Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:56
29. 4. 2020

V Brně protestovaly desítky lidí proti vládním opatřením. Iniciativa Společně Brno, která je spojená s Milionem chvilek pro demokracii, zorganizovala dnes večer v brněnských Denisových sadech protest proti vládě a jejím podle nich chaotickým krokům v souvislosti s šířením nemoci covid-19. Protest trval asi 20 minut a zúčastnilo se ho několik desítek lidí.

 
18:28
29. 4. 2020

V Jihomoravském kraji zůstává ke středečnímu večeru nakaženo koronavirem 188 lidí, 257 se jich dosud vyléčilo, 16 jich zemřelo (všechno byli pacienti s mnoha závažnými chorobami s věkovým průměrem 74 let). Za posledních 24 hodin přibyli čtyři nově nakažení, deset se jich vyléčilo, jeden zemřel. Nákaza téměř vymizela z Hodonínska (4 aktuálně nakažení) a z Blanenska (6 aktuálně nakažených). Nejvíce zasaženo je i nadále Břeclavsko (67 aktuálně nakažených). V karanténě zůstává 379 lidí, a to včetně pendlerů, kteří tvoří většinu. V kraji bylo 6 134 vyšetření na koronavirus.

 
15:28
29. 4. 2020

Jižní Moravě došly peníze. Jihomoravský kraj pozastavil nejméně do září přidělování peněz z krajských dotačních titulů. Propad daňových příjmů odhaduje kraj na jednu miliardu korun. „Oslovili jsme starosty a další žadatele o peníze z krajského rozpočtu, aby přehodnotili své požadavky a omezili je na nezbytně nutné,“ řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO). Zároveň kraj vyzval své vlastní příspěvkové organizace, aby „přehodnotily své rozpočty a hledaly finanční rezervy“

 
29. 4. 2020
 
14:58
29. 4. 2020

U testování kolektivní imunity v Brně se naplnil počet poslední skupiny dětí. Stan na Moravském náměstí provádí jen testy lidí určených od ČSÚ a IKEM.

 
13:53
29. 4. 2020

Otestovat na covid-19 se může nechat kdokoliv. Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) umožňuje od dnešního dne, aby se kdokoliv nechal otestovat na koronavir covid-19. Musí ale test zaplatit. „Testování stojí 2 900 korun a lze platit pouze přes karetní platební terminál,“ uvedl mluvčí FN Brno Pavel Žára. Testy probíhají každý den ve speciálním stanu, do něhož se vjíždí autem, od 7 do 19 hodin. Výsledek dostanou testovaní do 48 hodin.

 
12:40
29. 4. 2020

Zoo Hodonín opět otevře své brány. Od čtvrtka zpřístupní návštěvníkům své venkovní prostory zoologická zahrada v Hodoníně. Vstupenky si zájemci mohou koupit přes internet už dnes. „Pro nás platí, že počet návštěvníků nesmí překročit 900 lidí za den. Zatím nebude přístupné dětské hřiště, dětský skákací hrad, trampolíny či dětský kolotoč. Zvláštní režim bude v provozovnách občerstvení. Otevřena bude ale prodejna suvenýrů,“ uvedl ředitel zoo Martin Krug.

 
11:43
29. 4. 2020

Přes dvacet trhovců nabízí od středečního rána své zboží na Masarykově náměstí ve Vyškově. Do začátku června se trhy budou zatím konat každou středu. Zajištěné jsou odstupy mezi stánky, příchozí mají k dispozici prostředky s dezinfekcí. 

 
10:26
29. 4. 2020

Předběžné výsledky studie kolektivní imunity by mohly být kolem 5. května, řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistik ČR (ÚZIS) Ladislav Dušek. Testují se skupiny v Praze, Brně i Olomouckém kraji. Předpoklad byl 27 tisíc testů ve čtyřech věkových skupinách od dětí přes mladší dospělé, starší dospělé až po seniory.

 
8:35
29. 4. 2020

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně zemřel pacient s nemocí covid-19. Zůstávají tam čtyři pacienti s touto nemocí ve vážném stavu. „Všichni jsou napojeni na umělou plicní ventilaci. Jeden mohl být kvůli zlepšení stavu odpojen od mimotělní podpory života,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

V kraji se testům na koronavirus podrobilo skoro 6000 lidí. V karanténě je kolem 150 lidí, dalších asi 340 lidí v karanténě jsou například pendleři, kteří jezdí do zahraničí kvůli zaměstnání.

V kraji se vyléčilo z nemoci zhruba 250 lidí, kolem 15 zemřelo, byli to lidé v seniorském věku a s více vážnými nemocemi.