Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:29
20. 4. 2020

V Jihomoravském kraji nadále klesá počet nakažených koronavirem covid-19. K pondělnímu večeru jich zůstává 237. Za uplynulých 24 hodin nepřibyl ani jeden nový pacient, 15 se jich vyléčilo, šest lidí je ve vážném stavu. Testy v kraji podstoupilo více než 5100 lidí, přibližně 560 je jich v karanténě, a to včetně pendlerů. Nejvíce potvrzených případů je v Brně (141), stovka je i na Břeclavsku, nejméně je i nadále na Hodonínsku (10). Celkově bylo koronavirem nakaženo 389 lidí, 140 se vyléčilo, 12 zemřelo (ve všech případech se jednalo o pacienty s mnoha jinými chorobami s věkovým průměrem 75 let).

 
15:41
20. 4. 2020

Studenti bojových umění pomáhají v boji s koronavirem covid-19. Asi 20 studentů bojových umění a sebeobrany na Masarykově univerzitě v Brně (MUNI) pomáhají jako dobrovolníci v boji proti šíření nemoci covid-19. „Roznášeli například zásoby v nemocnicích a stěhovali z kolejí zahraniční studenty, kteří se nemohli vystěhovat sami,“ řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

 
12:21
20. 4. 2020

Zoologické záhrady chtějí dřívější znovuotevření venkovních prostorů. Zoologické zahrady v Brně, Hodoníně a Vyškově společně s dalšími osmi zoo z České republiky žádají vládu, aby přehodnotila své rozhodnutí otevřít zoologické zahrady až 25. května.

 

„Zaměstnanci se musí o zvířata starat, a udržet tak chovy často kriticky ohrožených druhů, které se ocitají na prahu vyhubení a jejich přežití mnohdy závisí právě na chovech v lidské péči,“ shodují se ředitelé. Většina zoo jsou příspěvkové organizace měst, případně krajů, a tudíž jsou vyloučeny z možnosti čerpat finanční pomoc na pokrytí finančních ztrát za ušlé příjmy i mzdy zaměstnanců ze strany státu.

 

„Nepodceňujeme nebezpečnost současné koronavirové pandemie. Na zoologické zahrady lze ale z epidemiologického hlediska nahlížet stejně jako na každý jiný veřejně přístupný park, kde je pohyb osob umožněn bez omezení,“ zdůrazňují ředitelé zoologických zahrad.

 
12:03
20. 4. 2020

Potřebují krev! Fakultní nemocnice Brno bude potřebovat více dárců krve kvůli postupné obnově operací, které omezila kvůli koronaviru. Za normálního stavu se v nemocnici a na dalších pracovištích provede denně asi 180 odběrů, v Brně asi 120. Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Brno je z hlediska počtu odběrů největším zařízením svého druhu v České republice a funguje jako krizové transfuzní centrum pro Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina. Nemocnice dárce vyzve přes sociální sítě nebo mobil.

 

Dárci se mohou přihlásit k odběru na bezplatné telefonní lince 800 900 097 pro odběr v Brně, nebo 800 700 061 pro odběr na detašovaném pracovišti v Nemocnici Třebíč.

 
11:22
20. 4. 2020

Strážníci v Brně v pondělí znovu otevřeli pracoviště pro vyřizování přestupků v Křenové ulici. Preventivně bylo kvůli šíření nového koronaviru uzavřené od poloviny března. Lidé budou mít k vyřízení přestupků prodlouženou lhůtu. Otevřeno je každý pracovní den od 7.30 hodin, od pondělí do čtvrtka je v provozu do 18 hodin, v pátek do 14 hodin.

 
8:40
20. 4. 2020

Na brněnském Zelném trhu začaly v pondělí opět fungovat farmářské trhy. Kvůli pandemii karonaviru musí dodržovat některá opatření. Stánky jsou dál od sebe, návštěvníci musí mít k dispozici jednorázové rukavice a dezinfekci. Zrušené jsou doprovodné kulturní programy a ochutnávky.

 
8:38
20. 4. 2020

Na jižní Moravě je v pondělí ráno 390 potvrzených případů nemoci covid-19. Oproti neděli večer přibyl jeden. V nemocnici v Brně je šest lidí ve vážném stavu.

 
8:23
20. 4. 2020

Uvolňování vládních nařízení proti koronaviru. Úlevu, že ode dneška může po týdnech nejistoty opět rozjet svůj byznys, neskrývá Michal Vlkolenszki (49) ze Slavkova u Brna. Vyrábí 16 druhů paštik a další delikatesy, které se honosí prestižní značkou Chuť jižní Moravy. Aktuální obnovení farmářských trhů je pro něj zásadní zprávou.

 

„Kvůli koronaviru a nařízením vlády nám padlo patnáct akcí, vedle trhů i gastrofesty. Teď máme nejbližší akci ve Věžkách na Kroměřížsku, dál se uvidí,“ přemítá podnikatel, který však míní, že rozvolňování vládních omezení je příliš pomalé.