počet vyléčených z nemoci covid-19 na jižní Moravě je k úternímu ránu 292. S nemocí v kraji zemřelo 16 lidí, byli v průměrném věku 75 let s více vážnými nemocemi. Aktuálně je v kraji dle údajů ministerstva zdravotnictví 456 potvrzených případů, od pondělního večera nikdo nově nakažený nepřibyl. Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně zůstávají podle posledních informací čtyři pacienti s koronavirem ve vážném stavu, všichni čtyři jsou na umělé plicní ventilaci. Nemocnice je určena k péči o pacienty s covidem-19 v těžkém stavu, má na to připravených 12 lůžek s možností plicní ventilace.