Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:15
16. 4. 2020

Na jižní Moravě ubylo nakažených. V Jihomoravském kraji je ve čtvrtek večer podle údajů ministerstva zdravotnictví 365 potvrzených případů nemoci covid-19, za uplynulých 24 hodin se jedná o nárůst o 2 případy. Podle posledních informací krajské hygienické stanice se ale v kraji vyléčili tři lidé a celkově jich je už 94 lidí. Za celé období deset lidí zemřelo (nově nikdo). Byli to lidé v seniorském věku s vícero závažnými nemocemi (věkový průměr 75 let). Nejvíce nakažených je v Brně (135), nejméně naopak na Hodonínsku (9). V karanténě je na jižní Moravě nyní 704 lidí.

 
17:21
16. 4. 2020

V Brně se v pondělí znovuotevřou soukromé mateřské školy. Od pondělí 20. dubna mohou někteří brněnští rodiče opět poslat své děti do mateřských škol. „Povolení platí pro soukromé mateřské školy. U těch, které jsou zřízeny městem, počítáme s termínem od počátku května. Rodiče budou ve všech případech předem informováni,“ uvedl první náměstek primátorky Petr Hladík (35, KDU-ČSL).

 
17:06
16. 4. 2020

Brněnská společnost Respilon, která vyvíjí a vyrábí ochranné masky, respirátory či ústenky, měla dodat ministerstvu zdravotnictví během dubna 400 tisíc respirátorů s vrstvou oxidu mědi. Od objednávky ale resort ustoupil, protože výrobce nedokázal garantovat termíny dodávky, uvedla mluvčí Gabriela Štěpanyová.

 

Firma nedokázala zajistit včasnost dodávek z výroby v Turecku, potvrdila výkonná ředitelka firmy Jana Zimová s tím, že při mezinárodní přepravě zdravotních pomůcek nelze v současnosti garantovat prakticky vůbec nic, situace se neustále mění.

 

„Nejprve jsme o tom informovali ministerstvo zdravotnictví. Měli jsme i objednávky od koncových uživatelů a mysleli jsme si, že máme dostatečnou časovou rezervu, ale dnes jsme museli zájemce informovat, že objednávky rušíme a vracíme peníze. Až budeme mít výrobky v Česku, budeme je informovat," vysvětlila Zimová.

 
16:55
16. 4. 2020

Město Veselí nad Moravou rozdává svým občanům dezinfekci. Po Znojmu je radnice ve Veselí nad Moravou dalším městem, kde lidé dostávají dezinfekci zdarma. „Všem občanům nad 70 let jsme ji dodali přímo domů, ostatní obyvatelé města si ji mohou vyzvednout v sedmi výdejních místech. Na domácnost vydáváme 0,5 litru dezinfekce,“ uvedla mluvčí radnice Žaneta Jančaříková.

 
14:14
16. 4. 2020

Nemocnice Blansko kvůli novému koronaviru pořídí monitor pro měření průtoku krve, který bude určený pro pacienty s nemocí covid-19 ve vážném stavu. V zařízení žádný pacient s covid-19 hospitalizován dosud nebyl, nemocnice ale chce být připravená, vysvětlila mluvčí Kateřina Ostrá. Přístroj pro neustálé monitorování pacientů bude nainstalován na jednotce intenzivní péče.

 
12:27
16. 4. 2020

Fakultní nemocnice Brno oznámila, že ode dneška umožňuje přítomnost otců nebo třetích osob u porodu. Podmínkou je absence příznaků nákazy covid-19 a teplota do 37,0 °C, která bude měřena. Po dobu přítomnosti u porodu musí mít otec chirurgickou roušku a rodička být umístěna na samostatném porodním boxu.

 

„Kapacitu máme dostatečnou, tím pádem jsme schopni umožnit účast u porodu všem otcům, kteří o to mají zájem,“ uvedl vedoucí porodního sálu Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Petr Janků.

 
11:36
16. 4. 2020

Od pondělí 20. dubna umožní Mendelova univerzita v Brně studentům posledních ročníků studia některé individuální aktivity. Půjde například o konzultace, laboratorních měření, experimenty a zkoušky, zejména u závěrečných či rigorózních prací. Konzultace mohou být ve skupině do maximálního počtu 5 studentů.

 

„S návratem studentů do škol počítáme dle předběžných informací v půlce května. To znamená, že již uplyne celá rozvrhovaná výuka a je nutné se na tuto variantu připravit," uvedla rektorka Danuše Nerudová.

 
10:19
16. 4. 2020

Brno posune z konce května na konec srpna termín pro platbu za komunální odpad. Město tím chce vyjít vstříc občanům za současné složité situace kvůli koronaviru. Poplatek je 670 korun za rok a osobu. Osvobozené od poplatku jsou děti do čtyř let a senioři nad 70 let.

 

„Za současné složité situace, kdy se nařízená opatření dotýkají života mnoha občanů, jsme doporučili zastupitelům, aby posunuli splatnost poplatku za odpady na konec srpna. Věřím, že to mnoha lidem může pomoci zmírnit potíže, které s pandemií vyvstaly," uvedla primátorka Markéta Vaňková.

 
10:00
16. 4. 2020

Na Anesteziologicko resuscitační klinice Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně ve čtvrtek dopoledne stále zůstává šest pacientů. Stav jednoho z nich se mírně zlepšil, proto ho lékaři mohli včera večer odpojit od mimotělní podpory života, přístroje ECMO, uvedla mluvčí zdravotnického zařízení Dana Lipovská.

 

Na ECMO tedy zůstává jeden pacient, pět je na umělé plicní ventilaci. Zdravotní stav všech pacientů je i nadále vážný.

 
9:01
16. 4. 2020

Domovy seniorů a se zvláštním režimem v Jihomoravském kraji mají dostatek ochranných pomůcek, ale chybějí jim respirátory. Jihomoravský kraj rozdal v sociálních službách 379 000 roušek, 47 000 respirátorů, 145 000 párů rukavic a dále ochranné obleky, štíty, brýle a podobně. „V pátek rozdělíme dalších 160 000 roušek. Potřebovali bychom ale respirátory. Máme je už jen jako součást 8000 ochranných setů, které krom respirátorů obsahují brýle, štít, plášť a rukavice. Chceme si je ale nechat pro případ, že by se někde objevila nákaza,“ uvedl hejtmanův náměstek Marek Šlapal.

 
8:47
16. 4. 2020

V Jihomoravském kraji je ve čtvrtek ráno 363 potvrzených případů nemoci covid-19, proti středečnímu večeru přibylo 5 případů. V ČR je 6303 lidí nakažených koronavirem.